Nie wyobrażasz sobie majówki lub letniego weekendu bez grilla? Czy wiesz, że na ruszcie możesz przygotować także pyszny deser? Poznaj mój sposób na banany z grilla – słodycz owoców w połączeniu z gorzką czekoladą smakuje wyśmienicie! Sprawdź!

Jak przygotować takie banany?

W tym sezonie wypróbuj koniecznie banany z grilla! Przepis na to danie jest banalnie prosty, a do jego wykonania w wersji podstawowej potrzebujesz jedynie bananów i czekolady. Warto jednak wypróbować urozmaiconą nieco wersję i dorzucić do grillowanych bananów też świeże owoce, gałkę lodów i płatki migdałowe. Poniżej znajdziesz kompletną listę produktów, które należy przygotować.

Banany z grilla – przepis

Składniki:

  • 4 banany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml lodów waniliowych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 200 g świeżych malin lub truskawek

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie bananów z grilla rozpocznij oczywiście od dokładnego umycia owoców. Jeśli gotowe danie zamierzasz przybrać truskawkami, to warto je pozbawić szypułek i pokroić na plastry. Łodygę bananów przytnij z obu stron i delikatnie nakrój wzdłuż owocu, ale nie wyciągaj go ze skórki. 
  2. Czekoladę połam na niewielkie kawałki i wbijaj w miąższ banana w miejscu, gdzie została przecięta wzdłuż skórki. Banana nadzianego czekoladą umieść na ruszcie. Pamiętaj jednak, że do grillowania bananów nie jest wskazana zbyt wysoka temperatura, dlatego możesz je z powodzeniem przyrządzać na już nieco stygnącym ruszcie.
  3. Banany powinny być gotowe po około 10 minutach od umieszczenia ich na średnio rozgrzanym ruszcie. Jak poznać, że są już odpowiednio upieczone? Jeśli miąższ odchodzi od skórki, a czekolada jest rozpuszczona, to warto zdjąć banany z grilla i sprawdzić poziom 
  4. ich wypieczenia – powinny być idealne.

Banany z grilla z folii

Warto wiedzieć, że banany z grilla pieczone w folii aluminiowej smakują równie dobrze jak te pieczone w skórce. Jeśli banany mają skórkę z defektami lub po prostu wolisz upiec je w folii – nie musisz obawiać się tego rozwiązania! Ten sposób pieczenia bananów jest wygodny, szczególnie jeśli obawiasz się, że masz zbyt mocno rozgrzany ruszt. Banany w folii aluminiowej nie przypieką się tak szybko jak te, położone w skórce na grilla.

Niezależnie od tego czy przyrządzasz banany z grilla w folii, czy w skórce, możesz przed podaniem przybrać je gałką lodów, świeżymi owocami (doskonale sprawdzą się truskawki lub maliny, ale też czerwone porzeczki czy kiwi) i płatkami migdałów. Tak podane banany nie tylko smakują wyśmienicie, ale też wyglądają bardzo efektownie!

>Zobacz też: Cukinia z grilla z mozzarellą – jak przygotować?

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *