Gulasz z grzybami, czyli przepis pełen aromatu

Gęsty, aromatyczny i sycący gulasz z grzybami leśnymi sprawdzi się idealnie na jesienny obiad czy ciepłą kolację. Jego przygotowanie nie jest trudne. Zobacz, co potrzebujesz, by zrobić to pyszne danie!

Gulasz z grzybami leśnymi – lista składników

Oto składniki, które będziesz potrzebować do zrobienia gulaszu z grzybami leśnymi:

  • 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka lub karkówka)
  • 500 g grzybów leśnych (może być to jeden gatunek, np. podgrzybki lub miks)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu, pół łyżeczki ziaren jałowca
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • olej do podsmażenia mięsa
  • słodka mielona papryka, majeranek, sól i pieprz do smaku

Nie masz grzybów leśnych? Możesz je z powodzeniem zastąpić podsmażonymi pieczarkami – gulasz z grzybami w takim wydaniu także będzie smakować wyśmienicie!

Sprawdź też: Tagliatelle z grzybami – poznaj mój przepis!

Jak przygotować gulasz z grzybami leśnymi?

Składniki przygotowane? No to zaczynajmy:

  1. Przygotowanie gulaszu z grzybami leśnymi rozpocznij od umycia i osuszenia mięsa. Następnie pokrój je w kostkę i oprósz mąką (zużyj do tego około 1 łyżkę mąki, pozostała część tego składnika przyda się na późniejszym etapie przygotowywania dania).
  2. Grzyby obierz, umyj i osusz. Posiekaj je na paski. Obierz także cebule, marchewki i czosnek. Pokrój je na talarki.
  3. Na patelni rozgrzej porządnie olej i wrzuć oprószone mąką mięso. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wieprzowinę przez chwilę. Pamiętaj, by od czasu do czasu zamieszać zawartość patelni.
  4. Gdy mięso będzie już podsmażone, zdejmij je z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmaż przez około 5 minut przygotowane warzywa. 
  5. Podsmażone mięso oraz warzywa przełóż do garnka o grubym dnie i wlej około 1 litra wody. Ziarniste przyprawy (ziele angielskie, pierz, jałowiec) oraz liście laurowe umieść w zamykanym sitku do parzenia herbaty (koniecznie ze stali nierdzewnej) lub w filtrach papierowych do parzenia herbaty i dodaj do garnka z mięsem i warzywami. Tak dorzucone przyprawy nie sprawią kłopotu na dalszym etapie, gdyż nie będzie trzeba szukać pojedynczych ziaren – pod koniec gotowania po prostu wyciągniesz sitko lub filtr.
  6. Garnek ustaw na palniku ustawionym na średnią moc grzania, a gdy jego zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i duś gulasz pod przykryciem aż do miękkości mięsa. 
  7. Teraz pora na doprawienie potrawy. Jakie przypraw podkreślą smak gulaszu z grzybami leśnymi? Poza dodanymi wcześniej przyprawami ziarnistymi warto doprawić gulasz majerankiem, słodką mieloną papryką, solą i pieprzem. Nie podam konkretnej ilości przypraw, gdyż najlepiej dodawać je stopniowo i próbować potrawę, by uchwycić swój ulubiony poziom doprawienia dania.
  8. Jeśli Twój gulasz ma sporo płynu, warto zagęścić go zasmażką. W tym celu odlej do szklanki nieco wody z gulaszu, a na małej patelni rozpuść łyżkę masła i dodaj pozostałą łyżkę mąki – zrób zasmażkę (mieszaj!) i rozpuść ją wodą z gulaszu. Gdy tylko pozbędziesz się grudek, dodaj ją do garnka z mięsem i warzywami i wymieszaj całość.

Jeśli mięso będzie już wystarczająco miękkie, a w garnku będzie się znajdować nadal zbyt dużo wody, zdejmij pokrywkę – dzięki temu w kilka minut pozbędziesz się nadmiaru wody.

Opcjonalnie możesz na koniec dodać upieczone ziemniaki. Dodadzą one smaku potrawie, a także lekko ją zagęszczą.

Z czym podawać gulasz grzybowy?

Gulasz z grzybami smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem – ta opcja doskonale sprawdzi się w przypadku przygotowania tego dania na kolację. Jeśli jednak zamierzasz je podać na obiad, to warto jako dodatek podać ugotowaną kaszę (polecam szczególnie gryczaną i jęczmienną) lub ziemniaki. Dobrym pomysłem będzie też podanie gulaszu z grzybami leśnymi z surówką, np. z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!