Dyniowe curry z kurczakiem – kremowe i rozgrzewające

Rozgrzewające, kremowe i aromatyczne – takie właśnie jest dyniowe curry z kurczakiem. Przepis jest na tyle prosty, że przygotujesz go nawet bez większych umiejętności kulinarnych. Danie doskonale sprawdzi się jako obiad w okresie jesienno-zimowym albo kolacja na ciepło.

Przepis na dyniowe curry z kurczakiem

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 2 cebule
  • 200 ml wody albo bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • pół łyżeczki natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • kawałek imbiru
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek świeżej kolendry albo natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, oczyść, a pozostałą część pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę posiekaj w piórka, a ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Filety z kurczaka pokrój w kostkę.
  2. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej. Najpierw zeszklij cebulę z odrobiną soli, a kiedy zrobi się złocista, dodaj mięso. Posyp przyprawą curry i natką pietruszki. Smaż, od czasu do czasu mieszając. Kiedy mięso nie będzie surowe z zewnątrz, dodaj dynię. Całość podsmażaj dalej.
  3. Po około 4-5 minutach wlej szklankę wrzątku albo gorącego bulionu drobiowego. Zagotuj i zostaw na małym ogniu na około 5 minut. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i ponownie zagotuj.
  4. Papryczkę chili posiekaj drobno. Dodaj na patelnię wraz z pastą curry, świeżo startym imbirem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw też całość solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez około 35 minut.
  5. Przed podaniem, posyp całość posiekaną świeżą kolendrą.

W przepisie na dyniowe curry z mleczkiem kokosowym jest woda lub bulion. Ten drugi dodaje znacznie więcej aromatu. Nie każdy jednak ma świeżo ugotowany bulion w domu, więc możesz go przygotować dość szybko z pomocą przepisu na ekspresową domową kostkę rosołową.

Co zrobić, aby dyniowe curry było jeszcze lepsze?

Przede wszystkim wybierz dobrej jakości dynię. W tym przepisie na dyniowe curry z kurczakiem najlepiej sprawdzi się odmiana piżmowa, ponieważ ma zwarty miąższ, który nie rozpada się podczas gotowania. Jest lekko słodka, co doskonale komponuje się z imbirem i czosnkiem. Przy krojeniu pamiętaj, aby kawałki były podobnej wielkości.

Nie przepadasz za ziołami podanymi w przepisie? Zobacz, czym zastąpić kolendrę i wybierz coś, co najbardziej przypada Ci do gustu. A może nie lubisz mleczka kokosowego? Wtedy dodaj śmietankę 30%, która doda odrobinę słodyczy.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *