Banany z grilla – wypróbuj ten przepis!

Banany z grilla

Nie wyobrażasz sobie majówki lub letniego weekendu bez grilla? Czy wiesz, że na ruszcie możesz przygotować także pyszny deser? Poznaj mój sposób na banany z grilla – słodycz owoców w połączeniu z gorzką czekoladą smakuje wyśmienicie! Sprawdź!

Jak przygotować banany z grilla?

W tym sezonie wypróbuj koniecznie banany z grilla! Przepis na to danie jest banalnie prosty, a do jego wykonania w wersji podstawowej potrzebujesz jedynie bananów i czekolady. Warto jednak wypróbować urozmaiconą nieco wersję i dorzucić do grillowanych bananów też świeże owoce, gałkę lodów i płatki migdałowe. Poniżej znajdziesz kompletną listę produktów, które należy przygotować.

Banany z grilla – przepis

Składniki:

  • 4 banany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml lodów waniliowych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 200 g świeżych malin lub truskawek

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie bananów z grilla rozpocznij oczywiście od dokładnego umycia owoców. Jeśli gotowe danie zamierzasz przybrać truskawkami, to warto je pozbawić szypułek i pokroić na plastry. Łodygę bananów przytnij z obu stron i delikatnie nakrój wzdłuż owocu, ale nie wyciągaj go ze skórki. 
  2. Czekoladę połam na niewielkie kawałki i wbijaj w miąższ banana w miejscu, gdzie została przecięta wzdłuż skórki. Banana nadzianego czekoladą umieść na ruszcie. Pamiętaj jednak, że do grillowania bananów nie jest wskazana zbyt wysoka temperatura, dlatego możesz je z powodzeniem przyrządzać na już nieco stygnącym ruszcie.
  3. Banany z grilla powinny być gotowe po około 10 minutach od umieszczenia ich na średnio rozgrzanym ruszcie. Jak poznać, że są już odpowiednio upieczone? Jeśli miąższ odchodzi od skórki, a czekolada jest rozpuszczona, to warto zdjąć banany z grilla i sprawdzić poziom 
  4. ich wypieczenia – powinny być idealne.

Banany z grilla z folii

Warto wiedzieć, że banany z grilla pieczone w folii aluminiowej smakują równie dobrze jak te pieczone w skórce. Jeśli banany mają skórkę z defektami lub po prostu wolisz upiec je w folii – nie musisz obawiać się tego rozwiązania! Ten sposób pieczenia bananów jest wygodny, szczególnie jeśli obawiasz się, że masz zbyt mocno rozgrzany ruszt. Banany w folii aluminiowej nie przypieką się tak szybko jak te, położone w skórce na grilla.

Niezależnie od tego czy przyrządzasz banany z grilla w folii, czy w skórce, możesz przed podaniem przybrać je gałką lodów, świeżymi owocami (doskonale sprawdzą się truskawki lub maliny, ale też czerwone porzeczki czy kiwi) i płatkami migdałów. Tak podane banany z grilla nie tylko smakują wyśmienicie, ale też wyglądają bardzo efektownie!

>Zobacz też: Cukinia z grilla z mozzarellą – jak przygotować?

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top