Masz dość patrzenia na nieestetyczne przypalenia na spodzie patelni? Nawet pomimo jej regularnego mycia, na zewnętrznej części mogą pozostawać trudne do usunięcia zabrudzenia. Są one niezależne od typu kuchenki, a próby ich zlikwidowania zwykłym zmywakiem i płynem do naczyń nie przynoszą skutku. W takiej sytuacji warto sięgnąć po domowe sposoby, które przywrócą garnkowi dawny blask. Jak wyczyścić patelnię od spodu, aby wyglądała jak nowa?

Mikstura z octu spirytusowego

Lubisz sięgać po naturalne sposoby podczas sprzątania? Z pewnością zainteresuje Cię czyszczenie spodu patelni z użyciem octu spirytusowego. Jego kwaśny odczyn dobrze radzi sobie z osadami z mydła, kamienia czy rdzy.

  1. Przygotuj miksturę złożoną z 250 ml wody oraz czterech łyżek stołowych tego kwaśnego płynu.
  2. Następnie podgrzewaj roztwór, aż zacznie wrzeć i zanurz w nim dno patelni.
  3. Po upływie jednej godziny sprawdź, czy nagromadzony brud zaczyna łatwo odchodzić. Jeżeli nie, odczekaj kolejną godzinę. Po takim czasie umyj spód za pomocą gąbki do naczyń.
  4. Na zakończenie solidnie spłucz go czystą wodą, co pozwoli Ci pozbyć się specyficznego zapachu octu.

Sprawdź też: Jak wyczyścić płytę indukcyjną domowym sposobem?

Pasta z sody oczyszczonej i wody utlenionej

Kolejną wartą uwagi propozycją jest sporządzenie pasty z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Specyfiki te są obecne w niemal każdej kuchennej szafce czy domowej apteczce. Soda ma odczyn zasadowy, który skutecznie usuwa olej, tłuszcz czy trudne zabrudzenia.

Jak wyczyścić patelnię od spodu tą metodą?

  1. Do 1/4 szklanki wody z kranu dolej 6 łyżek stołowych wody utlenionej.
  2. Następnie dodaj 1/3 szklanki sody i starannie wymieszaj.
  3. Nałóż świeżo przyrządzoną pastę na dno patelni i pozostaw na noc. Rano usuń warstwę mikstury i umyj spód pod bieżącą wodą.
  4. Po takim zabiegu dno powinno lśnić czystością.

Pasta z soli, sody, wody i płynu do naczyń

Ostatnią deską ratunku podczas czyszczenia spodu patelni jest przygotowanie silnie działającej pasty. Jest ona połączeniem wszystkich składników, stosowanych podczas przygotowywania różnego rodzaju mikstur do likwidowania przypaleń.

spód patelni

Jak ją przyszykować? Posyp dno dużą ilością soli, a następnie sody oczyszczonej. Polej je obficie płynem do mycia naczyń, po czym okryj ręcznikiem papierowym. Na zakończenie skrop wodą.

Odczekaj dłuższą chwilę, podczas której mikstura będzie wgryzać się w warstwę przypaleń i tłuszczu. Gdy osad namoknie, przetrzyj spód gąbką – zabrudzenia powinny łatwo odchodzić od powierzchni patelni. Na koniec wypłucz ją wodą i pozostaw do wyschnięcia.

Zobacz również: Czyszczenie dywanu sodą – poznaj odkurzanie na sucho

Czyścisz spód patelni? Pamiętaj o delikatności!

Chcesz przywrócić estetyczny wygląd swojej ulubionej patelni? Pamiętaj, że jest to dość delikatny przedmiot i zastosowanie zbyt ostrych akcesoriów czy środków chemicznych może nieodwracalnie go uszkodzić. Jak zatem usunąć uporczywe przypalenia bez zniszczenia patelni?

  • Podczas czyszczenia zrezygnuj z używania drucianych myjek. Niedopuszczalne jest zdzieranie osadu nożem! Wierzchnią warstwę przypaleń możesz spróbować zlikwidować za pomocą drewnianej lub plastikowej łopatki albo szczotki z tworzywa sztucznego. Gdy na spodzie pozostanie jedynie cienka warstwa brudu, sięgnij po gąbkę do mycia.
  • Nie korzystaj z silnie działających detergentów , dedykowanych do czyszczenia grilli i piekarników. W ich składzie mogą znajdować się substancje ścierne, które prowadzą do nieodwracalnego porysowania dna patelni.
  • Unikaj również agresywnych środków z amoniakiem lub wybielaczem. Nie nadają się one do czyszczenia patelni, mogąc trwale uszkodzić jej powłoki.
  • Zabiegi usuwające osad warto ponawiać raz w miesiącu. Dzięki temu nie dojdzie do nagromadzenia dużej warstwy przypaleń, a jej usunięcie będzie znacznie łatwiejsze.

Brudny spód patelni wygląda nieestetycznie oraz może pozostawiać brzydkie ślady na powierzchni płyty ceramicznej. Jest on także niehigieniczny, nierzadko odbierając chęć do gotowania. Zamiast więc korzystać z przypalonej patelni, w kuchennej szafce poszukaj wyżej wymienionych składników. Dzięki nim likwidacja warstwy tłustego osadu będzie szybka i tania, a Twoja patelnia odzyska pierwotny, ładny wygląd.

Źródła zdjęć: Freepik

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *