Chrupiące placki ziemniaczane jest to idealny pomysł na rodzinny obiad. Dodatkowo są bardzo łatwe w wykonaniu. Do placków możesz dodać ulubiony sos lub gulasz i tym samym stworzyć naprawdę smaczne danie. To wybór w wielu polskich domach, dlatego, że mają pyszny smak. Zobacz koniecznie ten przepis!
Jak zrobić pyszne i chrupiące placki ziemniaczane?
Chrupiące placki ziemniaczane są zdecydowanie ulubionym daniem wielu Polaków. Jednak istotne jest, aby były chrupiące, ponieważ tylko wtedy będą naprawdę pyszne. Jeśli chcesz takie uzyskać, musisz koniecznie odsączyć już starte ziemniaki. Kiedy pozbędziesz się nadmiaru wody, ograniczysz również ilość dodanej mąki. Zbyt spora porcja mąki może sprawić, że chrupiące placki staną się twarde, a także niesmaczne. Jest to zdecydowanie prosta potrawa, której głównym składnikiem są ziemniaki, należy dodać również jajka, cebulę, mąkę i sól. Tę tradycyjną potrawę możesz łączyć z sosami, a nawet mięsami.
>> Zobacz też: Knedliki z gulaszem – przepis inspirowany Węgrami
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 3 pełne (kopiaste) łyżeczki mąki,
- opcjonalnie: łyżka śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce albo przy pomocy maszynki.
- Powstałą masę odciśnij z nadmiaru płynu, ale nie wylewaj go! Przyda się na później. Konsystencja masy powinna być mokra, ale nie wodnista. Przełóż ją do osobnego naczynia.
- Dodaj mąkę, jajko i dopraw solą oraz pieprzem.
- Dodaj łyżkę skrobi, która wytworzyła się w odciśniętym płynie, na samym dnie. Wszystko wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
- Placki ziemniaczane smaż na tłuszczu przez kilka minut z każdej strony, aż będą miały złoty kolor.