Najlepsza drożdżówka na świecie – przepis z rodzinnego zeszytu

Jak smakuje najlepsza drożdżówka na świecie? Obłędnie! Przede wszystkim wyrasta wysoka, jest puszysta i wilgotna. Po kilku dniach wciąż zachowuje swoją konsystencję, więc nie robi się sucha i nie do zjedzenia bez popijania jej kawą czy też smarowania konfiturą. Poznaj przepis, który znalazłam w moim rodzinnym zeszycie. Wypróbowałam go kilka razy, świetnie smakuje samodzielnie, jak i z dodatkiem owoców.

Co potrzebujesz do przygotowania ciasta drożdżowego?

Przede wszystkim zaopatrz się w składniki dobrej jakości. Do tego przepisu wykorzystałam świeże drożdże. Dlaczego? Dodają one charakterystycznego smaku i zapachu do najlepszej drożdżówki na świecie. Odpowiednio spulchnią ciasto na bazie jajek i sporej ilości mąki. Kierowałam się też tradycyjną recepturą znalezioną w starym zeszycie mojej babci.

Kolejnym istotnym składnikiem jest mąka – najlepiej typu 500, która jest idealna do wypieków drożdżowych. Próbowałam już przepisów z 550 i 600, ale według mnie, tak zrobione ciasto jest bardziej zbite. Jeśli zatem zależy Ci na puszystej, najlepszej na świecie drożdżówce w klasycznym wydaniu to mąka typu 500 będzie odpowiednia. Ciasto dobrze wyrośnie zarówno podczas przygotowywania, jak i w piekarniku.

Liczba jajek w przepisach na drożdżówkę często różni się od siebie. Wypróbowałam już kilka receptur i staram się trzymać zasady 8 jajek na 1 kilogram mąki. Wtedy ciasto ma piękny żółty kolor oraz jest pięknie puszyste. Maślany smak dodaje drożdżówce masło dobrej jakości – rozpuszczone i ostudzone.

Jeśli chodzi o akcesoria to przygotuj dużą miskę do wyrabiania ciasta, ściereczki i formę do pieczenia (mniejsza sprawi, że wypiek będzie wysoki, a większa – odrobinę niższy, nie ma to jednak większego znaczenia, co wybierzesz). Używasz miksera? W takim razie zaopatrz się w końcówkę z hakiem.

Sprawdź też przepis na pierogi pieczone w piekarniku z pieczarkami, serem i cebulą

Cenne wskazówki do przygotowania najlepszej drożdżówki

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które warto zastosować:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Podczas wyrabiania ciasta nie spiesz się! Dobrze przygotowane powinno strzelać pod palcami, co oznacza, że jest wystarczająco dużo pęcherzyków powietrza. Dodatkowo po wciśnięciu palca, wróci do swojego pierwotnego kształtu. Tak wyrobiona drożdżówka będzie najlepsza na świecie, odpowiednio elastyczna i łatwo zwiększy swoją objętość podczas pieczenia. Odpowiedzialny za to jest gluten, który wytwarza się w trakcie wyrabiania.
  • Jeśli korzystasz z miksera z hakiem do ciasta, wyrabiaj je około 10-15 minut na niskich obrotach.
  • Tłuszcz zawsze dodawaj na końcu.
  • Ciasto drożdżowe wyrasta dwa razy – na początku i już po uformowaniu. Dzięki temu będzie puszyste, wyrośnie w piekarniku i zaskoczy Cię swoim pysznym smakiem. Lepiej nie przyspieszać żadnego z etapów. 
  • Zadbaj o to, aby w pomieszczeniu nie było przeciągu. 
  • W tym przepisie ciasto wyrasta w temperaturze pokojowej przez około półtorej godziny. Drożdżówkę można też włożyć do lodówki na całą noc, tam również zwiększy swoją objętość. Przed dalszym przygotowywaniem, trzeba przywrócić ciastu temperaturę pokojową.
  • Cierpliwość się opłaca, bo zjesz najlepszą domową drożdżówkę :)

wyrośnięte ciasto drożdżowe

Przepis na najlepszą drożdżówkę na świecie według rodzinnej receptury

Składniki:

  • 520 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła
  • 30 g świeżych drożdży

Kruszonka: 100 g cukru, 100 g mąki, 60 g zimnego masła

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw.
  2. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wlej je do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże i dodaj łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Zamieszaj z pomocą łyżki. Odstaw, przykrywając ściereczką, na około 10-15 minut. Rozczyn powinien znacznie zwiększyć swoją objętość.
  3. Pozostałą mąkę i cukier przełóż do miski. Wbij jajka. Wlej przygotowany rozczyn i zacznij powoli wyrabiać ciasto. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dolej rozpuszczone masło. Wyrabiaj dalej, tak długo, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Składniki powinny się połączyć. Ciasto na tym etapie może być delikatnie lejące, ale strzelające pęcherzykami powietrza pod dłońmi.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw, aby wyrosło, na około półtorej godziny. Kiedy podwoi swoją objętość, wbij w nie pięść. Następnie wyrabiaj dalej ciasto, podsypując delikatnie mąką. 
  5. Przełóż drożdżówkę do formy. Połącz składniki na kruszonkę i posyp. Zostaw tak ciasto około 15-20 minut.
  6. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut.

Z tak przygotowanego uniwersalnego ciasta drożdżowego możesz formować dowolne kształty, np. na chałkę czy bułeczki z nadzieniem owocowym.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!