Zamiast za każdym razem kroić cytrynę do swojej jesienno-zimowej herbaty, możesz skorzystać z wygodniejszego rozwiązania. Wystarczą Ci proste składniki i chwila czasu, aby przygotować cytryny w syropie. Przepis na zimę w pierwszej wersji pozwoli Ci zrobić dodatek do napojów i deserów. Druga receptura z kolei doskonale sprawdzi się jako domowy syrop na przeziębienie i wzmocni Twój organizm. Zobacz, jakie to proste!
Jak wybrać dobre cytryny?
Do przygotowania tego syropu wybierz cytryny średniej wielkości z możliwie najcieńszą skórką. Mają więcej miąższu, są jędrne i soczyste. Po naciśnięciu powinny delikatnie uginać się pod palcami, ale nie być zbyt miękkie. Wybieraj cytryny od sprawdzonych dostawców albo sięgnij po warianty ekologiczne, które nie są pryskane środkami chemicznymi. Może mieć to wpływ na smak i aromat syropu. W sklepach popularne są owoce z Włoch lub Hiszpanii, są one dość soczyste i mają intensywny aromat.
Każdą cytrynę przed użyciem dokładnie umyj w ciepłej wodzie, a także wyszoruj szczotką, szczególnie jeśli chcesz zetrzeć skórkę do słoika. Następnie weź ją do ręki i roluj po desce do krojenia albo blacie kuchennym. Dzięki temu będą miały więcej soku i będą bardzo soczyste.
Cytryny w syropie – przepis na zimę do słoików
Pierwszy przepis to cytryny w syropie, które doskonale sprawdzą się jako przetwory na zimę w słoikach. Możesz je później wykorzystać na wiele sposobów. Mają w sobie dość dużo wody i cukru.
Składniki:
- 8 cytryn
- 250 g cukru
- 500 ml wody
- mały kawałek imbiru (możesz pominąć)
- 2 laski wanilii
Przygotowanie:
- Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. Z dwóch cytryn wyciśnij sok i zetrzyj z nich skórkę. Pozostałe pokrój w plastry, a następnie przełóż je do niewielkich słoików. Układaj cytryny dość ciasno. Szkło powinno być wyparzone i suche.
- W rondelku przygotuj syrop. Wlej wodę, sok z dwóch cytryn, przełóż plasterki imbiru, włóż przekrojone na pół laski wanilii i wsyp cukier. Całość gotuj przez około pół godziny, aż cukier się rozpuści, a składniki dobrze się połączą. Syrop powinien zrobić się gęsty. Zdejmij go z ognia i przelej do słoiczków. Wyciągnij plasterki imbiru, jeśli nie chcesz zbyt ostrego smaku. Laski wanilii możesz zostawić.
- Zakręć mocno słoiczki i pasteryzuj około 15 minut.
Cytryny w syropie przechowuj w chłodnym i izolowanym od słońca pomieszczeniu. Po otwarciu, włóż je koniecznie do lodówki.
Syrop z cytryny i imbiru – przepis idealny na przeziębienie
Ten przepis na syrop cytrynowy jest idealny w okresie jesienno-zimowym jako domowy sposób na przeziębienie. Nie pasteryzuje się go, ale przechowuje w lodówce. Ma gęstą konsystencję, a zamiast cukru, wykorzystałam tutaj miód. Dodaj syrop cytrynowy do herbaty albo wody, aby stworzyć pyszną lemoniadę. Podczas bólu gardła i kaszlu wypij po 1 łyżce od 3 do 4 razy dziennie, najlepiej po posiłku. Działa łagodząco i wzmacniająco organizm.
Na 2 słoiki potrzebujesz:
- 4 cytryny
- 1 korzeń imbiru ok. 10 cm
- 10 łyżek miodu
Oczywiście składniki możesz proporcjonalnie zwiększyć.
Przygotowanie:
- Cytryny najpierw wyparz wrzątkiem, a potem dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Pokrój w plasterki.
- Imbir zetrzyj na tarce.
- Na dno słoika wlej łyżkę miodu, przełóż cytrynami, na to rozłóż imbir i zalej łyżką miodu. Powtarzaj tak, aby zapełnić słoik do 3/4. Zamknij słoik i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Syrop z cytryny i imbiru możesz dowolnie urozmaicać. Oto, co warto dodać:
- zamiast ścierać imbir – pokrój go w cienkie plastry,
- kilka ząbków czosnku, obranego i rozgniecionego,
- anyż, goździki lub cynamon,
- łyżkę kurkumy.
Do czego możesz dodać cytryny w syropie?
W chłodniejsze dni niezastąpione będą cytryny w syropie. Przepis na zimę wykorzystasz do zrobienia pysznej domowej herbatki rozgrzewającej. Wystarczy tylko plasterek, aby wzbogacić smak napoju i wyczuć delikatną słodycz. Przy okazji dostarczysz organizmowi naturalnej witaminy C i prozdrowotnego imbiru.
Świetnym pomysłem jest dodanie cytryn do rozmaitych deserów, lodów, jogurtów, a nawet ciast i ciasteczek. Wystarczy położyć plasterek na wierzchu albo dodać kilka kropel syropu do polewy. Będzie wtedy orzeźwiająca i zyska naturalny smak. Wbrew pozorom, cytrusy mogą być ciekawym dodatkiem do potraw wytrawnych, zwłaszcza jako składnik marynaty do mięs drobiowych. Dobrze smakują z kolendrą, tymiankiem czy rozmarynem. W cieplejsze dni możesz wykorzystać cytryny w syropie do tworzenia koktajli i orzeźwiających napojów z lodem.