Okazjonalne obniżki cen czasem skłaniają nas do robienia większych zakupów i tworzenia zapasów. Jeśli masz zbyt dużo masła i nie wiesz, co z nim zrobić, możesz je zamrozić. W tym artykule dowiesz się jak zamrozić masło i zachować jego świeżość. Zdradzę Ci również sposoby na szybkie i skuteczne rozmrażanie tego produktu. Dlatego koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Jak zamrozić masło?
Jeśli chcesz zamrozić swoje zapasy, aby się nie zepsuły, musisz odpowiednio je konserwować. Dzięki temu produkty będą świeże i smaczne, a dodatkowo przedłużysz ich trwałość. Możesz to zrobić na dwa sposoby:
- Włóż masło do zamrażarki w oryginalnym opakowaniu, w którym zostało zakupione.
- Rozpakowane przełóż do plastikowego pojemnika i owiń folią aluminiową. Kostkę warto podzielić na kilka porcji i zapakować dokładnie tak samo. W ten sposób będziesz mógł wykorzystać swoje zapasy w mniejszej ilości, bez konieczności rozmrażania całej kostki.
Pamiętaj o tym, żeby nie trzymać masła obok innych artykułów spożywczych o intensywnym zapachu. Aby zachować jakość tłuszczu roślinnego domowej roboty, nie zamrażaj go na okres dłuższy niż 3 miesiące, podobnie jak kupne tłuszcze, które można przechowywać w zamrażarce przez pół roku. Po rozmrożeniu nie umieszczaj ich ponownie w chłodziarce oraz sprawdź datę przydatności do spożycia.
W bardzo niskiej temperaturze bakterie przestają się rozwijać, jednak po roztopieniu rozmnażają się zdecydowanie szybciej, co przyśpiesza psucie wyrobu. Nieświeże masło jest nie tylko szkodliwe dla zdrowia, ale również traci swój smak i konsystencje.
Czy można mrozić masło i czy jest to bezpieczne?
Mrożenie masła jest całkowicie bezpiecznym i skutecznym sposobem na przedłużenie jej trwałości i zachowanie dobrego aromatu. Pozwala uniknąć zjełczenia i chroni produkt przed przedwczesnym psuciem. Jednak należy pamiętać, że nie powinno się przechowywać go w zamrażarce zbyt długo, ponieważ po pewnym czasie może stracić swoje właściwości.
Jak szybko rozmrozić masło?
Kremowy tłuszcz jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw i idealnie komponuje się z różnymi składnikami. Doskonale pasuje do ryb na przykład karpia, dodając mu soczystego smaku. Jest niezbędnym dodatkiem do ziemniaków, ponieważ podkreśla ich konsystencje. Miłośnicy owoców morza, często dodają go do krewetek z czosnkiem, smażonych na patelni. Oczywiście nie może go zabraknąć w popularnej i uwielbianej przez wszystkich jajecznicy. To tylko kilka przykładów dań, do których dodasz roztopiony produkt.
Rozpuszczanie masła to czynność, którą wykonujemy prawie codziennie. Jeśli jest zbyt twarde, trzeba je rozpuścić, żeby dodać do potrawy lub posmarować nim chleb. Najlepiej po prostu wyjąć je wieczorem i do rana powinno zmięknąć i być idealne do zrobienia kanapek. A co jeśli chcesz to zrobić szybciej?
Jest na to kilka sposobów:
- podgrzanie zamarzniętego masła,
- przykrycie masła szklanką z gorącą wodą,
- kąpiel wodna,
- starcie masła na tarce.
Aby masło szybciej się rozmroziło, pokrój je w kostkę i umieść na blacie.
Dobrym wyjściem jest wykorzystanie mikrofalówki lub garnka. Podgrzewanie sprawi, że masło stanie się płynne. W takiej formie można je użyć do przygotowania purée ziemniaczanego lub do polania warzyw. Niektóre urządzenia mają specjalną opcję do rozmrażania, ale jeśli nie, można ustawić je na 10 sekund przy mniejszej mocy. Podczas korzystania z mikrofalówki, przykryj tłuszcz naczyniem, aby nie rozpryskał się na ścianki.
Kolejną opcją jest rozgrzanie szklanki za pomocą wrzącej wody i nakrycie nią masła – ten trik z pewnością powinien przyśpieszyć ten proces.
Jeśli dalej zastanawiasz się, jak szybko rozmrozić masło, zrób kąpiel wodną. Zagotuj wodę w rondelku i umieść nad nim głębszy talerz z masłem. Całość możesz jeszcze przykryć delikatnie folią aluminiową. Po kilku minutach kostka będzie miękka.
Najlepszy sposób na odmrożenie masła
Planujesz przygotować danie i chcesz wiedzieć, jak szybko rozmrozić masło? Najlepiej odstawić je do lodówki na 6-7 godzin, bądź pozostawić na całą noc. Jeśli po tym czasie wciąż jest zbyt twarde, możesz spróbować je zmiękczyć, uderzając delikatnie tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta. Najpierw przykryj masło kilkoma arkuszami papieru do pieczenia.
Jednak, gdy nie masz tyle czasu, zetrzyj je na tarce o dużych otworach. Tarty produkt będzie też idealny do kruchych ciast, ponieważ małe kawałki łatwo i szybko wymieszają się z mąką. Starte masło rozpuścisz również w temperaturze pokojowej, jednak ten proces zdecydowanie trwa znacznie dłużej.
Rozmrażanie jest łatwe i możesz to zrobić na wiele sposobów. Jednak należy pamiętać o terminie przydatności do spożycia i czasie przechowywania. W ten sposób unikniesz spożycia nieświeżego produktu spożywczego i zatrucia.