Gruntowne porządki w domu zaplanowane? Przyszła pora na rozmrażanie lodówki? Co z jedzeniem, które jest w środku? Poznaj sprawdzone sposoby na zadbanie o produkty spożywcze podczas czyszczenia chłodzącego sprzętu w kuchni.
Zaplanuj rozmrażanie tuż przed zakupami
Jeśli planujesz czyszczenie i rozmrażanie lodówki, najlepiej, by nie było w niej zbyt dużo produktów. Dobrze tak zaplanować przygotowywanie posiłków, by wykorzystać całe lub większość zapasów zgromadzonych w chłodziarce, a szczególnie zamrażarce. Zaplanuj rozmrażanie lodówki tuż przed zakupami, kiedy produkty będą się kończyć.
Wskazówka!
Jeśli podczas czyszczenia chłodziarki dojdzie do rozmrożenia mięsa czy innych mrożonych produktów spożywczych, możesz przygotować z nich potrawę, a następnie ją zamrozić. Poddanie takich produktów obróbce termicznej, a następnie włożenie do zamrażarki jest bezpiecznym sposobem przedłużenia ich trwałości. Dzięki temu unikniesz marnowania jedzenia. Rozmrożonego jedzenia nie można bowiem mrozić ponownie! Takie zabiegi mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Z powrotem do zamrażarki po czyszczeniu możesz włożyć tylko takie jedzenie, które jest jeszcze zimne.
Wybierz odpowiedni dzień
Zimą, kiedy temperatura w mieszkaniu czy domu nie jest wysoka, możesz zabrać się za czyszczenie chłodziarki, kiedy tylko masz na to czas. Latem wystrzegaj się upalnych dni, by żywność przechowywana poza lodówką się nie psuła. Coraz częściej w naszym klimacie termometry pokazują przecież ponad 35 stopni Celsjusza.
Odpowiednio przechowuj żywność
Nawet jeśli postanowisz czyścić lodówkę przed zrobieniem dużych zakupów, trudno jest tak zaplanować posiłki, by wykorzystać wszystkie produkty, przechowywane w chłodziarce czy zamrażarce. Dlatego musisz zadbać o przechowywanie produktów podczas rozmrażania lodówki. Co z jedzeniem? Możesz je wynieść do chłodniejszego pomieszczenia, np. piwnicy. Jeśli masz w mieszkaniu klimatyzację, wtedy wystarczy ustawić ją tak, by wytworzyła w pomieszczeniu minimalną temperaturę i zgromadzić w nim żywność, wymagającą niższych temperatur.
Czyścisz chłodziarkę zimą? W takim razie sprawdź, kiedy prognozowane będą mrozy. W chłodny dzień możesz wystawić jedzenie na zewnątrz np. na balkon, taras czy parapet, umieszczając je uprzednio w skrzynce czy pudełku.
Nie masz ani piwnicy, ani klimatyzacji w domu? Wtedy na czas rozmrażania lodówki, czyli około kilku godzin, przyda Ci się specjalna lodówka turystyczna z chłodzącymi wkładami lub torba termiczna. Będziesz mógł w nich schować żywność, która koniecznie wymaga schłodzenia. Jogurty czy ser możesz pozostawić na kuchennym blacie. W chłodny dzień nie zaszkodzi im kilka godzin poza lodówką. Jednak mrożone warzywa, owoce czy mięso lepiej chronić przed rozmrożeniem.
Jeśli nie udało Ci się zaplanować czyszczenia chłodziarki na czas, gdy znajduje się w niej mało produktów, zawsze możesz skorzystać z pomocy… sąsiada. Poproszenie o przechowanie mrożonek w lodówce przez kilka godzin pomoże Ci uniknąć marnowania żywności.
Ważne!
Jeśli masz lodówkę z systemem no Frost, która nie wymaga częstego rozmrażania tylko czyszczenia raz na jakiś czas, nie musisz przygotowywać się specjalnie do tej czynności. Mycie lodówki czy zamrażarki nie trwa długo, ponieważ system no Frost nie wytwarza szronu. W takim wypadku nie będziesz musiał chronić specjalnie jedzenia przed działaniem temperatury. Podczas czyszczenia sprzętu nie dojdzie do rozmrożenia żywności.
Stosuj sposoby przyspieszenia rozmrażania sprzętu
Aby uniknąć całkowitego rozmrożenia produktów spożywczych, warto wykorzystać techniki, które przyspieszą rozmrożenie sprzętu.
Oto polecane sposoby na usunięcie grubej warstwy lodu:
- zastosowanie suszarki do włosów – wystarczy ustawić ją na niską temperaturę i kierować strumień powietrza na lód,
- umieszczenie garnka z gorącą wodą w środku i zamknięcie drzwi – powstała para przyspieszy topnienie lodu,
- ułożenie ciepłych ręczników na warstwach lodu – to również przyspieszy usuwanie warstw szronu,
- zastosowanie plastikowych lub drewnianych skrobaków – dzięki nim mechanicznie usuniesz nagromadzone warstwy lodu,
- niezwlekanie z rozmrażaniem lodówki – jeśli będziesz wykonywać tę czynność częściej, nie doprowadzisz do zalegania grubych połaci szronu wewnątrz sprzętu, a dzięki temu kolejne czyszczenie będzie przebiegać częściej,
- pokrycie wewnętrznych ścianek sprzętu oliwą z oliwek, oleju słonecznikowego lub gliceryny – dzięki temu kolejne warstwy szronu nie będą się tak szybko tworzyć,
- odpowiednie użytkowanie – nie umieszczaj w lodówce gorących potraw i nie zostawiaj drzwi zbyt długo otwartych, ponieważ może to prowadzić do gromadzenia się lodu.
Na koniec zobacz, jak przechowywać jedzenie w lodówce?.
Rozmrażanie lodówki – co z jedzeniem? O czym musisz pamiętać?
Podsumowując, możesz wykorzystać następujące sposoby na zabezpieczenie żywności:
- przechowywanie w piwnicy,
- pozostawienie w klimatyzowanym pomieszczeniu,
- umieszczenie w lodówce turystycznej lub torbie termicznej,
- skorzystanie z pomocy sąsiada,
- wystawienie jedzenia na mróz.