Czasem masz ochotę na przekąski na słono, ale nie wiesz, jak połączyć składniki? A może zależy Ci na szybkim przygotowaniu czegoś pysznego dla gości? Ciasto francuskie ze szpinakiem to dobra odpowiedź na Twoje oczekiwania! Zobacz przepis, który jest prosty i nie wymaga wielu składników.
Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem dobre na każdą okazję!
Gotowe ciasto francuskie możesz mieć zawsze w lodówce i przygotować je, kiedy przyjdzie ochota na coś słonego (lub słodkiego oczywiście). Wszystko zależy od tego, co masz jeszcze pod ręką. To też dobry sposób na przygotowanie przekąsek dla niespodziewanych gości, bo błyskawicznie zrobisz go w piekarniku.
W dodatku przekąski z ciasta francuskiego i szpinaku można jeść na dwa sposoby. Ciepłe, podane od razu z piekarnika albo w temperaturze pokojowej. Też będą mieć świetną konsystencję i dobry smak!
Najprościej jest przygotować ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą, po prostu mieszając składniki. Dobrymi dodatkami do nich są cebula i czosnek. Poniżej jednak znajdziesz ciekawe połączenia, które możesz wykorzystać w swojej kuchni, zaskakując gości!
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 250 g sera ricotta
- 100 g sera mozzarella
- 100 g parmezanu
- 1 małe jajko
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
- Do posmarowania: 1 jajko i 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Jeśli masz mrożony szpinak, trzeba go najpierw odmrozić. Świeży opłucz pod bieżącą wodą i osusz dokładnie.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni. Rozgnieć ząbki czosnku i dodaj prosto na gorący olej lub masło. Smaż na średnim ogniu. Dodaj po chwili szpinak i całość smaż przez 7-8 minut, do jakiś czas mieszając. Odstaw.
- Do miski wbij jajko. Dodaj wszystkie sery, posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szpinak i ponownie wymieszaj.
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Rozsmaruj farsz do połowy, a następnie druga częścią zakryj pierwszą, dokładnie łącząc boki. Teraz pokrój według uznania. Zrób nacięcia ostrym nożem na wierzchu.
- Posmaruj ciasteczka rozkłóconym jajkiem i mlekiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 15-20 minut.
Sprawdź też: Kieszonki z ciasta francuskiego na 3 sposoby
Czym możesz urozmaicić ciasto francuskie ze szpinakiem?
Nie byłabym sobą, gdybym jeszcze nie podała kilku opcji do wypróbowania, szczególnie jeśli podstawowy przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem masz już opanowany. Oto, co możesz dodać do powyższych składników:
- fetę zamiast ricotty,
- garść posiekanych orzechów,
- usmażone małe plasterki boczku,
- zioła, np. oregano, bazylię, zioła prowansalskie, które zupełnie zmieniają smak.
Ciasto francuskie ze szpinakiem, fetą i serkiem śmietankowym
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
- 1 cebula
- 200 g serka śmietankowego
- 100 g sera feta
- 40 g parmezanu (można pominąć)
- skórka z jednej cytryny
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
- 1 jajko
- dodatkowo: 1 łyżka oliwy + 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny + mix ziół z pietruszką, papryką słodką, czosnkiem granulowanym
Przygotowanie:
- Jeśli szpinak jest mrożony, trzeba go najpierw odmrozić. Świeży opłucz pod wodą i osusz dokładnie. Posiekaj cebulę drobno.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę, podsmaż chwilę, a następnie dodaj szpinak. Całość smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Odłóż.
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Pokrój na kwadraty. Na środku rozsmaruj łyżeczkę serka śmietankowego, nałóż szpinak, pokrusz ser feta, posyp parmezanem. Powtórz z każdym kwadratem ciasta francuskiego, układając na blaszce jeden obok drugiego. Na wierzch zetrzyj skórkę z cytryny.
- Połącz oliwę, ocet winny i zioła. Skrop (delikatnie) farsz na ciasteczkach ze szpinakiem. Teraz złóż końce ciasta francuskiego do środka i złącz, tworząc kieszonki. Posmaruj każdą przekąskę rozkłóconym jajkiem.
- Rozgrzej piekarnik i włóż ciasto francuskie ze szpinakiem. Piecz około 15-20 minut w 190 stopniach Celsjusza bez termoobiegu.
Możesz też pobawić się formą tych przekąsek i zrobić 9 kwadratów, a następnie każdy z nich przełożyć do foremki do muffinek wysmarowanej tłuszczem. Po nałożeniu farszu nie trzeba zlepiać boków.