9 przepisów na rozgrzewającą herbatę

Jesień zbliża się wielkimi krokami? Wieczory robią się długie i zachęcają do spędzenia czasu pod kocem z dobrą książką lub serialem? Brakuje tu tylko kubka z herbatą rozgrzewającą! Przepisy na najsmaczniejsze z nich znajdziesz w tym tekście. 

Jakie składniki nadają się na rozgrzewającą herbatę?

Przygotowując jesienno-zimową herbatę, kierować się będziesz zapewne walorami smakowymi i swoimi preferencjami. Niektórzy wolą smak herbaty z pomarańczą, inni z jabłkiem lub malinami. Warto jednak znać właściwości niektórych składników, aby przygotować rozgrzewającą herbatę na przeziębienie czy po prostu, by poczuć się lepiej po spacerze w mroźny dzień.

Poznaj właściwości niektórych składników herbat rozgrzewających:

  • imbir – nie tylko rozgrzewa organizm, ale ze względu na swoje właściwości stosowany jest pomocniczo w leczeniu infekcji, takich jak przeziębienie, zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli. Jest także dobry, gdy dopadną Cię migreny czy wymioty lub nudności;
  • chilli – kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli ma właściwości rozgrzewające i rozszerzające naczynia krwionośne, a więc wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego; 
  • sproszkowana kora cynamonowca cejlońskiego – wykazuje działanie rozgrzewające, ale także antynowotworowe czy łagodzące objawy przeziębienia i grypy;
  • anyż – to kolejna przyprawa, która ma właściwości rozgrzewające, ale i regulujące wydzielanie soków żołądkowych. Właśnie dlatego po herbatę rozgrzewającą z dodatkiem anyżu warto sięgnąć w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, kiedy nasz układ pokarmowy jest wystawiany na sporą próbę; 
  • kardamon – oprócz walorów rozgrzewających, ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne;
  • goździki – przyprawa ta bardzo silnie rozgrzewa, ale też wspomaga trawienie i ma właściwości przeciwbólowe i antyseptyczne. 

Teraz pora na to, byś przygotował notatnik, wybrał najciekawszą propozycję herbaty rozgrzewającej, sporządził listę zakupów i ruszył do sklepu po niezbędne składniki! Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie herbaty rozgrzewającej. Przepisy są naprawdę proste.

A kiedy już zrobisz napoje dla całej rodziny, sprawdź też 37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy.

Herbatka rozgrzewająca z pomarańczą i jabłkami

Czy jest jakiś owoc, który bardziej kojarzy się z zimowymi wieczorami, niż pomarańcza? Pozwól, by zapach tego egzotycznego owocu unosił się w domu, gdy zimową porą odwiedzają Cię goście. Wraz z dodatkiem jabłka, herbata rozgrzewająca z pomarańczą będzie umilać Ci niejeden wieczór. Dowiedz się, jak ją przyrządzić.

herbata z jabłkami

Składniki:

  • 1 litr herbaty zaparzonej z 2-3 torebek
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 8-10 listków mięty
  • 1 łyżeczka cynamonu (albo kawałek całej kory)
  • pół łyżeczki imbiru mielonego

Wykonanie:

Jabłko, pomarańczę oraz listki mięty należy starannie umyć. Pokrój owoce na cząstki. Teraz wrzuć do kubka lub dzbanka wszystkie składniki (owoce, miętę, przyprawy) i zalej zaparzoną wcześniej herbatą.

Pyszna herbata z żurawiną

Żurawina to owoc, który idealnie komponuje się z czarną herbatą. By przełamać nieco gorzkawy smak, warto połączyć ją z odrobiną miodu. Żurawina jest cennym źródłem witamin i minerałów. Wspiera działanie wątroby, nerek, układu moczowego oraz pokarmowego. Jak przyrządzić herbatę rozgrzewającą z dodatkiem żurawiny?

herbata z żurawiną rozgrzewająca

Składniki:

  • 1 litr herbaty zaparzonej z 2-3 torebek
  • garść świeżej żurawiny
  • 1 pomarańcza
  • sok z 1 pomarańczy + starta skórka
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • miód do smaku

Wykonanie:

Umyj pomarańcze. Jedną z nich pokrój na cząstki. Wyciśnij sok z drugiej i zetrzyj na tarce skórkę. Wrzuć je do naczynia, dodaj garść żurawiny, a także przyprawy. Całość zalej herbatą, a następnie dodaj miód do smaku. 

Owocowa herbata rozgrzewająca 

Jeśli smak owocowej herbaty z saszetki jest dla Ciebie niewystarczający, poznaj przepis na herbatę rozgrzewającą z dodatkiem pysznych, egzotycznych owoców. 

Składniki:

  • 1 litr herbaty zaparzonej z 3-4 torebek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • kawałek świeżego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • garść suszonej żurawiny
  • gałązka rozmarynu albo mięty
  • 4 łyżki syropu malinowego

Wykonanie:

Sparz wrzątkiem pomarańczę, cytrynę i limonkę. Pokrój je na cząstki i wrzuć wraz z pozostałymi składnikami i przyprawami do dużego dzbanka. Zalej zaparzoną herbatą. Gotowe!

