Jeśli szukasz przepisu na szybkie domowe ciasto, które zawsze się udaje, to ten chlebek bananowy z truskawkami będzie strzałem w dziesiątkę. To doskonała propozycja zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek do filiżanki kawy lub herbaty. W tym artykule znajdziesz zarówno przepis, jak i wskazówki potrzebne do przygotowania obłędnego ciasta.
Dlaczego warto zrobić chlebek bananowy z truskawkami?
Przygotowanie ciasta bananowego z truskawkami nie wymaga posiadania miksera (chociaż może znacznie pomóc w łączeniu składników). Nie musisz mieć też specjalnych umiejętności cukierniczych. Wystarczy miska, łyżka lub szpatułka, widelec i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, że pieczenie może być proste, szybkie i naprawdę przyjemne!
Słodycz bananów, soczystych truskawek i czekolady to połączenie idealne. Chlebek rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Ponadto ciasto jest wilgotne, puszyste, lekko owocowe i ma wyczuwalną nutą bananów. W środku czeka na wszystkich niespodzianka, czyli owoce i czekolada, która przy wysokiej temperaturze cudownie się rozpuszcza.
Chlebek bananowy z truskawkami i czekoladą to też idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów, które często zalegają w kuchni. Zamiast je wyrzucać, możesz przemienić je w aromatyczny wypiek. Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli.
Co więcej – ten chlebek świetnie sprawdzi się jako przekąska do lunchboxa, deser na rodzinne spotkanie lub słodki dodatek do weekendowego relaksu. Jeśli wolisz wersję bez truskawek, zobacz przepis na chleb bananowy.
Przepis na chlebek bananowy z truskawkami i czekoladą
Mój przepis na chlebek bananowy z truskawkami nie wymaga drożdży, długiego wyrastania i skomplikowanych składników. Przygotuj duże miski, rondelek do rozpuszczenia masła, mikser, szpatułkę lub łyżkę, a także formę keksówkę.
Składniki:
- 3 miękkie, bardzo dojrzałe banany (ok. 300 g)
- 200 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 100 g cukru
- 100 g czekolady posiekanej
- 250 g małych truskawek
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania (opcjonalnie: lukier)
Przygotowanie:
- Banany obierz i rozgnieć widelcem na jednolitą, gładką masę. Masło rozpuść, lekko przestudź i dodaj do bananów.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, jasną masę i również dodaj do bananów.
- Mąkę przesiej do osobnej miski, dodaj sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
- Wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z masą bananową. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
- Truskawki umyj, osusz i oczyść z szypułek. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj z pomocą szpatułki albo łyżki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 55 minut.
- Po upieczeniu, pozostaw do ostygnięcia w formie. Wyjmij chlebek bananowy z truskawkami i czekoladą, oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
Czy do chlebka można użyć mrożonych truskawek?
Mrożone truskawki świetnie sprawdzą się do przepisu na chlebek bananowy z owocami. Dzięki temu nie musisz czekać do lata, aby cieszyć się jego smakiem. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać, szczególnie jeśli są małych rozmiarów. Pamiętaj jednak, że podczas pieczenia wypłynie z nich woda. Właśnie dlatego muszą być dobrze wmieszane w masę. Możesz też rozmrozić truskawki do chlebka bananowego, odsączyć je z nadmiaru wody i podzielić na mniejsze kawałki.
Dobrym trikiem jest też obtoczenie mrożonych truskawek w niewielkiej ilości mąki przed wmieszaniem ich do ciasta. Dzięki temu owoce nie opadną na dno formy. Ten sposób działa również przy innych owocach, np. malinach, borówkach czy wiśniach.
Jakie banany wybrać do chlebka?
Do chlebka bananowego z czekoladą i truskawkami wybierz naprawdę dojrzałe owoce. Powinny być miękkie w środku, mogą nawet mieć ciemne plamki na skórce. Im bardziej dojrzałe banany, tym będą słodsze i bardziej aromatyczne. Zielonkawe lub twarde mogą sprawić, że chlebek będzie suchy. A wiesz, że możesz zrobić banany z grilla? Wypróbuj ten przepis!
Jak zrobić chlebek bananowy z truskawkami?
Aby prosty chlebek bananowy z truskawkami i czekoladą był puszysty, a owoce nie opadały na dno, zastosuj poniższe wskazówki:
- Nie miksuj zbyt długo – po połączeniu suchych i mokrych składników wystarczy delikatnie je wymieszać masę łyżką lub szpatułką.
- Uważaj na proporcje truskawek i dodatków – zbyt duża ilość owoców może sprawić, że chlebek będzie wilgotny, a nawet zrobi się zakalec.
- Daj mu odpocząć – po upieczeniu pozostaw chlebek na kilkanaście minut w formie. Gdy lekko przestygnie, wyjmij go i przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.