Piątkowy, leniwy wieczór w domu? Przygotowania do imprezy z najbliższymi? A może chęć eksperymentowania w kuchni, bez względu na doświadczenie w gotowaniu? W każdej z tych sytuacji doskonale sprawdzi się domowa włoska pizza. Przepis z użyciem oryginalnych produktów prosto z Italii znajdziesz w tym wpisie!
Jak przygotować włoską pizzę? Kluczowe są produkty!
Choć sam przepis na domową włoską pizzę nie jest skomplikowany, kluczem do przygotowania pysznego ciasta i dobrania dodatków jest wybór oryginalnych produktów. Nie zawsze w supermarketach czy lokalnych sklepikach pod domem możesz otrzymać wysokiej jakości składniki. Na co zwrócić szczególną uwagę?
Domowa pizza a mąka
Na pewno na mąkę. Do włoskiej pizzy sprawdzi się typ 00, czyli drobno mielony, aby ciasto było delikatne i elastyczne. Wraz z dobrym przepisem jesteś w stanie przygotować nawet cienką pizzę, która po chwyceniu nie przechyla się, a składniki nie spływają jak po śliskim lodzie.
Sos pomidorowy
Nie ma pizzy bez sosu pomidorowego. Nie musisz go przygotowywać samodzielnie, jeśli skorzystasz z gotowego produktu. Koniecznie przeczytaj jednak jego skład – im krótszy, tym lepiej. Nie powinno się tam znaleźć nic innego oprócz pomidorów (np. San Marzano, typowo włoskich) i ziół (np. oregano, sól i bazylia). Tak zapasteryzowany sos do pizzy doskonale się sprawdzi. W dodatku możesz go wykorzystać do stworzenia pysznej pasty z pomidorami.
Ser i oliwa
Jeśli chcesz przygotować domową włoską pizzę, przepis z pewnością będzie zawierać ser. Warto skorzystać z odmian prosto z Italii, czyli np. mozzarella di bufala. Zrobiona jest z mleka bawolego, co daje delikatnie śmietankowy, ale bogaty smak. Jest jeszcze jedna zaleta tego sera. Podczas topienia, nie wydziela dużej ilości wody, która może zepsuć smak typowej włoskiej pizzy.
Jeśli chodzi o oliwę, wybieraj tę najwyższej jakości, czyli tłoczoną na zimno extra vergine. Jest delikatna i świetnie komponuje się z innymi składnikami. Dodaje ciastu odrobinę elastyczności.
Dodatki
A co z dodatkami? Wybieraj spośród takich, które lubisz najbardziej. Ważne, aby były świeże i najwyższej jakości. Ja uwielbiam typowo włoską pizzę, czyli z serem, sosem pomidorowym, prosciutto crudo di parma, rukolą i parmezanem. Jeśli chcesz mieć pewność, że stosujesz wysokiej jakości składniki, wybierz produkty do pizzy ze Schroniska Bukowina. W sklepie online znajdziesz włoskie sery, wędliny, sosy, oliwę, a także makarony czy słodycze. W ten sposób zrobisz prawdziwą ucztę w swoim domu!
Włoska pizza – przepis
Produkty włoskie mogą znacznie pomóc Ci w przygotowaniu pysznego, chrupiącego z zewnątrz i miękkiego w środku ciasta. Nie musisz nawet używać do niego świeżych drożdży. Ja przygotowuję pizzę z wersją instant i też wychodzi świetna. Jednocześnie możesz dobrać dodatki, które przeniosą Cię prosto do małej lokalnej pizzerii w środku słonecznej Italii. Poznaj mój przepis na włoską pizzę.
Przygotowane ciasto z poniższych składników możesz też wykonać do zrobienia calzone czy przekąsek.
Składniki:
Ciasto:
- 600 g mąki 00 + zapas do podsypania
- 250 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
- 1 solidna łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oliwy
Dodatki:
- sos do pizzy (najlepiej domowy lub gotowy, wg włoskiej receptury)
- 100 g prosciutto crudo di parma (świeżego)
- 150 g sera mozzarella (kulka)
- mała cebula czerwona
- garść rukoli
- odrobina parmezanu
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj suszone drożdże, cukier, odrobinę soli. Zaczyn nie jest konieczny, jeśli nie korzystasz ze świeżych drożdży.
- Zacznij mieszać produkty sypkie, a następnie cienkim strumieniem wlewaj ciepłą (ale nie gorącą!) wodę.
- Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodaj oliwę.
- Wyrabiaj tak długo aż ciasto na pizzę włoską zupełnie wchłonie tłuszcz, będzie gładkie, miękkie w dotyku i jednolite. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i zostaw na minimum godzinę.
- Po tym czasie wbij w ciasto pięść, aby pozbyć się nagromadzonego powietrza, a następnie podziel na dwie części. Przygotuj sobie też blat, delikatnie podsypując go mąką.
- Uformuj okrągły placek. Im cieńsze ciasto, tym będzie ono bardziej kruche. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na kilkanaście minut.
- Rozprowadź sos pomidorowy, ser tarty i posiekaną cebulę czerwoną.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Możesz również użyć kamienia do pizzy, który pomaga uzyskać chrupiące spód. Włóż ciasto na włoską pizzę do piekarnika. Piecz około 12-15 minut. Ciasto od spodu powinno delikatnie się zarumienić. Pieczenie pizzy nie powinno trwać zbyt długo, żeby nie była spalona, twarda i po prostu niedobra.
- Po wyciągnięciu rozłóż równomiernie prosciutto, rukolę i posyp parmezanem.
Włoska pizza – dlaczego warto przygotować ją samodzielnie?
Kiedy robisz pizzę w domu, masz pełną kontrolę nad tym, co wchodzi w jej skład. Możesz użyć najwyższej jakości składników i dostosować je do swojego smaku. Ponadto włoska pizza wykonana samodzielnie w domu to mnóstwo frajdy. Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne. Wystarczy minimum półtorej godziny przed podaniem zacząć wyrabiać ciasto, aby wyrosło. Bez problemu możesz też połączyć składniki, uformować kulę i włożyć ją do lodówki. Tam ciasto wolniej wyrasta, dlatego na drugi dzień przygotujesz prawdziwie włoską pizzę.
Na deser polecam typowo włoskie ciasteczka, które są uwielbiane przez turystów i mieszkańców. Kiedy byłam na Sardynii, nie mogłam obejść się bez kruchych maślanych wyrobów marki Mulino Bianco. W Polsce możesz je kupić przez internet, np. w sklepie Schronisko Bukowina.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Schronisko Bukowina.