Urządzasz a’la włoski wieczór? Chcesz przyrządzić coś prostego, ale i oryginalnego?
Postaw na Gnocchi w sosie serowym, które z pewnością posmakuje każdemu. Jest to
pozycja idealna dla osób wybierających potrawy bezmięsne. Z tego dania ucieszą się
również miłośnicy kopytek i klusek. Sprawdź, jak przygotować Gnocchi w sosie serowym z pieczarkami.
Czym jest gnocchi?
Gnocchi są to smaczne, a także proste kluski włoskie. Z wyglądu i aromatu są bardzo podobne do naszych polskich kopytek.
Podawane są najczęściej z sosem lub stanowią dodatek do dania głównego. Świetnie
komponują się z takimi sosami, jak boloński, grzybowy, szpinakowy, pesto czy serowy. Kluski wzbogacone o dodatkowe składniki smakują wręcz obłędnie.
Gnocchi można kupić jako gotowy produkt lub przyrządzić samodzielnie. Głównymi
składnikami klusek są ziemniaki, mąka oraz jajka. Czasem są również specjalnie barwione za pomocą soku z buraków lub szpinaku. Wyróżnia je charakterystyczny kształt w postaci pasków, które możesz wykonać widelcem.
Poznaj prosty na przepis na Gnocchi w sosie serowym z pieczarkami. Z pewnością pokochasz kluski włoskie w tej odsłonie.
>> Zobacz też: Przepis na kopytka tradycyjne – jak się je robi krok po kroku?
Przepis na gnocchi w sosie serowym z pieczarkami
Składniki:
- 600 g gnocchi
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 g szynki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 100 g sera mozzarella w kostce
- 100 g sera cheddar
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- pół łyżeczki natki pietruszki suszonej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz
- odrobina oleju
Przygotowanie:
- Gnocchi ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Teraz umyj, osusz i pokrój pieczarki oraz cebulę. Najlepiej w drobną kostkę. Szynkę także posiekaj na mniejsze kawałki.
- Na odrobinie oleju zeszklij na patelni pieczarki z cebulą. Mieszaj co jakiś czas. Potem dodaj szynkę, posól i popieprz. Całość podsmażaj chwilę. Kiedy szynka się zarumieni, wyłącz palnik i zostaw na później.
- Przygotuj ser. Pokrój go w średniej wielkości kostkę.
- W dużym rondelku rozpuść masło. Kiedy będzie w formie płynnej, wsyp mąkę i zacznij energicznie mieszać, aby nie było grudek. Zmniejsz moc palnika do minimum.
- Wlej mleko i cały czas mieszając, poczekaj, aż zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, natką pietruszki i czosnkiem granulowanym.
- Dodaj ser. Na małym ogniu mieszaj i podgrzewaj, aż się rozpuści. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję.
- Teraz dodaj do sosu szynkę, pieczarki i cebulę. Wymieszaj delikatnie.
Na głębokim talerzu wyłóż gnocchi, zalej sosem serowym i udekoruj tak, jak lubisz, najlepiej świeżymi ziołami.