Przed nami wielkie grillowanie, a oprócz tradycyjnych kiełbasek, lubię przygotować też kurczaka. Niektórzy myślą, że wychodzi on suchy i niezbyt dobry, dlatego warto go grillować kilka minut z każdej strony, a potem np. przełożyć do folii aluminiowej. Poznaj mój przepis na filety z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie z jogurtem.
Filety z kurczaka z grilla – jak zamarynować?
Możesz przygotować filety z kurczaka z grilla wcześniej, np. kilka godzin przed grillowaniem i odstawić je do lodówki. Wtedy cała marynata przejdzie do środka mięsa i będzie on bardziej soczysty oraz aromatyczny.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- łyżeczka miodu,
- ząbek czosnku,
- papryka słodka i papryka ostra,
- tymianek (świeży albo suszony),
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól.
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę. Połącz w misce jogurt, sok z cytryny, tymianek, papryki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sól. Całość wymieszaj razem z miodem.
- Filety z kurczaka pokrój tak jak na kotlety, najlepiej, aby nie były ani zbyt grube, ani zbyt cienkie. Natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Wyjmij mięso z lodówki, a następnie grilluj je przez około 15 minut, przewracając od czasu do czasu. Generalnie, im grubsze filety, tym dłużej powinny się piec. Podczas przewracania możesz je jeszcze dodatkowo smarować marynatą, którą wcześniej przygotowałaś.
- Filety z kurczaka z grilla możesz podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
Przepis na sos czosnkowy i jogurtowy znajdziesz w przepisie na 3 błyskawiczne sałatki na grilla. Sos jogurtowo-miodowy znajdziesz w przepisie na filety z kurczaka w papryce.
Tak przygotowane mięso możesz także usmażyć na patelni grillowej.