Często przygotowujesz rosół, ale Twoi domownicy niechętnie zjadają warzywa, których używasz do jego przygotowania? Mam dla Ciebie kilka propozycji dań, w których je wykorzystasz. Co zrobić z warzyw z rosołu? Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przeze mnie przepisów – z pewnością znajdziesz taki, który przypadnie do gustu Twojej rodzinie!

Jeśli nie wiesz, co zrobić z warzyw z rosołu…

W czasie rosnących szybko cen żywności warto nie marnować jedzenia. Do pewnego czasu półprodukty, z których przygotowujemy rosół, lądowały w koszu, jednak przeszukaliśmy różne strony i znaleźliśmy mnóstwo inspiracji. Dania te oczywiście zostały zmodyfikowane tak, by pasowały do kulinarnych upodobań. Jednak z całą pewnością możemy powiedzieć, że mam 5 sprawdzonych pomysłów na to, co zrobić z warzyw z rosołu i chętnie się nimi z Wami podzielimy!

Kotlety warzywne

Jeśli mięso z rosołu nie stanowi w Waszym domu problemu, gdyż znika szybko z talerzy lub po prostu przygotowujesz bulion w wersji wege i szukasz pomysłu na zagospodarowanie samych warzyw, przygotuj pyszne kotlety! Do ich przygotowania nie są potrzebne wyszukane składniki, a samo ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż przyrządzenie tradycyjnych kotletów mielonych.

  • około 500 g warzyw z rosołu (mieszane w dowolnych proporcjach marchew, seler, pietruszka, cebula, por itp.
  • 60 g bułki tartej
  • 25 g mąki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. mieszanka oregano, szczypiorku, bazylii i lubczyku)
  • olej do smażenia
  1. Warzywa z rosołu posiekaj drobno, rozgnieć widelcem lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do nich pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 
  2. Na podgrzany na patelni olej wykładaj po łyżce masy i delikatnie spłaszczaj. Smaż na średniej mocy palnika aż do uzyskania rumianego koloru z obu stron kotleta.
  3. Wiesz już, co zrobić z warzyw z rosołu, jednak co przygotować, jeśli pozostało Ci też mięso? Z powodzeniem możesz dodać je do kotletów. Pamiętaj jednak, by dokładnie je rozdrobnić i dodawać stopniowo bułkę tartą, gdyż kotlety z mięsem i warzywami z rosołu mogą być nieco bardziej suche – wówczas będzie potrzebna mniejsza ilość bułki.

Sałatka jarzynowa

Pyszna, przywołująca na myśl dzieciństwo sałatka jarzynowa może być efektem ubocznym gotowania rosołu! Wystarczy, że do warzyw z bulionu dorzucisz kilka dodatkowych składników, by uzyskać pyszną warzywną sałatkę.

  • 4 marchewki z rosołu
  • 1 mały seler z rosołu (lub pół dużego)
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka groszku
  • 1 jabłko
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie, ale zdecydowanie warto wypróbować)
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotowane na twardo, jabłko i wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Dodaj do nich majonez i musztardę – dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem (sól najczęściej okazuje się zbędna). Sałatka jarzynowa smakuje najlepiej kilka godzin po przygotowaniu, gdy smaki wszystkich składników przenikną się i wzajemnie uzupełnią.

Sos do makaronu

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z warzywami po rosole, to mam dla Ciebie kolejną ciekawą opcję – dodaj je do sosu do spaghetti. Nie musisz przygotowywać tego dania według konkretnego przepisu. Możesz po prostu do swojej ulubionej bazy pomidorowej (przygotowanej np. na bazie passaty lub pomidorów z puszki) dodać zblendowane warzywa z rosołu i doprawić do smaku świeżą bazylią (ciekawą opcją jest też zastąpienie go czosnkiem niedźwiedzim), pieprzem i solą.

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

A co zrobić z mięsa i warzyw z rosołu? Wyżej wspominaliśmy już o kotletach, które będą wyśmienite zarówno w wersji warzywnej, jak i z dodatkiem mięsa. Jednak opcji jest więcej. Poniżej znajdziesz dwie ciekawe propozycje na wykorzystanie samego mięsa z rosołu, a także mięsa i warzyw. Zobacz, co możesz przygotować!

Farsz do pierogów

Lubisz pierogi z mięsem? Farsz do nich możesz z powodzeniem przygotować na bazie mięsa z rosołu. To nie tylko ekonomiczne, ale też bardzo apetyczne rozwiązanie. Mięso, na bazie którego powstał bulion, ma charakterystyczny smak – przesiąkło aromatem warzyw i przypraw, zatem pierogi z takim farszem będą pyszne. 

  • 800 g mięsa z rosołu (najlepiej mieszanka mięsa drobiowego i wołowego)
  • 300 g cebuli
  • olej do podsmażenia cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Mięso z rosołu zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy cebula przestygnie, dodaj ją do zmielonego mięsa i wymieszaj. Całość dopraw do smaku pieprzem i solą.

Pasztet

Jeśli moje powyższe propozycje Ciebie nie przekonały, to na sam już koniec spieszymy z propozycją, która przypada do gustu niemal każdemu. Nie zastanawiaj się dłużej, co zrobić z mięsa i warzyw z rosołu, wypróbuj mój przepis na delikatny pasztet!

  • 1 kg mięsa i warzyw z rosołu (od proporcji składników będzie zależeć dominujący smak, dlatego najlepiej wypróbować kilka opcji i wybrać ulubioną)
  • 40 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • 5 czubatych łyżek posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku 
  • opcjonalnie: dodatek na wierzch pasztetu (np. nasiona czarnuszki, plasterki pomidora, papryki czy płatki czosnku)
  1. Mięso i warzywa z rosołu zmiel w maszynce lub zblenduj. Do masy dodaj jajka, przyprawy, bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Wymieszaj dokładnie. Jeśli masa będzie bardzo sucha, można dodać nieco rosołu.
  2. Tak przygotowany pasztet przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub keksówki  i wstaw na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  3. Daj znać w komentarzu, jaki jest Twój ulubiony sposób na wykorzystanie warzyw i mięsa z rosołu. A może masz inne patenty na ekonomiczne przygotowywanie posiłków? Chętnie poznam Twoje sprawdzone sposoby!

>> Zobacz też: Sekrety pysznego i zdrowego rosołu – poznaj sprawdzony przepis

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.