Mięso to produkt nieco kłopotliwy w przechowywaniu. Bez względu na to, czy kupujesz drób, wołowinę czy wieprzowinę – musisz pamiętać o najważniejszych zasadach bezpieczeństwa związanych z jego trzymaniem w kuchni od momentu zakupu aż do chwili przygotowania. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko rozwoju drobnoustrojów oraz będziesz cieszyć się doskonałym smakiem potraw. Jak przechowywać surowe mięso w lodówce oraz w jaki sposób wydłużyć jego świeżość?
Jak bezpiecznie obchodzić się z mięsem w kuchni?
Mięso jest bogate w duże ilości wody i białka, stanowiące doskonałą pożywkę dla bakterii. Z tego względu warto w odpowiedni sposób przechowywać je i poddawać obróbce – co pozwoli na zachowanie optymalnych walorów gotowych dań oraz uniknięcie potencjalnie groźnych dla życia sytuacji.
- Podstawą będzie tutaj staranne mycie rąk wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund – zarówno przed, jak i po obróbce mięsa.
- Surowy kurczak, wieprzowina czy wołowina nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z innymi produktami spożywczymi.
- Nie należy kroić ich tym samym nożem i na tej samej desce, co warzywa, owoce czy pozostałe składniki dań.
- Po skończonej pracy narzędzia mające kontakt z mięsem trzeba starannie wymyć, a najlepiej także wyparzyć lub zdezynfekować dedykowanym do tego celu preparatem.
Odpowiednia temperatura i miejsce na mięso w lodówce
Zastanawiasz się, jak przechowywać surowe mięso w lodówce? Kluczem do sukcesu będzie tu dobór odpowiedniego miejsca oraz temperatury. Idealną wartością będzie ta oscylująca wokół 2 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze świeże mięso może pozostawać w lodówce do 3 dni. Z kolei mielone, świeżo co przygotowane, najlepiej wykorzystać w ciągu kolejnych kilku godzin. Pamiętaj też, że lepiej i dłużej możesz trzymać mięso w lodówce po obróbce termicznej, czyli usmażone, uduszone, upieczone itd. Jest to znacznie bezpieczniejsza opcja.
Gdzie umieścić mięso w lodówce? Idealnym miejscem będzie dolna półka lub szuflada, w której panuje najniższa temperatura. Niektóre lodówki są także wyposażone w specjalne komory świeżości, umożliwiające spowolnienie procesów metabolicznych i dodatkowe wydłużenie trwałości produktów spożywczych. Jeśli Twoje urządzenie posiada takie udogodnienie, możesz wykorzystać je do przechowywania mięsa. Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule: Jak przechowywać jedzenie w lodówce?.
W czym przechowywać surowe mięso w lodówce?
Kolejnym ważnym zagadnieniem jest prawidłowe przygotowanie wieprzowiny lub kurczaka przed umieszczeniem go w chłodziarce. Jak przechowywać surowe mięso w lodówce? Najlepiej po zakupie przełożyć je do miski lub na talerz, a następnie przykryć folią spożywczą lub aluminiową. Niewskazane jest pozostawianie mięsa w foliowym worku.
Jeśli kotlety, skrzydełka bądź mielone zostały zakupione w hermetycznym, plastikowym opakowaniu, można z powodzeniem trzymać je w nim w chłodziarce. Dzięki swojej szczelności nie dopuści ono do dopływu powietrza, ograniczając rozwój niepożądanych bakterii.
Pamiętaj o tym, aby przechowywać mięso w lodówce z daleka od innych produktów spożywczych, w tym głównie świeżych owoców, warzyw, otwartych jogurtów czy gotowych potraw.
Sposoby na zachowanie świeżości mięsa – poznaj je bliżej!
Znasz już metodę, jak przechowywać surowe mięso w lodówce. Czy wiesz jednak, że jego świeżość możesz przedłużyć jeszcze w inny sposób?
Pierwszą z wartych uwagi technik jest peklowanie. Pokrywając mięso warstwą soli, saletry spożywczej lub przypraw możesz wydłużyć jego trwałość podczas trzymania w chłodziarce. Podobny efekt osiągniesz stosując marynowanie, czyli umieszczenie mięsa w zalewie z olejów roślinnych, octu oraz wybranych dodatków, takich jak gotowe sosy czy przyprawy.
Wartą uwagi propozycją jest pakowanie próżniowe. W sprzedaży znajdziesz poręczne urządzenia do użytku domowego, które pozwolą Ci hermetycznie spakować mięso i pozbawić je dopływu do powietrza, a w konsekwencji przedłużyć okres jego przydatności do spożycia.
Nie należy zapominać także o sprawdzonej metodzie, jaką jest zamrażanie. Podziel mięso na odpowiedniej wielkości porcje i umieść w zamrażarce (najlepiej w odpowiednio przeznaczonych do tego pojemnikach lub woreczkach wielokrotnego użytku, a nie foliówkach).
Jak długo możesz trzymać je w temperaturze poniżej zera, w zależności do rodzaju?
- tłuste mielone – do 3 miesięcy,
- cielęcinę – do 4 miesięcy,
- wieprzowinę – do 8 miesięcy,
- wołowinę – nawet do 12 miesięcy.
Są to wartości przybliżone, a czas bezpiecznego przechowywania mięs w zamrażarce będzie w dużej mierze uzależniony od stanu ich świeżości przed zamrożeniem. Po wyjęciu zużyj je od razu bądź trzymaj w lodówce maksymalnie przez 2 dni.