Nie wyobrażasz sobie majówki lub letniego weekendu bez grilla? Czy wiesz, że na ruszcie możesz przygotować także pyszny deser? Poznaj mój sposób na banany z grilla – słodycz owoców w połączeniu z gorzką czekoladą smakuje wyśmienicie! Sprawdź!
Jak przygotować takie banany?
W tym sezonie wypróbuj koniecznie banany z grilla! Przepis na to danie jest banalnie prosty, a do jego wykonania w wersji podstawowej potrzebujesz jedynie bananów i czekolady. Warto jednak wypróbować urozmaiconą nieco wersję i dorzucić do grillowanych bananów też świeże owoce, gałkę lodów i płatki migdałowe. Poniżej znajdziesz kompletną listę produktów, które należy przygotować.
Banany z grilla – przepis
Składniki:
- 4 banany
- 100 g gorzkiej czekolady
- 400 ml lodów waniliowych
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 200 g świeżych malin lub truskawek
Przygotowanie:
- Przygotowanie bananów z grilla rozpocznij oczywiście od dokładnego umycia owoców. Jeśli gotowe danie zamierzasz przybrać truskawkami, to warto je pozbawić szypułek i pokroić na plastry. Łodygę bananów przytnij z obu stron i delikatnie nakrój wzdłuż owocu, ale nie wyciągaj go ze skórki.
- Czekoladę połam na niewielkie kawałki i wbijaj w miąższ banana w miejscu, gdzie została przecięta wzdłuż skórki. Banana nadzianego czekoladą umieść na ruszcie. Pamiętaj jednak, że do grillowania bananów nie jest wskazana zbyt wysoka temperatura, dlatego możesz je z powodzeniem przyrządzać na już nieco stygnącym ruszcie.
- Banany powinny być gotowe po około 10 minutach od umieszczenia ich na średnio rozgrzanym ruszcie. Jak poznać, że są już odpowiednio upieczone? Jeśli miąższ odchodzi od skórki, a czekolada jest rozpuszczona, to warto zdjąć banany z grilla i sprawdzić poziom
- ich wypieczenia – powinny być idealne.
Banany z grilla z folii
Warto wiedzieć, że banany z grilla pieczone w folii aluminiowej smakują równie dobrze jak te pieczone w skórce. Jeśli banany mają skórkę z defektami lub po prostu wolisz upiec je w folii – nie musisz obawiać się tego rozwiązania! Ten sposób pieczenia bananów jest wygodny, szczególnie jeśli obawiasz się, że masz zbyt mocno rozgrzany ruszt. Banany w folii aluminiowej nie przypieką się tak szybko jak te, położone w skórce na grilla.
Niezależnie od tego czy przyrządzasz banany z grilla w folii, czy w skórce, możesz przed podaniem przybrać je gałką lodów, świeżymi owocami (doskonale sprawdzą się truskawki lub maliny, ale też czerwone porzeczki czy kiwi) i płatkami migdałów. Tak podane banany nie tylko smakują wyśmienicie, ale też wyglądają bardzo efektownie!
>Zobacz też: Cukinia z grilla z mozzarellą – jak przygotować?