Domowa przyprawa do piernika – prosty przepis

Gotowe produkty często w składzie zawierają zbędne dodatki: cukier i mąkę. Jeśli nie używasz ich w swojej diecie lub przygotowujesz zdrowe przekąski dla swoich dzieci, postaw na domową przyprawę do piernika. Przepis na nią poznasz, czytając ten tekst! Przygotuj tegoroczne pierniczki i inne wypieki z przyprawą korzenną od A do Z samodzielnie. 

Jak dobrać skład domowej przyprawy do piernika?

Z czego powinna składać się samodzielnie przygotowana mieszanka przypraw korzennych, aby dopełniła świąteczne wypieki? Oto najważniejsze jej elementy wraz z proporcjami:

  • 70 g cynamonu 
  • 20 g imbiru mielonego 
  • 15 g gałki muszkatołowej 
  • 15 ziaren kardamonu 
  • 15 g goździków 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 10 g pieprzu 

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do sernika na piernikowym spodzie. Przepis na inny, bardziej rozbudowany wariant znajdziesz poniżej:

  • 45 g cynamonu
  • 10 g mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 10 strąków kardamonu
  • 1 łyżeczka całych goździków
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • skórka starta z 1 pomarańczy i cytryny
  • 2 laski wanilii

Taki bogaty smak możesz wykorzystać do zrobienia prostego piernika, babeczek na Boże Narodzenie albo świątecznych pierniczków.

Podstawą każdej domowej przyprawy do piernika jest cynamon. Najlepszy i najzdrowszy jest cynamon cejloński i pod tą nazwą powinieneś szukać tej przyprawy w sklepie. Drugim ważnym składnikiem przyprawy korzennej jest imbir. Tych przypraw w mieszance na świąteczne wypieki jest najwięcej. Jeśli chodzi o inne, dość mocne i aromatyczne przyprawy, wystarczy dodać ich jedynie odrobinę. Nie lubisz smaku niektórych składników? Zrezygnuj z nich lub odmierz mniejszą ich ilość. 

Jak przygotować domową przyprawę do piernika? 

Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być sypkie. Większość z nich można kupić już w takiej postaci (np. pieprz, imbir czy gałka muszkatołowa), jednak niektóre z nich trzeba rozetrzeć samodzielnie. Świeżo rozdrobnione przyprawy będą jeszcze bardziej aromatyczne. Mowa tu m.in. o ziarenkach kardamonu, goździkach, kolendrze, zielu angielskim czy anyżu. Strąki kardamonu trzeba najpierw rozkruszyć, by wyjąć z nich nasiona. Laski wanilii z kolei pokroić na małe kawałeczki, by łatwiej się je mieliło.

Gdy już połączysz wszystkie sypkie składniki, możesz wzbogacić domową przyprawę do piernika o starą na tarce skórkę pomarańczy i cytryny. Teraz wystarczy wsypać wszystkie sypkie składniki do słoika, zamknąć go szczelnie i potrząsnąć przez chwilę, by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą wymieszały.

Przygotowując wypieki jesienno-zimowe, należy zastosować ok. 3-4 łyżek domowej przyprawy do piernika na 1 kg mąki.

Czym rozetrzeć składniki na domową przyprawę piernikową? 

Aby rozdrobnić duże ziarna, zastosować możesz moździerz, jednak trzeba nastawić się na to, że czynność ta może być pracochłonna. Szybciej będzie, jeśli posłużysz się młynkiem do mielenia kawy czy malakserem z odpowiednią nakładką lub specjalnym młynkiem do przypraw.  

Ważne!

Lepiej zrezygnować z mielenia goździków w młynku, ponieważ może się on łatwo zniszczyć. Lepszym pomysłem jest ręczne utłuczenie goździków w moździerzu. 

Domowa przyprawa do piernika – jak ją przechowywać?

Domowa przyprawa do piernika powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku np. słoiku lub naczyniu ceramicznym, w ciemnej szafce. Ograniczysz w ten sposób dostęp powietrza, ciepła, światła i wilgoci. Dzięki temu będziesz mógł przez długi czas cieszyć się jej aromatem, smakiem i prozdrowotnymi właściwościami poszczególnych składników. 

Dlaczego warto przygotować domowe przyprawy?

Przyjrzyj się gotowym mieszankom, leżącym na sklepowych półkach. W ich składzie często znajduje się cukier, mąka oraz kakao. Mało tego. Z reguły te składniki znajdują się na początku listy ze składem, co oznacza, że proporcjonalnie jest ich najwięcej. Jakość gotowych mieszanek pozostawia więc wiele do życzenia. 

Przygotowując domową przyprawę do piernika, możesz pominąć zbędne składniki i mieć wpływ na to, z czego będzie składała się mieszanka. Dodatkowo, jeśli zdecydujesz się na samodzielne zmielenie składników, wydobędziesz ich głęboki aromat. 

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.