Nie ma majówki bez grilla, dlatego nawet jeśli nie mamy działki, ogródka, tarasu, zaplanowaliśmy grilla… elektrycznego, na balkonie! Klimat niczym się nie różni od typowego garden party, ważne, że jest wolne, są znajomi i dobre jedzenie. Dziś przygotowałam 3 przepisy na błyskawiczne sałatki na grilla.
Sałatka a’la grecka
Nazwałam tę sałatkę a’la grecka, bo jest odrobinę zmodyfikowana, dopasowana bardziej do gustu najbliższych. W tej prawdziwej, którą miałam ogroooomną przyjemność jeść kiedyś na Krecie oprócz fety, pomidorów, ogórków i sałaty, była też czerwona cebula, papryka i mnóstwo oregano. Moja wersja, która się przyjęła jest troszkę inna.
Składniki:
- 1 sałata lodowa lub lollo (karbowana)
- 1 ogórek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 opakowanie sera typu feta
- pęczek rzodkiewek
- kilka pomidorków koktajlowych
- sos winegret
Przygotowanie:
- Pokrój pomidory w ćwiartki, ogórek w plastry (ja zawszę obieram go ze skórki) i cebulę w piórka.
- Fetę podziel na większe kostki. Dlaczego większe? Podczas mieszania często zmniejszają swoją objętość, więc dobrze, żeby coś z niej zostało.
- Sałatę podziel rękoma na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Wsyp resztę warzyw i fetę.
- Przygotuj sos winegret i polej sałatkę. Jeśli lubisz – wymieszaj, a jeśli nie – zostaw ją tak zrobioną, będzie robić większe wrażenie.
Sałatka z kurczakiem – moja ulubiona
Jadłam taką sałatkę w restauracji i od razu musiałam odtworzyć jej smak. To jedna z moich ulubionych sałatek, sprawdza się też na rodzinnych uroczystościach :)
Składniki:
- 400g. filetów z kurczaka
- 1 papryka żółta
- 1 cebula czerwona
- mix sałat
- parmezan
- grzanki
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- koperek
Przygotowanie:
- Pokrój filety z kurczaka na małe kostki. Dopraw je ziołami prowansalskimi, czosnkiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Podsmaż z każdej strony aż się kurczak zarumieni.
- Pokrój paprykę żółtą w kostki, tak samo zrób z cebulą.
- Przygotuj sos: wymieszaj jogurt naturalny z łyżką majonezu (możesz go pominąć), dodaj do tego sól, pieprz i koperek.
- Do dużej miski wsyp mix sałat, na to paprykę, cebulę i kurczaka. Poukładaj na to grzanki, które możesz kupić gotowe, a jeśli takich nie lubisz przygotuj samemu, krojąc chleb w kostkę i podsmażając z każdej strony na patelni bez tłuszczu.
- Sałatkę polej sosem jogurtowym (najlepiej gdyby nie było go za wiele) i wymieszaj. Posyp sałatkę startym parmezanem. Gotowe!
Sałatka z pomidorami i grzankami
To sałatka typu: szybciej już się nie da. Kilka składników, prosta, a do przekąszenia przy kiełbasce i karkówce będzie akurat.
Składaniki:
- mix sałat
- kilka pomidorków koktajlowych
- grzanki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- koperek
- Ułóż na głębokim talerzu mix sałat.
- Pokrój pomidorki w ćwiartki i połóż na sałaty, a na nie grzanki.
- Przygotuj sos: wymieszaj 4 łyżki jogurtu naturalnego z łyżką majonezu. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do sosu. Posól, popieprz i dodaj koperek.
- Polej sosem warzywa lub podaj sos i grzanki w osobnych miseczkach.
Tak naprawdę sałatki na grilla możesz też przygotować z tego, co Ci zostanie. Ostatnio często mieszam sałatę lodową z jajkiem, serem i papryką żółtą albo ogórkami świeżymi. Na imprezach często też sprawdzają się plasterki mozarelli z pomidorami, posypane suszoną bazylią i polaną oliwą, czyli tzw. sałatka caprese.
A Ty co planujesz na majówkę? :)