Często przygotowujesz rosół, ale Twoi domownicy niechętnie zjadają warzywa, których używasz do jego przygotowania? Mam dla Ciebie kilka propozycji dań, w których je wykorzystasz. Co zrobić z warzyw z rosołu? Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przeze mnie przepisów – z pewnością znajdziesz taki, który przypadnie do gustu Twojej rodzinie!
Jeśli nie wiesz, co zrobić z warzyw z rosołu…
W czasie rosnących szybko cen żywności warto nie marnować jedzenia. Do pewnego czasu półprodukty, z których przygotowujemy rosół, lądowały w koszu, jednak przeszukaliśmy różne strony i znaleźliśmy mnóstwo inspiracji. Dania te oczywiście zostały zmodyfikowane tak, by pasowały do kulinarnych upodobań. Jednak z całą pewnością możemy powiedzieć, że mam 5 sprawdzonych pomysłów na to, co zrobić z warzyw z rosołu i chętnie się nimi z Wami podzielimy!
Kotlety warzywne
około 500 g warzyw z rosołu (mieszane w dowolnych proporcjach marchew, seler, pietruszka, cebula, por itp.
60 g bułki tartej
25 g mąki
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. mieszanka oregano, szczypiorku, bazylii i lubczyku)
olej do smażenia
Warzywa z rosołu posiekaj drobno, rozgnieć widelcem lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do nich pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Na podgrzany na patelni olej wykładaj po łyżce masy i delikatnie spłaszczaj. Smaż na średniej mocy palnika aż do uzyskania rumianego koloru z obu stron kotleta.
Wiesz już, co zrobić z warzyw z rosołu, jednak co przygotować, jeśli pozostało Ci też mięso? Z powodzeniem możesz dodać je do kotletów. Pamiętaj jednak, by dokładnie je rozdrobnić i dodawać stopniowo bułkę tartą, gdyż kotlety z mięsem i warzywami z rosołu mogą być nieco bardziej suche – wówczas będzie potrzebna mniejsza ilość bułki.
Sałatka jarzynowa
Pyszna, przywołująca na myśl dzieciństwo sałatka jarzynowa może być efektem ubocznym gotowania rosołu! Wystarczy, że do warzyw z bulionu dorzucisz kilka dodatkowych składników, by uzyskać pyszną warzywną sałatkę.
4 marchewki z rosołu
1 mały seler z rosołu (lub pół dużego)
1 pietruszka z rosołu
3 jajka ugotowane na twardo
1 puszka groszku
1 jabłko
3 średnie ogórki kiszone
1 mała cebula
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie, ale zdecydowanie warto wypróbować)
sól i pieprz do smaku
Jajka ugotowane na twardo, jabłko i wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Dodaj do nich majonez i musztardę – dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem (sól najczęściej okazuje się zbędna). Sałatka jarzynowa smakuje najlepiej kilka godzin po przygotowaniu, gdy smaki wszystkich składników przenikną się i wzajemnie uzupełnią.
Sos do makaronu
Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z warzywami po rosole, to mam dla Ciebie kolejną ciekawą opcję – dodaj je do sosu do spaghetti. Nie musisz przygotowywać tego dania według konkretnego przepisu. Możesz po prostu do swojej ulubionej bazy pomidorowej (przygotowanej np. na bazie passaty lub pomidorów z puszki) dodać zblendowane warzywa z rosołu i doprawić do smaku świeżą bazylią (ciekawą opcją jest też zastąpienie go czosnkiem niedźwiedzim), pieprzem i solą.
Jak wykorzystać mięso z rosołu?
A co zrobić z mięsa i warzyw z rosołu? Wyżej wspominaliśmy już o kotletach, które będą wyśmienite zarówno w wersji warzywnej, jak i z dodatkiem mięsa. Jednak opcji jest więcej. Poniżej znajdziesz dwie ciekawe propozycje na wykorzystanie samego mięsa z rosołu, a także mięsa i warzyw. Zobacz, co możesz przygotować!
Farsz do pierogów
Lubisz pierogi z mięsem? Farsz do nich możesz z powodzeniem przygotować na bazie mięsa z rosołu. To nie tylko ekonomiczne, ale też bardzo apetyczne rozwiązanie. Mięso, na bazie którego powstał bulion, ma charakterystyczny smak – przesiąkło aromatem warzyw i przypraw, zatem pierogi z takim farszem będą pyszne.
800 g mięsa z rosołu (najlepiej mieszanka mięsa drobiowego i wołowego)
300 g cebuli
olej do podsmażenia cebuli
sól i pieprz do smaku
Mięso z rosołu zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy cebula przestygnie, dodaj ją do zmielonego mięsa i wymieszaj. Całość dopraw do smaku pieprzem i solą.
Pasztet
Jeśli moje powyższe propozycje Ciebie nie przekonały, to na sam już koniec spieszymy z propozycją, która przypada do gustu niemal każdemu. Nie zastanawiaj się dłużej, co zrobić z mięsa i warzyw z rosołu, wypróbuj mój przepis na delikatny pasztet!
1 kg mięsa i warzyw z rosołu (od proporcji składników będzie zależeć dominujący smak, dlatego najlepiej wypróbować kilka opcji i wybrać ulubioną)
40 g bułki tartej
3 jajka
5 czubatych łyżek posiekanego szczypiorku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: dodatek na wierzch pasztetu (np. nasiona czarnuszki, plasterki pomidora, papryki czy płatki czosnku)
Mięso i warzywa z rosołu zmiel w maszynce lub zblenduj. Do masy dodaj jajka, przyprawy, bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Wymieszaj dokładnie. Jeśli masa będzie bardzo sucha, można dodać nieco rosołu.
Tak przygotowany pasztet przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub keksówki i wstaw na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Daj znać w komentarzu, jaki jest Twój ulubiony sposób na wykorzystanie warzyw i mięsa z rosołu. A może masz inne patenty na ekonomiczne przygotowywanie posiłków? Chętnie poznam Twoje sprawdzone sposoby!
>Zobacz też: Sekrety pysznego i zdrowego rosołu – poznaj sprawdzony przepis