Filety z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie z jogurtem

Przed nami wielkie grillowanie, a oprócz tradycyjnych kiełbasek, lubię przygotować też kurczaka. Niektórzy myślą, że wychodzi on suchy i niezbyt dobry, dlatego warto go grillować kilka minut z każdej strony, a potem np. przełożyć do folii aluminiowej. Poznaj mój przepis na filety z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie z jogurtem.

Filety z kurczaka z grilla – jak zamarynować?

Możesz przygotować filety z kurczaka z grilla wcześniej, np. kilka godzin przed grillowaniem i odstawić je do lodówki. Wtedy cała marynata przejdzie do środka mięsa i będzie on bardziej soczysty oraz aromatyczny.

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka miodu,
  • ząbek czosnku,
  • papryka słodka i papryka ostra,
  • tymianek (świeży albo suszony),
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę. Połącz w misce jogurt, sok z cytryny, tymianek, papryki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sól. Całość wymieszaj razem z miodem.
  2. Filety z kurczaka pokrój tak jak na kotlety, najlepiej, aby nie były ani zbyt grube, ani zbyt cienkie. Natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Wyjmij mięso z lodówki, a następnie grilluj je przez około 15 minut, przewracając od czasu do czasu. Generalnie, im grubsze filety, tym dłużej powinny się piec. Podczas przewracania możesz je jeszcze dodatkowo smarować marynatą, którą wcześniej przygotowałaś.
  4. Filety z kurczaka z grilla możesz podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym.

Przepis na sos czosnkowy i jogurtowy znajdziesz w przepisie na 3 błyskawiczne sałatki na grilla. Sos jogurtowo-miodowy znajdziesz w przepisie na filety z kurczaka w papryce.

Tak przygotowane mięso możesz także usmażyć na patelni grillowej.

kurczak w jogurtowej marynacie przepis
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!