Gęsty, aromatyczny i sycący gulasz z grzybami leśnymi sprawdzi się idealnie na jesienny obiad czy ciepłą kolację. Jego przygotowanie nie jest trudne. Zobacz, co potrzebujesz, by zrobić to pyszne danie!
Gulasz z grzybami leśnymi – lista składników
Oto składniki, które będziesz potrzebować do zrobienia gulaszu z grzybami leśnymi:
- 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka lub karkówka)
- 500 g grzybów leśnych (może być to jeden gatunek, np. podgrzybki lub miks)
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu, pół łyżeczki ziaren jałowca
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- olej do podsmażenia mięsa
- słodka mielona papryka, majeranek, sól i pieprz do smaku
Nie masz grzybów leśnych? Możesz je z powodzeniem zastąpić podsmażonymi pieczarkami – gulasz z grzybami w takim wydaniu także będzie smakować wyśmienicie!
Sprawdź też: Tagliatelle z grzybami – poznaj mój przepis!
Jak przygotować gulasz z grzybami leśnymi?
Składniki przygotowane? No to zaczynajmy:
- Przygotowanie gulaszu z grzybami leśnymi rozpocznij od umycia i osuszenia mięsa. Następnie pokrój je w kostkę i oprósz mąką (zużyj do tego około 1 łyżkę mąki, pozostała część tego składnika przyda się na późniejszym etapie przygotowywania dania).
- Grzyby obierz, umyj i osusz. Posiekaj je na paski. Obierz także cebule, marchewki i czosnek. Pokrój je na talarki.
- Na patelni rozgrzej porządnie olej i wrzuć oprószone mąką mięso. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wieprzowinę przez chwilę. Pamiętaj, by od czasu do czasu zamieszać zawartość patelni.
- Gdy mięso będzie już podsmażone, zdejmij je z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmaż przez około 5 minut przygotowane warzywa.
- Podsmażone mięso oraz warzywa przełóż do garnka o grubym dnie i wlej około 1 litra wody. Ziarniste przyprawy (ziele angielskie, pierz, jałowiec) oraz liście laurowe umieść w zamykanym sitku do parzenia herbaty (koniecznie ze stali nierdzewnej) lub w filtrach papierowych do parzenia herbaty i dodaj do garnka z mięsem i warzywami. Tak dorzucone przyprawy nie sprawią kłopotu na dalszym etapie, gdyż nie będzie trzeba szukać pojedynczych ziaren – pod koniec gotowania po prostu wyciągniesz sitko lub filtr.
- Garnek ustaw na palniku ustawionym na średnią moc grzania, a gdy jego zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i duś gulasz pod przykryciem aż do miękkości mięsa.
- Teraz pora na doprawienie potrawy. Jakie przypraw podkreślą smak gulaszu z grzybami leśnymi? Poza dodanymi wcześniej przyprawami ziarnistymi warto doprawić gulasz majerankiem, słodką mieloną papryką, solą i pieprzem. Nie podam konkretnej ilości przypraw, gdyż najlepiej dodawać je stopniowo i próbować potrawę, by uchwycić swój ulubiony poziom doprawienia dania.
- Jeśli Twój gulasz ma sporo płynu, warto zagęścić go zasmażką. W tym celu odlej do szklanki nieco wody z gulaszu, a na małej patelni rozpuść łyżkę masła i dodaj pozostałą łyżkę mąki – zrób zasmażkę (mieszaj!) i rozpuść ją wodą z gulaszu. Gdy tylko pozbędziesz się grudek, dodaj ją do garnka z mięsem i warzywami i wymieszaj całość.
Jeśli mięso będzie już wystarczająco miękkie, a w garnku będzie się znajdować nadal zbyt dużo wody, zdejmij pokrywkę – dzięki temu w kilka minut pozbędziesz się nadmiaru wody.
Opcjonalnie możesz na koniec dodać upieczone ziemniaki. Dodadzą one smaku potrawie, a także lekko ją zagęszczą.
Z czym podawać gulasz grzybowy?
Gulasz z grzybami smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem – ta opcja doskonale sprawdzi się w przypadku przygotowania tego dania na kolację. Jeśli jednak zamierzasz je podać na obiad, to warto jako dodatek podać ugotowaną kaszę (polecam szczególnie gryczaną i jęczmienną) lub ziemniaki. Dobrym pomysłem będzie też podanie gulaszu z grzybami leśnymi z surówką, np. z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka.