Brownie z masłem orzechowym

Idealnie czekoladowy, słodki, wilgotny – taki jest właśnie deser, pochodzący z Chicago. Tradycyjna wersja jest oczywiście pyszna, ale koniecznie spróbuj moją propozycję, czyli brownie z masłem orzechowym! Zobacz, jak szybko się je przygotowuje. 

Skąd się wzięło brownie z masłem orzechowym? 

Ciasto to powstało na potrzeby World’s Columbian Exposition w Chicago, w 1893 roku, na zlecenie filantropki i żony magnata hotelowego – Berthy Palmer. Poprosiła ona hotelowego cukiernika o przygotowanie takiego deseru, który będzie można wygodnie i łatwo zapakować i przetransportować. Zaproponowany został specjał, który obecnie znany jest jako brownie, jednak pierwszy raz wypiek został tak nazwany dopiero później. Tradycyjnej wersji deseru można spróbować nadal w hotelu należącym do sieci Hilton – Palmer House w Chicago. To czekoladowe ciastko z orzechami włoskimi, pokryte morelową glazurą. 

Wersja brownie z masłem orzechowym nawiązuje do pierwotnego przepisu. Jednak tutaj przysmak pokryty jest polewą z masła orzechowego. Chociaż smak nieco odbiega od wersji chicagowskiej, jedno jest pewne – jest również pyszne, słodkie i orzechowe!

Przepis na brownie z masłem orzechowym

Deser przygotujesz naprawdę szybko. Właśnie dlatego, możesz sięgnąć po ten przepis, gdy masz niewiele czasu na przygotowanie słodkości na rodzinną uroczystość czy spotkanie ze znajomymi.  

Składniki:

  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 120 g masła 
  • 180 g cukru (może być pół na pół biały z brązowym) 
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru pudru 

Przygotowanie:

  1. Umieść czekoladę i masło w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Dno nie powinno dotykać wody. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia. 
  2. Ubij jajka na puszystą masę wraz z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i roztopioną mieszankę masła i czekolady. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być dość gęste.
  3. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Podgrzej masło orzechowe w kąpieli wodnej albo w mikrofali, aby zrobiło się płynne tak jak polewa. Połącz je z cukrem pudrem. Polej na przygotowane ciasto i z pomocą wykałaczki zrób wzory. Nie mieszaj za mocno.
  5. Piecz brownie z masłem orzechowym około 35 minut w 180 stopni Celsjusza. 

Jak podawać brownie z masłem orzechowym?

Brownie podaje się zawsze… pokrojone w kostkę. To po prostu konieczność! Sposób ten nawiązuje do korzeni tego deseru. Jeszcze ciepłe ciastko ląduje nieraz na talerzu obok lodów waniliowych oraz świeżych owoców np. malin, borówek czy truskawek. Czekoladowy przysmak będzie świetnie komponować się z pyszną kawą czy też herbatą. Dzieci nie pogardzą z pewnością kubkiem ciepłego mleka!

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *