Ciasto kinder czekolada to cała blacha słodkości, która skradnie Twoje serce! Jego przygotowanie jest niesamowicie proste, a w dodatku nie musisz go piec. Kremowa masa na herbatnikowym spodzie to idealne połączenie. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku!
Przepis na ciasto kinder
Kto z nas nie kocha małych batoników Kinder? No właśnie! To zdecydowanie smak dzieciństwa. Teraz masz szansę zrobić całą blachę tej słodkości jako pyszny deser. To połączenie maślanych herbatników ze słodką masą i polewą czekoladową. Podany przepis na ciasto kinder przygotowałam na blaszce o wymiarach: 30 x 23,5 cm. Po przygotowaniu, trzeba je schłodzić w lodówce minimum godzinę, aby masa kremowa i polewa stężały.
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- kostka masła w pokojowej temperaturze,
- herbatniki (w zależności od wielkości blachy – u mnie 1,5 opakowania dużego),
- 2 szklanki mleka w proszku.
Polewa:
- 1 czekolada mleczna,
- 1 czekolada gorzka,
- 1/4 szklanki śmietanki 30%.
Przygotowanie:
- Mleko i cukry zagotuj w małym garnku. Składniki powinny się połączyć. Odstaw na kilkanaście minut, aby lekko przestygło.
- Masło utrzyj mikserem na gładką masę. Lepiej będzie, jeśli utrzymasz pokojową temperaturę. Dodaj do masła wcześniej przygotowane mleko i na średnich obrotach dalej mieszaj.
- Dodawaj po łyżce mleko w proszku. Kremowa masa ciasta kinder będzie gęstnieć powoli, swoją konsystencją powinna przypominać kwaśną śmietanę.
- Przygotuj polewę – podgrzej śmietankę i zmniejsz ogień do minimum. Dodaj dwie pokruszone czekolady w kostkę i cały czas mieszaj aż masa będzie jednolita.
- Dno blachy wysmaruj tłuszczem i poukładaj herbatniki jeden obok drugiego. Wylej masę. Nałóż jeszcze jedną warstwę harbatników. Polej całość polewą czekoladową.
- Umieść ciasto kinder w lodówce na minimum godzinę.
- Smacznego! :)
