Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym

Nie wiesz, co ugotować na obiad? Jak przygotować kurczaka? Zrób filety z kurczaka w cieście naleśnikowym. Mimo nietuzinkowego połączenia możesz mieć pewność, że to danie podbije Twoje kubki smakowe. Jest to zdecydowanie proste i szybkie danie, które sprawi, że każdy będzie nim zachwycony. Jeśli domownicy lubią naleśniki i kurczaka to ten zestaw przypadnie im do gustu. Z pewnością pokochacie kurczaka w cieście naleśnikowym i z chęcią będziecie go przygotowywać na wspólny obiad. Zobacz koniecznie ten przepis!

Jak zrobić filety z kurczaka w cieście naleśnikowym?

Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym to szybkie i tanie danie, które możesz przygotować w każdej chwili. Jest ulubieńcem studentów, ale także dzieci, dorosłych i nie tylko. Na pewno pokochają je fani fast foodów. Najlepiej komponują się na talerzu z frytkami i dobrą surówką. Do tak przygotowanych filetów warto również dodać sos, który podkreśli ich smak. Możesz samodzielnie go przyrządzić lub skorzystać z gotowych, które znajdziesz w sklepie. Jest to idealny domowy fast food, który posmakuje każdemu.

>> Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i granatem

Przepis na filety z kurczaka w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • odrobina tłuszczu do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra (może być chili).
  • Kurczaka pokrój w drobne kawałki, tak jak nuggetsy albo kotlety. Posól i popieprz mięso.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, wodę, mleko i jajko zmiksuj. Dodaj do ciasta naleśnikowego soli, pieprzu i papryki ostrej.
  2. Każdy kawałek kurczaka zanurz w cieście, dość obficie.
  3. Smaż na patelni po kilka minut z każdej strony, aż ciasto się zarumieni.
  4. Do tego dania idealnie się sprawdzi sos tzatziki albo czosnkowy.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!