Sycący, smaczny i idealny na upalne dni, ale nie tylko. Taki właśnie jest chłodnik z porów, czyli pyszna zupa na bazie aromatycznych warzyw. Uwielbiam go zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. Sprawdź przepis na chłodnik z porów i ziemniaków, a następnie zaskocz swoich bliskich tym świetnym daniem!
Przepis na chłodnik z porów i ziemniaków
Nie przepadam za zupami, bo dla mnie są one zbyt mało sycące, żeby tylko takie danie zjeść na obiad. Jednocześnie zapełniają mnie na tyle, że nie zjem w całości czegoś konkretniejszego. Zawiłe, co? Właśnie dlatego jak przygotowuję zupy w mojej kuchni to są to kremy i chłodniki. Jeden z nich odkryłam tego lata i przyznam, jest pyszny.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego (możesz go przygotować np. na domowej kostce rosołowej),
- 2 pory,
- 5-6 średnich ziemniaków,
- 3 pietruszki (korzeń),
- pół szklanki śmietany 18%,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i pietruszka
- szczypiorek do posypania,
- grzanki (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Pokrój pora i pietruszkę w kostkę, a ziemniaki w plasterki.
- Zagotuj bulion i dodaj obrane ziemniaki. Po 10 minutach dodaj pora oraz pietruszkę.
- Gotuj przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaj śmietanę (wcześniej zahartuj ją w szklance lub kubku z gotującym się bulionem) oraz przypraw zupę krem z porów solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pietruszką.
- Całość zblenduj na gładki krem.
- Podawaj chłodnik z pora i ziemniaków na ciepło z grzankami, kleksem śmietany i szczypiorkiem lub wstaw go do lodówki, aby przestygł i serwuj na zimno. Smacznego!
Spodobało Ci się to danie? Zobacz koniecznie przepis na tartę z fetą i rukolą :)