Cukinia z grilla z mozzarellą – jak przygotować?

Szukasz alternatywy dla mięsnych dań z rusztu? Cukinia z grilla z mozzarellą pozytywnie Ciebie zaskoczy. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kwadrans, a niebanalny smak i wspaniały aromat skuszą nawet największych warzywnych sceptyków do spróbowania. Wypróbuj!

Dlaczego warto przygotować cukinię z grilla z mozzarellą?

Lubisz eksperymenty kulinarne? Dziś mamy dla Ciebie propozycję niebanalną, ale bardzo prostą do wykonania. Cukinia z grilla z mozzarellą jest idealną propozycją nie tylko dla wegetarian. Odpowiednio doprawione warzywo w towarzystwie sera jest bardzo smaczne i pożywne. To doskonała alternatywa dla sycącego mięsa z rusztu. Jeśli więc zależy Ci na przyrządzeniu na grillu nie tylko kiełbasy czy karkówki, ale też warzyw, spróbuj przyrządzić cukinię według naszego przepisu – nie pożałujesz!

Cukinia z grilla z serem to danie, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Jej przygotowanie zajmuje łącznie około kwadransa, warto jednak co najmniej godzinę przed wrzuceniem warzywa na ruszt wstępnie je przygotować i odstawić.

Zobacz też: Wegetariańskie szaszłyki na grilla

Przepis na cukinię z grilla z mozzarellą

Składniki:

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka płatków suszonych pomidorów (mogą być z dodatkiem chilli, jeśli lubicie pikantne potrawy)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1.  Cukinię umyj i osusz. Jeśli ma miękką skórkę, to nie obieraj jej. Jednak w przypadku twardych zgrubień, warto się ich pozbyć. Tak przygotowaną cukinię pokrój w krążki o grubości około 1 cm, włóż do zamykanego pojemnika, dodaj olej rzepakowy i sól i dokładnie wymieszaj. Szczelnie zamknij pokrywką i odstaw na co najmniej godzinę – cukinia puści sok, dzięki czemu szybciej zmięknie podczas grillowania.
  2. W drugim pojemniku przygotuj mozzarellę – pokrój ją w kostkę, dodaj pieprz i sól do smaku, zioła prowansalskie, płatki suszonych pomidorów oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oliwę. Zamknij szczelnie pojemnik pokrywką i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Rozkładaj na kratce plastry cukinii i grilluj przez około 5 minut z jednej strony.
  4. Gdy cukinia będzie opieczona z jednej strony, przełóż ją i na wierzch połóż mozzarellę. Całość ponownie trzymaj około 5 minut na ruszcie.

Możesz też urozmaicić danie i dodać na wierzch pomidorki koktajlowe.

Cukinia z grilla z serem – jak przygotować?

Gdy minie czas niezbędny do zasalania cukinii, rozpal grilla. Nie przygotowuj mocnego żaru, wystarczy średnio rozgrzany ruszt.

Jeśli chcesz, możesz użyć też aluminiowych tacek do grilla. Pamiętaj jednak, że może być wówczas konieczny dłuższy czas opiekania warzywa – regularnie kontroluj miękkość cukinii.

Cukinia z grilla z mozzarellą pachnie oszałamiająco za sprawą dodatku ziół prowansalskich, suszonych pomidorów i czosnku. Koniecznie wypróbuj to danie!

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!