Ciasto z bananami bez pieczenia (banoffee pie)

Masz ochotę na smaczny, prosty i szybki deser? Przygotuj ciasto z bananami bez pieczenia.
Musisz jednak pamiętać, że jest ono bardzo słodkie. Dlatego wszystkie łasuchy na pewno
będą zadowolone. W połączeniu z kawą jest wręcz idealny. Jest łatwy do zrobienia
zwłaszcza dla osób, które nie za bardzo lubią piec. Koniecznie sprawdź i wypróbuj przepis
na ciasto z bananami i mascarpone. To niebo w gębie!

Banoffee Pie – co to za ciasto?

Banoffee Pie bez pieczenia to połączenie prostych i lubianych przez większość składników, takich jak banan i toffi. Stąd również wywodzi się jego nazwa. W przepisie nie zabraknie także innych prostych składników.

Ciasto Banoffee jest zamiennikiem tradycyjnych propozycji. Jest to angielski deser, który cieszy się sporą popularnością w Wielkiej Brytanii. Najlepiej smakuje na następny dzień, dlatego warto poczekać z jego konsumpcją.

Jest to rewelacyjna propozycja w upalne dni, ponieważ nie musisz wówczas włączać piekarnika. Ciasto jest niezwykle lekkie i wręcz rozpływa się w ustach. Oczywiście niektórzy modyfikują składniki lub oddają coś od siebie.

W podstawowej wersji znajdziesz tylko śmietanę, jednak jeśli chcesz zachować na dłużej formę ciasta, dodaj serek mascarpone. Sprawdza się świetnie do tego wypieku. Warto pamiętać, aby nie przechowywać go zbyt długo, ponieważ banany stracą wówczas swój wygląd oraz smak.

To idealny deser, który możesz podać na wielu przyjęciach i uroczystościach. Prezentuje się nie tylko smacznie, ale i efektownie. Tak prostym i szybkim wypiekiem z pewnością zrobisz wrażenie na innych.

U mnie znajdziesz prosty i tradycyjny przepis na ciasto z bananami bez pieczenia, które zasmakuje Twoim gościom oraz całej rodzinie.

>> Zobacz też: Pomysły na ciasto na niedzielę – 5 prostych przepisów

Prosty przepis na ciasto z bananami bez pieczenia (banoffee pie)

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 3 duże banany
  • 1 opakowanie masy krówkowej
  • 300 g śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozdrobnij w taki sposób, aby zrobiła się konsystencja piasku. Najlepiej użyć do tego blendera albo umieścić ciastka w woreczku strunowym i roztrzaskać je tłuczkiem. 
  2. Masło rozpuść w rondelku, jak delikatnie ostygnie, połącz je z herbatnikami. Wymieszaj dokładnie. 
  3. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, następnie dokładnie rozłóż ciasteczkowy spód na banoffee pie. Przepis nie wymaga pieczenia, więc dociśnij dobrze herbatniki z masłem do spodu i umieść całość w lodówce. Po minimum 20-30 minutach lekko stwardnieje. 
  4. Teraz zajmij się ubiciem piany. Najpierw umieść mocno schłodzoną śmietanę w misce. Zacznij ubijać na małych obrotach, po chwili zwiększ je do maksimum (wtedy śmietana nie będzie się rozpryskiwać na boki). Po kilku minutach powinna zgęstnieć. Dodaj wtedy mascarpone i dalej ubijaj aż masa będzie gęsta, stabilna i sztywna. Wtedy wsyp cukier puder i krótko zmiksuj.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *