Szukasz pomysłu na smaczny i oryginalny obiad dla swoich bliskich? Indyk po cygańsku jest to rewelacyjna potrawa, która ma słodko-pikantny smak. Indyk jest niesamowicie aromatyczny i miękki, wręcz rozpływa się w ustach. To zdecydowanie świetna pozycja dla smakoszy orientalnych dań. Zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Wystarczą tylko proste składniki, które znajdziesz w każdym sklepie. Poznaj przepis na indyk po cygańsku.
Indyk po cygańsku – przepis krok po kroku
Indyk po cygańsku jest to oryginalne danie, które możesz przygotować na różną okazję, jak i na co dzień. Jeśli nie wiesz, jak przygotować indyka, to na pewno ten sposób Ci się spodoba. Potrawę podaj z ryżem lub ziemniakami. Idealnie komponuje się z wszelkimi warzywami i dodatkami w postaci sałatek. Znajdziesz tutaj wiele niesamowitych smaków. Co najważniejsze, pozycja ta nie wymaga zbyt wiele czasu. Dowiedz się, jak zrobić indyka po cygańsku krok po kroku.
>> Zobacz też: Co dziś na obiad? Indyk w sosie śmietanowym z musztardą
Składniki:
- 500 g indyka w plastrach
- 10 pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 3 ogórki kiszone
- przyprawy do indyka: czosnek, papryka wędzona, papryka słodka, sól, pieprz
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1 koncentrat pomidorowy
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki octu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Indyka umyj, osusz i oprósz przyprawami. Podsmaż z jednej i z drugiej strony każdy plaster.
- Warzywa pokrój w drobną kostkę.
- Składniki na zalewę połącz i wymieszaj.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry mięsa, warzywa, następnie znowu warzywa i mięso. Zalej wszystko sosem.
- Piecz przez 1,5 godziny.