Zależy Ci na zdrowiu i doskonałym smaku potraw z grilla? Do jego czyszczenia nie używaj chemii! Sztuczne preparaty wykazują negatywny wpływ na organizm oraz środowisko, stąd warto maksymalnie ograniczyć ich stosowanie. W zamian lepiej sięgnąć po sprawdzone i ekologiczne metody, umożliwiające skuteczne usunięcie przypalonych resztek czy sadzy. Jak wyczyścić grilla nieszkodliwymi sposobami?
Czyść grill po każdym użyciu
Podstawową zasadą, która pozwoli Ci zachować metalowy ruszt w dobrym stanie, jest czyszczenie grilla po każdym użyciu. Stosując się do niej, znacznie łatwiej zlikwidujesz zabrudzenia, a rożen będzie zawsze gotowy do dalszej eksploatacji.
Umycie grilla po zakończeniu pieczenia jest niezwykle istotne – kratki są bowiem oblepione resztkami produktów spożywczych i tłuszczu. Na skutek działania ognia ulegają one zwęgleniu, uwalniając szkodliwe substancje chemiczne osadzające się na grillowanych potrawach. Brak każdorazowej konserwacji rusztu sprawia również, że narasta na nim coraz grubsza warstwa nieczystości, która z biegiem czasu będzie coraz trudniejsza do usunięcia.
Wykorzystaj sodę oczyszczoną
Jak wyczyścić grill elektryczny? Najlepiej wykorzystać do tego sodę oczyszczoną. Zanim przystąpisz do działania, koniecznie odłącz sprzęt od źródła zasilania. Przetrzyj powierzchnię urządzenia ściereczką zwilżoną wodą, w razie potrzeby stosując także nieco płynu do naczyń oraz opłucz ją. Następnie posyp płytę obficie sodą oraz delikatnie skrop wodą – tak, by na ruszcie powstała warstwa gęstej pasty. Odczekaj od kilkunastu minut do kilku godzin (zależnie od stopnia zabrudzenia), po czym spłucz papkę małą ilością letniej wody oraz wytrzyj urządzenie do sucha.
Ta metoda na czyszczenie grilla jest także skuteczna w przypadku tradycyjnego, metalowego rusztu. Jeśli chcesz usunąć z niego brud, postępuj dokładnie tak samo, jak przy konserwacji modelu elektrycznego. Zależy Ci, by ruszt odzyskał świeżość? Do papki z sody możesz dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny. Dzięki niemu kratka stanie się przyjemnie pachnąca, a woń pieczonych wcześniej potraw zniknie.
Sięgnij po sól kuchenną
Jeśli do grillowania wykorzystujesz klasyczny ruszt, możesz usunąć nagromadzone zanieczyszczenia za pomocą peelingu. Jak wyczyścić grill w ten sposób? Na samym początku zanurz kratki na kilka minut w wodzie z octem. Następnie przygotuj gruboziarnistą sól, którą rozprowadzisz na powierzchni rusztu. Szorując nią metalowe elementy, efektywnie usuniesz cały tłusty osad.
Za pomocą soli możesz odświeżyć również urządzenie zasilane gazem, które posiada wyjmowany ruszt. Czyszczenie grilla gazowego polega na umieszczeniu jego kratki na folii aluminiowej, posypaniu jej znaczną ilością soli oraz włożeniu do piekarnika nastawionego na 180-200º Celsjusza. Trzymaj ruszt w środku tak długo, aż sól stanie się brązowa. Następnie wyjmij go, a gdy przestygnie – przetrzyj ścierką lub gąbką. Cały brud powinien bez problemu odejść od powierzchni.
Jak wyczyścić grilla? Wypróbuj ocet
Kolejnym domowym sposobem na czyszczenie grilla jest zastosowanie octu. Ten produkt znajduje się w niemal każdej kuchennej szafce, dzięki czemu jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Metoda ta jest polecana raczej dla osób, którym nie przeszkadza specyficzny zapach – mogący utrzymywać się nawet do kilku godzin po użyciu.
Jak wyczyścić grilla octem? Wystarczy, że polejesz jego powierzchnię i odczekasz parę minut. Następnie przetrzyj ją gąbką lub ścierką – nawet bardziej uporczywe zabrudzenia powinny być łatwe do usunięcia. Zanim zaczniesz następnym razem korzystać z rusztu, możesz dodatkowo przepalić go. Pozwoli to na całkowite zniwelowanie charakterystycznej woni octu.
Umyj grill, póki jest ciepły
Bez względu na to, jaki model grilla używasz – staraj się czyścić go, zanim całkowicie ostygnie. Dzięki temu nie dopuścisz do zaschnięcia zanieczyszczeń, w konsekwencji znacznie łatwiej je likwidując. Jak wyczyścić grill elektryczny, gazowy lub węglowy w ten sposób? Sięgnij po cebulę! Przekrój ją na pół i nabij na widelec od zewnętrznej strony. Następnie pocieraj wzdłuż kratki aż do momentu całkowitego usunięcia osadu. To sposób najbardziej ekologiczny, a zarazem najtańszy – z tego względu warto wypróbować go, gdy następnym razem będziesz przygotowywać potrawy z rusztu.
W swoim domu posiadasz myjkę ciśnieniową lub wąż ogrodowy? Jeszcze ciepły grill możesz spłukać intensywnym strumieniem czystej wody. Pozwoli to na usunięcie większych, przypalonych kawałków. Resztki osadu możesz następnie zetrzeć papierowym ręcznikiem.
Zastosuj gazetę lub folię aluminiową
Na ruszcie pojawiły się wyjątkowo uporczywe zabrudzenia? W takiej sytuacji konieczne może okazać się ich mechaniczne usunięcie. W tym celu najlepiej zastosować specjalną szczotkę do rusztu. Jeśli jednak nie posiadasz jej, możesz wypróbować tańszy i przystępny sposób, jakim jest czyszczenie kratki za pomocą starych gazet bądź folii aluminiowej.
Przygotuj kilka arkuszy folii lub kartek niepotrzebnego już czasopisma. Następnie zgnieć je w kulkę i szoruj nią zabrudzony ruszt. Choć sposób ten wymaga poświęcenia nieco czasu i sił, umożliwia usunięcie zapieczonych resztach jedzenia bez chemii. Co więcej, przy tej metodzie nie ma także ryzyka zarysowania metalowych powierzchni. W konsekwencji będzie ona dobrym wyborem dla osób, które chcą jak najdłużej utrzymać doskonałą kondycję swojego sprzętu do grillowania.
Chcesz usunąć z rusztu świeże lub starsze zabrudzenia? Nie musisz sięgać po chemiczne preparaty! Wystarczy, że wykorzystasz powyższe sposoby, sprawdzone przez wielu miłośników grillowanych potraw. Dzięki nim czyszczenie grilla gazowego, elektrycznego bądź węglowego stanie się niemal dziecinnie proste, a przygotowywanie kolejnych pieczonych dań – zdrowe i przyjemne.
>Zobacz też: Dyfuzory zapachowe – must have w Twoim domu