Gotowanie to sztuka – jak odmienić swoje myślenie?

Jedzenie, choć jest potrzebą fizjologiczną, to stało się również elementem kultury. Gotowanie to forma sztuki, która ma własnych artystów. Osoby, które pasjonują się gotowaniem, dobrze o tym wiedzą. Natomiast ci, którym przygotowanie potraw nie jest bliskie, nie do końca rozumieją tę kwestię. Jak odmienić swoje myślenie i traktować gotowanie jako sztukę?

Czy gotowanie jest sztuką?

Jeszcze kilka dekad temu nikt nie zwracał uwagi na przyrządzanie potraw. Ważny był fakt, że rodzina ma co zjeść. Nikt nie zastanawiam się nad tym, czym doprawić mięso, w jaki sposób podać, aby było smaczniejsze. Nikogo nie interesowała ani kompozycja smakowa, ani sposób podania. Obecnie wszystko wygląda inaczej. Tworzenie posiłków to swego rodzaju sztuka. Podobnie, jak i podawanie potraw. Ludzie podziwiają tych, którzy potrafią odtworzyć różne dania i estetycznie je serwować.

Czy w takim razie gotowanie jest sztuką? Oczywiście, że tak. Artystą nazywa się każdego, kto dostarcza emocji i to niezależnie od tego, czy druga osoba odbiera je słuchowo, wzrokowo czy smakowo. Sposób ugotowania i podania można porównać do malowania. Kucharz posiada białą kartkę (talerz) oraz narzędzia – składniki, za pomocą których tworzy arcydzieło. Współcześni kucharze na każdym kroku udowadniają, że inspiracji do tworzenia w kuchni szuka się wszędzie.

Co ważne, pasja tworzenia posiłków to kompozycja smaku, wzroku, dotyku, węchu, a nawet i słuchu. Wymaga również wrażliwości, zaangażowania, ponieważ odwołuje się do ludzkiej pamięci, a mianowicie do zakodowanych w kubkach smakowych wspomnień

Sztuka kulinarna – czym jest?

Sztuka kulinarna to nic innego, jak umiejętność przygotowania jedzenia tak, aby było smaczne, pożywne oraz estetyczne. Składa się na nią estetyka dań, czyli to, jak zostaną podane, a także jak wyglądają. To niezwykle istotne, ponieważ im ładniej jedzenie się prezentuje, tym pozytywniej wpływają na doznania smakowe.

Źródło: Unsplash

Dlaczego warto skorzystać z warsztatów kulinarnych?

Warsztaty kulinarne takie jak https://www.skoma.club/warsztaty-kulinarne polegają na poznawaniu technik gotowania, wspólnym gotowaniu oraz odkrywaniu nowych smaków i w to niezwykle wyjątkowej atmosferze. Taka forma nauki to nie tylko świetny sposób na naukę gotowania, ale również rozwinięcie swojej kreatywności, przełamanie swoich granic i wyjście ze strefy komfortu. Oprócz zabawy uczestnicy uczą się pod okiem profesjonalistów, którzy wyłapują błędy, a także udzielają wskazówek, dotyczących gotowania i serwowania dań.

Ponadto udział w profesjonalnych warsztatach kulinarnych może pomoc polubić gotowanie. Takie spotkania odbywają się w luźnej atmosferze, nikt Cię nie ocenia, a jedynie podpowiada, daje rady czy zdradza triki, które są pomocne w gotowaniu i serwowaniu potraw. Tu warto ponownie wspomnieć, że gotowanie idzie w parze z podróżą do różnych miejsc. A to wszystko za sprawą różnorodnych kuchni. Masz możliwość zasmakowania włoskich, hiszpańskich czy indyjskich dań. Taka podstawowa wiedza, umiejętność łączenia smaków, sprawi, że zupełnie inaczej spojrzysz na jedzenie, a gotowanie stanie się dla Ciebie sztuką i sposobem na wyrażenie swojej kreatywności.

Art. sponsorowany

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!