Deska serów i wędlin to doskonała propozycja na wiele okazji. Możesz przygotować ją na rodzinną imprezę, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet romantyczny wieczór we dwoje. Bogata w różne odcienie i kształty – zaoferuje szeroką gamę smaków, która trafi w gust osób o zróżnicowanych preferencjach. Jakie akcesoria i produkty spożywcze będą Ci potrzebne, aby przyszykować idealną deskę serów i wędlin?
Co przygotować do deski serów i wędlin? Zacznij od akcesoriów
Jeżeli chcesz podać rodzinie lub znajomym deskę serów i wędlin, musisz zadbać o jej odpowiednią oprawę. Do tego celu niezbędna będzie deska, stanowiąca estetyczną podstawę całej kompozycji. W sprzedaży znajdziesz modele wykonane z drewna, ceramiki, kamienia i plastiku. Którą warto wybrać? Uniwersalnym rozwiązaniem jest deska drewniana, która będzie pięknie prezentować się na stole w stylu wiejskim – ale nie tylko. Stanowi ona optymalne tło dla wszystkich smakołyków, zarazem będąc dekoracją samą w sobie.
Warta uwagi jest też deska z kamienia. To doskonały wybór na cieplejsze dni – łatwiej zachowuje niższą temperaturę, pomagając utrzymać świeżość serów i wędlin na dłużej.
Wybierając deskę do serów i wędlin, pamiętaj o odpowiednim dopasowaniu jej rozmiaru. Jeśli planujesz raczyć się przekąskami w samotności lub ze swoją drugą połową – w zupełności wystarczy Ci niewielki model. Jeżeli jednak chcesz urządzić wystawne przyjęcie, zaopatrz się w deskę o większym rozmiarze, który pomieści dużą ilość wędlin, sera i dodatków. Nie zapomnij o sztućcach do sera oraz niewielkich widelcach do wędlin.
Jak dobrać produkty? Wędliny, ser i dodatki
Znasz już zasady doboru deski do serów i wędlin. Poniżej przeczytasz, czym kierować się podczas zakupu produktów, które umieścisz na przygotowanej wcześniej podstawie. Aby całość prezentowała się perfekcyjnie i zachęcała do spróbowania, stosuj się do zasady 3-3-3-3.
Na czym polega?
- Wybierz trzy odmienne rodzaje wędlin, np. chorizo, salami i prosciutto. Dzięki temu deska będzie różnorodna oraz trafi w indywidualne preferencje smakowe osób zasiadających przy stole.
- Kup także trzy różne rodzaje sera – o innym smaku, teksturze czy rodzaju mleka, z jakiego je wyprodukowano. Możesz zdecydować się np. na ser miękki, półtwardy oraz twardy.
- Postaw na trzy rodzaje zakąsek, najlepiej chrupiących, np. bagietkę, krakersy i paluszki chlebowe. Weź pod uwagę zarówno dodatki pszenne, jak i pełnoziarniste – różniące się smakiem i kolorystyką.
- Jako uzupełnienie wybierz trzy typy dodatków: orzechy, oliwki, suszone owoce, pikle, dżem lub pastę do smarowania, które w ciekawy sposób podkreślą smak serów oraz wędlin.
Stosując się do powyższych zasad, bez trudu przygotujesz deskę przekąsek atrakcyjną wizualnie oraz zróżnicowaną.
Pamiętaj!
Liczbę poszczególnych produktów możesz dostosować do preferencji własnych i Twoich gości, nie zapominając jednak o odpowiednim urozmaiceniu kompozycji i jej obfitym wyglądzie. Możesz np. wybrać 4 rodzaje sera, 2 szynki oraz dodatki według własnych preferencji.
Jakie wędliny wybrać?
Deska serów i wędlin nie istniałaby bez odpowiednio dobranych wyrobów z mięsa. Powinny znaleźć się na niej zarówno szynki o delikatnym smaku – np. szynka, jak również produkty ostrzejsze, takie jak pikantne salami czy włoskie prosciutto. Ciekawym urozmaiceniem będą małe kiełbaski chorizo, kiełbasy suszone bądź kabanosy. Jeżeli natomiast chcesz wprowadzić polski akcent, wybierz pokrojoną w plasterki kiełbasę wędzoną, np. wiejską.
Najlepsze rodzaje serów do deski
Kolejnym istotnym na desce produktem są sery. Wskazane, by różniły się one smakiem, konsystencją oraz krajem pochodzenia. Weź pod uwagę sery wykonane z mleka owczego, koziego i krowiego o odmiennej twardości. Jakie rodzaje sprawdzą się najlepiej? Z pewnością popularny cheddar, mimolette lub gouda, które możesz zestawić z pleśniowymi – camembertem lub brie. Jeśli deska serów i wędlin ma nawiązywać do polskiej kuchni, nie powinno zabraknąć na niej tradycyjnego oscypka albo po prostu sera wędzonego. Warte wypróbowania będą również sery dojrzewające z oryginalnymi dodatkami, takimi jak oliwki czy czosnek niedźwiedzi.
Krakersy i pieczywo
Zgodnie z zasadą 3-3-3-3, na desce należy umieścić odpowiednie zagryzki. W sklepie znajdziesz m.in. zdrowe krakersy razowe czy włoskie chlebowe paluszki grissini. Zwolennikom tradycji do gustu przypadnie pokrojona w okrągłe plastry bagietka czy maleńkie bułeczki z ziarnami. Zadbaj, by na desce znalazło się pieczywo wykonane z różnych rodzajów mąki – pszennej, żytniej i mieszanej. Możesz też umieścić słone krakersy.
Dodatki do deski serów i wędlin – owoce, warzywa, orzechy i nasiona
Kolejnym, nie mniej ważnym elementem deski przekąsek są dodatki. Służą one nie tylko do jedzenia, ale pełnią także ważną rolę dekoracyjną. Jakie produkty warto kupić, planując stworzenie przyciągającej wzrok kompozycji? Z pewnością owoce suszone – np. morele, śliwki oraz świeże, takie jak dojrzałe winogrona, jabłka, gruszki. Zaskocz swoich gości odrobiną egzotycznego smaku, serwując mandarynki, pomarańcze, mango lub figi.
Na desce pięknie będą prezentować się pomidorki koktajlowe oraz malutkie korniszonki. Ciekawym dodatkiem są także kolorowe oliwki, orzechy włoskie i nerkowce oraz nasiona, którymi udekorujesz przygotowane specjały.
Sosy i przetwory do deski wędlin i serów
Ostatnim wartym uwzględnienia typem produktów, które możesz umieścić na swojej desce, są sosy i przetwory. W takiej kompozycji doskonale sprawdzi się konfitura z moreli, żurawiny czy malin, syrop klonowy lub miód akacjowy – wprowadzające nutkę słodyczy do przekąsek. Jeżeli wolisz bardziej pikantne dipy, przygotuj ostrą musztardę, sos z papryczek chili lub czerwonej cebuli. Więcej inspiracji możesz znaleźć we wpisie: Najlepsze sosy do sałatek – przepisy proste i uniwersalne.
Jak zrobić deskę serów i wędlin krok po kroku?
Przygotowanie deski serów i wędlin krok po kroku jest niezwykle proste. Jak się do tego zabrać?
- Wybierz odpowiednią deskę i ułóż na niej wypełnione już naczynia na sosy oraz konfitury.
- Plasterki wędlin zwiń w rulonik, uformuj w luźną kieszonkę lub ułóż kilka sztuk na płasko. Sery miękkie pokrój w trójkąciki, półtwarde – w plastry, a twarde – w płatki.
- Równomiernie rozłóż wędliny i ser na desce, zaczynając od najdelikatniejszych do najostrzejszych lub od najbardziej miękkich do najtwardszych.
- Przestrzeń pomiędzy nimi wypełnij zagryzkami – krakersami, pokrojoną bagietką czy paluszkami grissini.
- Na koniec dodaj owoce i warzywa, nasiona oraz orzechy, uzupełniając nimi ewentualne luki bądź układając je na wierzchu całej kompozycji.
Gotowe!