Gnocchi w sosie serowym z pieczarkami

Urządzasz a’la włoski wieczór? Chcesz przyrządzić coś prostego, ale i oryginalnego?
Postaw na Gnocchi w sosie serowym, które z pewnością posmakuje każdemu. Jest to
pozycja idealna dla osób wybierających potrawy bezmięsne. Z tego dania ucieszą się
również miłośnicy kopytek i klusek. Sprawdź, jak przygotować Gnocchi w sosie serowym z
pieczarkami.

Czym jest gnocchi?

Gnocchi są to smaczne, a także proste kluski włoskie. Z wyglądu i aromatu są bardzo
podobne do naszych polskich kopytek.


Podawane są najczęściej z sosem lub stanowią dodatek do dania głównego. Świetnie
komponują się z takimi sosami, jak boloński, grzybowy, szpinakowy, pesto czy serowy.
Kluski wzbogacone o dodatkowe składniki smakują wręcz obłędnie.


Gnocchi można kupić jako gotowy produkt lub przyrządzić samodzielnie. Głównymi
składnikami klusek są ziemniaki, mąka oraz jajka. Czasem są również specjalnie barwione
za pomocą soku z buraków lub szpinaku. Wyróżnia je charakterystyczny kształt w postaci
pasków, które możesz wykonać widelcem.


Poznaj prosty na przepis na Gnocchi w sosie serowym z pieczarkami. Z pewnością
pokochasz kluski włoskie w tej odsłonie.

>> Zobacz też: Przepis na kopytka tradycyjne – jak się je robi krok po kroku?

Przepis na gnocchi w sosie serowym z pieczarkami

Składniki:

  • 600 g gnocchi
  • 150 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 200 g szynki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 100 g sera mozzarella w kostce
  • 100 g sera cheddar
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • pół łyżeczki natki pietruszki suszonej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

  1. Gnocchi ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Teraz umyj, osusz i pokrój pieczarki oraz cebulę. Najlepiej w drobną kostkę. Szynkę także posiekaj na mniejsze kawałki. 
  3. Na odrobinie oleju zeszklij na patelni pieczarki z cebulą. Mieszaj co jakiś czas. Potem dodaj szynkę, posól i popieprz. Całość podsmażaj chwilę. Kiedy szynka się zarumieni, wyłącz palnik i zostaw na później.
  4. Przygotuj ser. Pokrój go w średniej wielkości kostkę.
  5. W dużym rondelku rozpuść masło. Kiedy będzie w formie płynnej, wsyp mąkę i zacznij energicznie mieszać, aby nie było grudek. Zmniejsz moc palnika do minimum.
  6. Wlej mleko i cały czas mieszając poczekaj aż zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, natką pietruszki i czosnkiem granulowanym.
  7. Dodaj ser. Na małym ogniu mieszaj i podgrzewaj aż się rozpuści. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję. 
  8. Teraz dodaj do sosu szynkę, pieczarki i cebulę. Wymieszaj delikatnie.

Na głębokim talerzu wyłóż gnocchi, zalej sosem serowym i udekoruj tak jak lubisz, najlepiej świeżymi ziołami. 

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *