Czy wiesz, że skorupka jaj jest bogata w aż 25 makro i mikroelementów? Zawiera aż 80% łatwo przyswajanego wapnia, a ponadto cynk, miedź, żelazo czy krzem. Właśnie dlatego miłośnicy naturalnych sposobów pielęgnacji roślin nie wyrzucają, a przygotowują nawóz ze skorupek jaj. Do jakich roślin nadaje się taki domowy preparat? Sprawdź!
Nawóz ze skorupek jaj – do czego wykorzystać?
Taki domowy preparat jest idealny dla roślin, które preferują podłoże o odczynie obojętnym (pH 6,6-7,2) oraz zasadowym (pH powyżej 7,2). Do czego jeszcze warto wykorzystać nawóz ze skorupek jaj? Przyda się wszędzie tam, gdzie trzeba odkwasić glebę.
Do jakich roślin wykorzystać skorupki jaj?
A więc, jakie rośliny warto zasilać takim domowym nawozem?
Można go wykorzystać zarówno w domu, jak i ogrodzie do:
- warzyw (pomidory, ogórki, kapusta, cukinia, fasola, sałata, jarmuż);
- owoców (winogrona, jabłonie, grusze, brzoskwinie);
- roślin ozdobnych (róże, chryzantemy, tulipany, lawenda, żurawki, powojniki, liliowce, goździki, oleandry, bluszcz, piwonia, jeżówka, żurawka, dereń, dzwonek karpacki i skupiony, bodziszek).
Zobacz też mój poradnik: Boraks na mrówki. Domowy sposób na zwalczanie owadów.
Jakie rośliny nie lubią nawozu ze skorupek jaj?
Używanie skorupek jaj nie jest dobrym pomysłem w przypadku roślin, preferujących gleby kwaśne (pH 4,5-5,5) czy lekko kwaśne (pH 5,6-6,5), czyli:
- borówek amerykańskich,
- malin,
- truskawek,
- poziomek,
- porzeczek,
- azalii,
- różaneczników,
- hortensji,
- wrzosów,
- paproci,
- krzewów iglastych
- storczyków.
Jak zrobić nawóz ze skorupek jaj?
To bardzo proste. By umożliwić roślinom korzystanie ze składników odżywczych, zawartych w tych odpadkach organicznych, możesz wykorzystać dwa sposoby.
Rozsyp skorupki wokół roślin
Dokładnie umyj skorupki z pozostałości białka i żółtka. Teraz pokrusz je na bardzo drobne kawałki (im mniejsze, tym szybciej dojdzie do rozkładu i uwalniania składników do gleby). Gdy już ten krok wykonasz, obsyp nimi rośliny lub zmieszaj z ziemią. Dzięki temu podczas podlewania czy opadów deszczu woda będzie rozpuszczać odpadki, a składniki odżywcze będą zasilać glebę.
Możesz także wysuszyć najpierw pozostałości po jajkach, najlepiej w piekarniku, w temperaturze 100°C przez 10 minut, następnie mocno je rozdrobnić, wykorzystując do tego np. moździerz czy blender. Taki „miał” wysyp wokół roślin. Jeśli chcesz wykorzystać skorupki do zasilania roślin doniczkowych, najlepiej przemieszać drobne ich kawałki z podłożem do kwiatów podczas sadzenia.
Ważne!
Trzeba wiedzieć, że rozsypanie takich odpadków kuchennych wokół roślin lub zmieszanie z glebą nie przynosi efektu od razu. Składniki odżywcze uwalniane są powoli w miarę działania wilgoci.
Zalej skorupki jaj wrzątkiem
Jeśli w pierwszej metodzie korzystania ze skorupek jaj w ogrodzie odstraszają Cię kwestie nieestetycznego wyglądu terenu przy roślinach, skorzystaj z drugiego sposobu. Wystarczy, że po zrobieniu jajecznicy czy obraniu jajek gotowanych na twardo, skorupki bardzo drobno pokruszysz i wrzucisz do słoika czy innego dużego pojemnika. Teraz zalej odpadki wrzącą wodą i odstaw na około tydzień. Po tym czasie możesz wykorzystać płynny nawóz do podlania roślin, uprzednio mieszając całą miksturę.
Podobny efekt możesz osiągnąć, podlewając rośliny wodą, w której wcześniej gotowały się jajka. Pamiętaj jednak, że powinna być ona wystudzona!
Pamiętaj o regularnym nawożeniu!
Zastosowałeś skorupki jaj pod róże, pomidory czy inne rośliny w ogrodzie? Teraz kolej na utrzymanie odpowiedniego pH gleby. Regularne nawożenie pozwoli osiągnąć lepsze rezultaty. Jeśli zaobserwujesz niedobory wapnia u roślin, a objawia się to żółtymi lub rdzawymi, a także jaskrawymi plamami na liściach, zastosuj ten preparat. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z tym nawozem! Nadmiar wapnia może powodować zahamowanie wzrostu oraz niedobory potasu i magnezu. Zobacz też mój poradnik na temat tego, dlaczego roślina więdnie po przesadzeniu?.
Inne zastosowanie skorupek jaj w ogrodzie?
Rozsypanie takich organicznych odpadków wokół roślin to także naturalny sposób na odstraszenie z ogrodu ślimaków, które żywią się takimi roślinami, jak sałata, marchew, kapusta, astry, nasturcje czy aksamitki. Skorupki tworzą nieprzyjemną, chropowatą, czasem ostrą powierzchnię, której nie lubią ślimaki. Jeśli więc nie chcesz walczyć ze ślimakami chemicznymi metodami, przygotuj taką mechaniczną barierę, co jakiś czas ją odnawiając.