37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy

Idzie jesień, a wraz z nią chłodniejsze dni i większa ilość czasu, którą spędzamy w domu. Spędź ten czas kreatywnie w swojej kuchni, korzystając z bogactwa sezonowych warzyw i owoców. Sprawdź moje pomysły na jesienne potrawy, które Cię rozgrzeją i przypadną do gustu całej rodzinie.

Dania jednogarnkowe, czyli szybkie przepisy na jesienne potrawy

Jeśli nie chcesz spędzać dużo czasu w kuchni, możesz postawić na jesienne potrawy w postaci dań jednogarnkowych. Wystarczy typowy garnek albo głęboka patelnia czy też wok. W ten sposób przygotujesz nie tylko dania mięsne, ale także wegetariańskie. Kluczem do pysznej potrawy są oczywiście świeże produkty spożywcze oraz aromatyczne zioła. 

Co możesz przygotować? Wybierz rodzaj mięsa (jeśli nie, to pomiń), dodaj warzywa, a także podlej całość wodą, przecierem pomidorowym albo puszką pomidorów. Warzywa z mięsem możesz też urozmaicić ulubionym sosem. Tak przygotowane danie z łatwością przechowasz w lodówce i odgrzejesz następnego dnia.

Wśród moich pomysłów są:

  • klopsiki z mięsa mielonego, duszone z papryką, pomidorami, pieczarkami i cebulą,
  • chłopski garnek z mięsem mielonym, makaronem, cebulą, groszkiem i marchewką,
  • zupa gulaszowa,
  • strogonow ze schabem, pieczarkami i cebulą,
  • garnek pełen warzyw: ziemniaki, papryka, czosnek, cukinia, pomidory i cebula,
  • gulasz wołowy z marchewką, ziemniakami i cebulą,
  • tradycyjne leczo, ale z dodatkiem batatów i cukinii.

Dania z kapustą kiszoną i ogórkami

Kiszonki to bogactwo witamin i mikroelementów, dlatego jesienią nie powinno ich zabraknąć w naszych domowych potrawach. Co możesz przygotować z kapusty kiszonej?

  • schab pieczony z kapustą kiszoną,
  • polędwiczki z indyka, pieczone z cebulą i ogórkiem kiszonym, zalane passatą pomidorową,
  • klopsiki duszone w kapuście.

Jesienne potrawy z dynią

Jesień to doskonały czas na przygotowanie dań z dynią, która urozmaici Twoje codzienne obiady i ciepłe kolacje. Dynia świetnie smakuje jako gęsta zupa krem, a także z makaronem i kurczakiem. Jeśli pójdziesz w stronę aromatycznych ziół, curry i kurkumy, stworzysz pyszne rozgrzewające potrawy.

Co przygotować z dyni? Kilka pomysłów:

  • zupa krem z dyni,
  • ryż z kurczakiem i dynią, mocno przyprawiony curry i kurkumą,
  • pieczone udka z kurczaka z dynią i ziemniakami,
  • polędwiczki z indyka smażone z dynią, marchewką i cebulą, podlane bulionem,
  • leczo z dynią, cebulą, pomidorami, papryką i cukinią,
  • gulasz z dyni zamiast tradycyjnego mięsa,
  • zapiekanka makaronowa z dynią, grzybami i szynką.

Jeśli nie masz pomysłów na przygotowanie kreatywnych dań albo nie wiesz dokładnie, jak je zrobić, mnóstwo inspiracji znajdziesz na stronie Przepisy.pl (tutaj czeka na Ciebie wiele pysznych, dyniowych przepisów).

A jakie dania na ciepło przygotować z grzybów?

Nie ma jesiennych rozgrzewających dań bez grzybów, w tym borowików czy kurek. Uwielbiam kremowe sosy, które są aromatyczne, gęste i proste w przygotowaniu. Właśnie dlatego często królują na moim stole podczas obiadu.

Co przygotować z grzybów?

  • polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym,
  • makaron z grzybami i boczkiem,
  • gęsta zupa krem z borowików,
  • szakszuka z kurek, pomidorów i cebuli,
  • gulasz wieprzowy albo wołowy z dodatkiem grzybów,
  • kluski śląskie z sosem grzybowym,
  • strogonow z grzybami zamiast pieczarkami,
  • risotto z kurczakiem i grzybami,
  • pierogi z grzybami.

Warzywa bogato faszerowane

W moich okolicach popularne są pyry z gzikiem, ale ziemniaki nie są jedynym pomysłem na faszerowane warzywa. Możesz także wykorzystać klasyczną paprykę, pyszną cukinię albo pieczarki. 

Co przygotować jesienią?

  • ziemniaki faszerowane boczkiem i cebulą,
  • pomidory faszerowane ricottą, czosnkiem i papryką,
  • papryki z ryżem, marchewką i cebulą,
  • cukinię z mięsem mielonym, pomidorami i mozzarellą,
  • pieczarki faszerowane cebulą i serem,
  • papryki faszerowane mięsem mielonym i fetą.

Jeśli tradycyjne dania nie są dla Ciebie, możesz urozmaicić faszerowane warzywa kaszą kuskus albo ryżem. Pamiętaj też o świeżych ziołach, szczypiorku, natce pietruszki czy kolendrze.

Gęste zupy krem

Zupa krem z dyni to nie jest jedyny pomysł na jesień. Możesz też przygotować inne aromatyczne warzywa, które ugotujesz (albo podsmażysz), podlejesz bulionem, a następnie zmiksujesz na gładką masę. Opcjonalnie dodasz też śmietankę, która nada zupie kremowej konsystencji. Jakie zupy krem królują w moim domu?

Udekoruj miseczki grzankami, świeżymi ziołami i gotowe!

Jesienne dania przypadły Ci do gustu? Daj znać, które z nich przygotowujesz najczęściej o tej pięknej porze roku!

[art. sponsorowany]

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!