Co kryje się pod tajemniczą nazwą ferkase? To kaszubska potrawka z kurczaka podawana z charakterystycznym białym sosem. Z pewnością zaskoczy Cię tu jeden dodatek, czyli rodzynki. Jak zrobić to danie główne? Zobacz przepis na kaszubskie ferkase!
Co to jest ferkase i skąd wzięła się ta potrawa?
Biała potrawka z gotowanego kurczaka z dodatkiem rodzynek pochodzi z regionu Kaszub położonego w północnej części Polski. To obszar, który słynie z bogatej kultury, unikalnego języka oraz różnorodnej kuchni. Dawniej ferkase gościła na stołach jako wykwintne danie, dlatego nie pojawiała się codziennie. Raczej Kaszubi wybierali je na specjalne uroczystości, np. wesela, urodziny czy ważne jubileusze rodzinne.
Dziś możesz podać je jako obiad lub kolację na ciepło. To świetny pomysł, aby na chwilę przenieść się w świat prostej kuchni polskiej, dość ograniczonej jeśli chodzi o składniki, ale za to bardzo sycącej i pysznej.
Kluczowym składnikiem tej potrawy jest kurczak, który jest duszony do miękkości w aromatycznym bulionie, a następnie podawany w delikatnym, lekko kwaśnym sosie. Charakterystyczne są rodzynki, które dodają słodkiego akcentu. W regionalnych daniach często zamiast nich, dodawano agrest. Ferkase, tak jak inne gulasze czy potrawki znane z kuchni polskiej, podawane jest najczęściej z ryżem, ziemniakami, kluskami lub kaszą, co sprawia, że jest to danie sycące i idealne na rodzinny obiad.
Co ciekawe, potrawa ta jest wpisana do listy produktów tradycyjnych województwa pomorskiego jako potrawka z kury po kociewsku. Wiąże się to z pochodzeniem, czyli Kociewiem, leżącej na skraju Borów Tucholskich krainą bogatą w lasy i jeziora.
Przepis na potrawkę z kurczaka po kaszubsku
Składniki:
- 600 g filetów z kurczaka
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- 300 g ryżu
- 750 ml mleka
- 150 g masła
Sos:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml śmietanki 30%
- 5 żółtek
- garść rodzynek
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rodzynki zalej wrzątkiem i po kilku minutach odcedź.
- Przełóż mięso do garnka i zalej go wodą (około 1-1,5 litra). Włącz dużą moc palnika i zagotuj.
- W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz cebulę i opiecz ją. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część. Marchewki, pietruszki i selera obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy woda z kurczakiem się zagotuje, przełóż do bulionu warzywa. Posól i popieprz. Gotuj przez około półtorej godziny na małym ogniu, tak jak rosół.
- Ryż ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Odlej teraz 750 ml bulionu. Na głębokiej patelni albo w średnim garnku rozpuść. łyżkę masła. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Wlej przestudzony rosół, dodaj sok z cytryny, śmietanę i cukier. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając. Zdejmij sos z ognia, od razu dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Wsyp na koniec rodzynki. Zamieszaj.
- Ugotowane filety z kurczaka pokrój na drobne części. Przełóż je na talerz, podawaj z ryżem i białym sosem. Pozostały rosół podawaj w szklance albo bulionówce, aby się nie zmarnował.
Możesz też wymieszać ryż z sosem i kurczakiem i podawać w całości jako jedno danie. Warto je wtedy urozmaicić świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.