Herbata z sokiem malinowym i rozmarynem

Sok malinowy już przez nasze babcie uznawany był za skuteczny sposób walki z infekcjami. Warto włączyć go jako element wspomagający, by pozbyć się przeziębienia. Sok malinowy może mieć dobroczynny wpływ na odporność ze względu na zawartość witaminy C, flawonoidów oraz antyoksydantów. Z kolei rozmaryn ma właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i cytotoksyczne. Poznaj przepis na herbatę rozgrzewającą na przeziębienie!

rozgrzewająca herbata z syropem malinowym i rozmarynem

Składniki:

  • 500 ml herbaty czarnej z 2 torebek
  • 5 łyżek syropu malinowego
  • 1 plasterek grejpfruta
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Przygotuj grejpfrut, wrzuć do dzbanka, dodaj przyprawy i syrop malinowy. Zalej herbatą, a następnie dosłódź do smaku miodem. 

Herbata korzenna ze szczyptą chilli

Nic bardziej nie rozgrzewa niż herbata z dodatkiem chilli. Z dodatkiem cynamonu, imbiru i goździków tworzy mieszankę, która nie każdemu może przypaść do gustu. By złagodzić ten smak, w przepisie na tę herbatę znalazła się garść malin, jabłko i pomarańcza. 

Składniki:

  • 500 ml herbaty czarnej z 2 torebek
  • kawałek startego imbiru
  • 1 mała laska cynamonu
  • 5 goździków 
  • małe jabłko
  • 1 pomarańcza
  • szczypta chilli
  • 4 łyżki miodu
  • garść świeżych lub mrożonych malin

Wykonanie:

Sparz pomarańczę, umyj jabłko i pokrój je. Do dzbanka wrzuć wszystkie owoce, imbir, cynamon, goździki oraz chilli. Zalej całość herbatą, a na końcu dodaj miód do smaku. 

Herbata Rooibos z cynamonem, wanilią i pomarańczą

Rooibos to herbata, która szczególnie polecana jest astmatykom oraz osobom chorym na zapalenie oskrzeli. Warto wiedzieć, że w jej składzie nie ma kofeiny. Nie ma więc przeciwwskazań, by wypić taką herbatę rozgrzewającą nawet tuż przed snem. 

Składniki:

  • 500 ml herbaty Rooibos pomarańczowej
  • mała laska cynamonu
  • 1 łyżka syropu waniliowego
  • 1 pomarańcza 
  • starta skórka z pomarańczy do dekoracji

Wykonanie:

Przygotuj wszystkie składniki. Sparz pomarańczę, pokrój na cząstki i zetrzyj na tarce skórkę. Wszystko wrzuć do naczynia i zalej herbatą. 

Rozgrzewająca herbata czekoladowa z kardamonem

Taki napar to świetna alternatywa dla słodyczy. Kardamon rozgrzewa, zaś gorzka czekolada nadaje herbacie oryginalny smak. 

Składniki:

  • 250 ml czarnej herbaty
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3-4 cienkie plasterki imbiru
  • 1/2 łyżeczki startego kardamonu
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki brązowego cukru 

Wykonanie:

Przygotuj kąpiel wodną i rozpuść czekoladę. Zaparz herbatę, wlej do niej rozpuszczoną czekoladę oraz imbir i kardamon. Dosłódź do smaku. 

Rozgrzewająca herbata z rumem

To propozycja tylko dla dorosłych! Rum rozgrzewa, a herbata wraz z takim dodatkiem nabiera niepowtarzalnego smaku z nutą pirackich opowieści w tle.

rozgrzewająca herbata z rumem

Składniki: 

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • skórka z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • stołowa łyżka rumu

Wykonanie:

Sparz limonkę lub cytrynę i zetrzyj skórkę na tarce. Herbatę wraz ze skórką zalej wrzątkiem i zaparz. Dodać cynamon, rum i miód do smaku. 

Pamiętaj, że alkohol szkodzi zdrowiu i nie namawiam do picia herbaty z wysokoprocentowym rumem. Aktualnie w sklepach znajdziesz też wersje bezalkoholowe, które polecam wypróbować.

Herbata z bakaliami

Bakalie to ciekawy dodatek smakowy do herbaty. W zależności od preferencji możesz zdecydować się na rodzynki, suszoną żurawinę, śliwki czy morele. W tym przepisie na rozgrzewającą herbatę nie zabrakło również dodatku figi, a więc napar będzie miał przyjemny, słodki smak. 

Składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • kilka rodzynek 
  • 2 morele
  • 2 figi
  • 2-3 listki mięty

Przygotowanie:

Rodzynki przekrój na pół, morele i figi w ćwiartki. Umieść je w kubku czy filiżance wraz z herbatą. Zalej wrzątkiem i zaparz przez kilka minut. Możesz teraz dodać listki mięty. 

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *