Domowa kostka bulionowa – wersja ekspresowa

Na moim blogu pojawił się już przepis na domową kostkę rosołową z mięsem, jednak wymaga to odrobiny czasu. Ostatnio zaczęłam stosować prostszą metodę, dzięki której zrobisz to szybciej i sprawniej. Domową kostkę bulionową przygotujesz raz na jakiś czas, a potem będziesz z niej korzystać w trakcie przygotowywania potraw!

Do czego wykorzystać domową kostkę bulionową?

Nie muszę pewnie przekonywać Cię do tego, że domowa kostka bulionowa jest zdecydowanie lepsza od tej kupionej w supermarkecie. Po pierwsze, chodzi tu o skład. Zbędne ulepszacze i chemia nie są wskazane dla naszego zdrowia, choć oczywiście, wszyscy dobrze wiemy, że w 100% ich nie unikniemy. Po drugie, domowa kostka bulionowa to esencja smaku sama w sobie. Dodaje aromatu wielu daniom.

>> Zobacz też: pomysły na obiad

To dodatek do zup, sosów pomidorowych, śmietanowych czy grzybowych, a także gulaszów i pieczonego mięsa. W jednej kostce masz ulubione przyprawy i przetarte warzywa, a nie wzmacniacze smaku, sól i konserwanty.

Przepis na domową kostkę rosołową

W tym przepisie znajdziesz ekspresową wersję domowej kostki bulionowej. Jest ona przygotowana na bazie samych warzyw, ale możesz też dodać mięso, np. ugotowane wcześniej udko z kurczaka. Proces przygotowywania jest taki sam.

Z kolei, jeśli chcesz zrobić bazę do bulionu grzybowego, do całości możesz dodać też świeże grzyby leśne, podsmażone osobno na patelni albo suszone (po namoczeniu ich wcześniej w wodzie i podsmażeniu). Do domowej kostki rosołowej z grzybami pasuje idealnie tymianek oraz rozmaryn, które dodają aromatu.

domowa kostka rosołowa

Z tego przepisu na domową kostkę rosołową zapełniłam 3 silikonowe formy i dodatkowo miałam jeszcze jeden mały słoiczek, który przechowałam w lodówce przez kilka dni.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler (ja osobiście nie dodaję, bo mam uczulenie),
  • cebula,
  • por (biała część),
  • odrobina wody,
  • odrobina tłuszczu do smażenia,
  • ulubione przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz (możesz też dodać lubczyk i pietruszkę, które dodatkowo wzmocnią smak przygotowywanych później potraw z domową kostką bulionową).

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od przygotowania warzyw. Dokładnie je obierz i pokrój na drobną kostkę. Możesz też skorzystać z blendera z funkcją siekania, wtedy pójdzie Ci znacznie sprawniej.
  2. Rozgrzej patelnię z tłuszczem, a następnie przełóż warzywa. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj zioła, sól i pieprz. Podlej całość wodą, tak około 1/3 szklanki. Gotuj przez kilka minut.
  3. Przełóż całość do większej miski i zblenduj. Możesz też użyć specjalnej nakładki do miksera. Chodzi o to, aby wszystkie warzywa z odrobiną wody miały konsystencję gładkiej pasty.
  4. Tak przygotowana domowa kostka rosołowa do słoika albo form silikonowych jest gotowa do przełożenia!
baza do bulionu warzywnego

Domowa kostka bulionowa może być przechowywana w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy. Przełożona do słoika w lodówce przetrwa kilka dni.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!