Rozgrzewające, kremowe i aromatyczne – takie właśnie jest dyniowe curry z kurczakiem. Przepis jest na tyle prosty, że przygotujesz go nawet bez większych umiejętności kulinarnych. Danie doskonale sprawdzi się jako obiad w okresie jesienno-zimowym albo kolacja na ciepło.
Przepis na dyniowe curry z kurczakiem
Składniki:
- 1 kg dyni
- 500 g filetów z kurczaka
- 2 cebule
- 200 ml wody albo bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- pół łyżeczki natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- kawałek imbiru
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz
- kilka gałązek świeżej kolendry albo natki pietruszki
Przygotowanie:
- Dynię obierz, oczyść, a pozostałą część pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę posiekaj w piórka, a ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Filety z kurczaka pokrój w kostkę.
- Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej. Najpierw zeszklij cebulę z odrobiną soli, a kiedy zrobi się złocista, dodaj mięso. Posyp przyprawą curry i natką pietruszki. Smaż, od czasu do czasu mieszając. Kiedy mięso nie będzie surowe z zewnątrz, dodaj dynię. Całość podsmażaj dalej.
- Po około 4-5 minutach wlej szklankę wrzątku albo gorącego bulionu drobiowego. Zagotuj i zostaw na małym ogniu na około 5 minut. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i ponownie zagotuj.
- Papryczkę chili posiekaj drobno. Dodaj na patelnię wraz z pastą curry, świeżo startym imbirem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw też całość solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez około 35 minut.
- Przed podaniem, posyp całość posiekaną świeżą kolendrą.
W przepisie na dyniowe curry z mleczkiem kokosowym jest woda lub bulion. Ten drugi dodaje znacznie więcej aromatu. Nie każdy jednak ma świeżo ugotowany bulion w domu, więc możesz go przygotować dość szybko z pomocą przepisu na ekspresową domową kostkę rosołową.
Co zrobić, aby dyniowe curry było jeszcze lepsze?
Przede wszystkim wybierz dobrej jakości dynię. W tym przepisie na dyniowe curry z kurczakiem najlepiej sprawdzi się odmiana piżmowa, ponieważ ma zwarty miąższ, który nie rozpada się podczas gotowania. Jest lekko słodka, co doskonale komponuje się z imbirem i czosnkiem. Przy krojeniu pamiętaj, aby kawałki były podobnej wielkości.
Nie przepadasz za ziołami podanymi w przepisie? Zobacz, czym zastąpić kolendrę i wybierz coś, co najbardziej przypada Ci do gustu. A może nie lubisz mleczka kokosowego? Wtedy dodaj śmietankę 30%, która doda odrobinę słodyczy.