Ekspresowy gyros z kurczaka z warzywami – przepis

Jeśli szukasz prostego dania na obiad, które będzie również smaczne, to postaw na gyros z kurczakiem. Jest to świetna pozycja dla miłośników mięsa. Danie wzbogacone jest o różne warzywa, które podkreślą smak i dodadzą aromatu. Tego typu pozycja sprawdzi się również na lekką kolację. Potrawę przygotujesz w dosłownie kilka chwil i zadowolisz nią wszystkich domowników. Dowiedz się, jaki jest przepis na ekspresowy gyros z kurczaka z warzywami.

Przepis na pyszny gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka z dodatkiem warzyw to danie, które przygotujesz ze składników, które znajdują się w Twojej kuchni. Wystarczą filety z kurczaka, makaron lub ryż, mieszanka warzyw. Z zaledwie kilku prostych składników stworzysz smaczny i pożywny obiad. Oczywiście nie zapomnij również o tym, aby wszystko odpowiednio przyprawić. Z pewnością przyda Ci się czosnek, sól, pieprz, koperek i nie tylko. Gyros z kurczakiem i warzywami podasz z makaronem, ryżem i kluskami śląskimi. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić to danie.

>> Zobacz też: Najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem – aż 11 przepisów!

Składniki:

  • opakowanie szpecli, klusek śląskich albo makaronu
  • 500 g filetów z kurczaka
  • mrożona mieszanka warzyw chińskich
  • przyprawa gyros
  • tłuszcz do smażenia
  • 5 łyżek jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek.

Przygotowanie:

  1. Szpecle, kluski lub makaron ugotuj tak, jak jest to wskazane na opakowaniu.
  2. Filety z kurczaka pokrój na drobne kawałki.
  3. Dopraw mięso samą przyprawą gyros. Jest wystarczająco słona i ostra, dlatego nie trzeba dodawać soli i pieprzu.
  4. Podsmaż filety z kurczaka na patelni z odrobiną ilością tłuszczu.
  5. Dodaj do mięsa mrożone warzywa, podsmażaj i mieszaj od czasu do czasu. 
  6. Przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i koperkiem.
  7. Wyłóż dodatek do gyrosa na talerz, na to ułóż mięso z warzywami i polej sosem jogurtowo-czosnkowym.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!