Na moim blogu pojawił się już przepis na domową kostkę rosołową z mięsem, jednak wymaga to odrobiny czasu. Ostatnio zaczęłam stosować prostszą metodę, dzięki której zrobisz to szybciej i sprawniej. Domową kostkę bulionową przygotujesz raz na jakiś czas, a potem będziesz z niej korzystać w trakcie przygotowywania potraw!
Do czego wykorzystać domową kostkę bulionową?
Nie muszę pewnie przekonywać Cię do tego, że domowa kostka bulionowa jest zdecydowanie lepsza od tej kupionej w supermarkecie. Po pierwsze, chodzi tu o skład. Zbędne ulepszacze i chemia nie są wskazane dla naszego zdrowia, choć oczywiście, wszyscy dobrze wiemy, że w 100% ich nie unikniemy. Po drugie, domowa kostka bulionowa to esencja smaku sama w sobie. Dodaje aromatu wielu daniom.
>> Zobacz też: pomysły na obiad
To dodatek do zup, sosów pomidorowych, śmietanowych czy grzybowych, a także gulaszów i pieczonego mięsa. W jednej kostce masz ulubione przyprawy i przetarte warzywa, a nie wzmacniacze smaku, sól i konserwanty.
Przepis na domową kostkę rosołową
W tym przepisie znajdziesz ekspresową wersję domowej kostki bulionowej. Jest ona przygotowana na bazie samych warzyw, ale możesz też dodać mięso, np. ugotowane wcześniej udko z kurczaka. Proces przygotowywania jest taki sam.
Z kolei, jeśli chcesz zrobić bazę do bulionu grzybowego, do całości możesz dodać też świeże grzyby leśne, podsmażone osobno na patelni albo suszone (po namoczeniu ich wcześniej w wodzie i podsmażeniu). Do domowej kostki rosołowej z grzybami pasuje idealnie tymianek oraz rozmaryn, które dodają aromatu.

Z tego przepisu na domową kostkę rosołową zapełniłam 3 silikonowe formy i dodatkowo miałam jeszcze jeden mały słoiczek, który przechowałam w lodówce przez kilka dni.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler (ja osobiście nie dodaję, bo mam uczulenie),
- cebula,
- por (biała część),
- odrobina wody,
- odrobina tłuszczu do smażenia,
- ulubione przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz (możesz też dodać lubczyk i pietruszkę, które dodatkowo wzmocnią smak przygotowywanych później potraw z domową kostką bulionową).
Przygotowanie:
- Rozpocznij od przygotowania warzyw. Dokładnie je obierz i pokrój na drobną kostkę. Możesz też skorzystać z blendera z funkcją siekania, wtedy pójdzie Ci znacznie sprawniej.
- Rozgrzej patelnię z tłuszczem, a następnie przełóż warzywa. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj zioła, sól i pieprz. Podlej całość wodą, tak około 1/3 szklanki. Gotuj przez kilka minut.
- Przełóż całość do większej miski i zblenduj. Możesz też użyć specjalnej nakładki do miksera. Chodzi o to, aby wszystkie warzywa z odrobiną wody miały konsystencję gładkiej pasty.
- Tak przygotowana domowa kostka rosołowa do słoika albo form silikonowych jest gotowa do przełożenia!

Domowa kostka bulionowa może być przechowywana w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy. Przełożona do słoika w lodówce przetrwa kilka dni.