Indyk po cygańsku

Szukasz pomysłu na smaczny i oryginalny obiad dla swoich bliskich? Indyk po cygańsku jest to rewelacyjna potrawa, która ma słodko-pikantny smak. Indyk jest niesamowicie aromatyczny i miękki, wręcz rozpływa się w ustach. To zdecydowanie świetna pozycja dla smakoszy orientalnych dań. Zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Wystarczą tylko proste składniki, które znajdziesz w każdym sklepie. Poznaj przepis na indyk po cygańsku.

Indyk po cygańsku – przepis krok po kroku

Indyk po cygańsku jest to oryginalne danie, które możesz przygotować na różną okazję, jak i na co dzień. Jeśli nie wiesz, jak przygotować indyka, to na pewno ten sposób Ci się spodoba. Potrawę podaj z ryżem lub ziemniakami. Idealnie komponuje się z wszelkimi warzywami i dodatkami w postaci sałatek. Znajdziesz tutaj wiele niesamowitych smaków. Co najważniejsze, pozycja ta nie wymaga zbyt wiele czasu. Dowiedz się, jak zrobić indyka po cygańsku krok po kroku.

>> Zobacz też: Co dziś na obiad? Indyk w sosie śmietanowym z musztardą

Składniki:

  • 500 g indyka w plastrach
  • 10 pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • przyprawy do indyka: czosnek, papryka wędzona, papryka słodka, sól, pieprz

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Indyka umyj, osusz i oprósz przyprawami. Podsmaż z jednej i z drugiej strony każdy plaster.
  3. Warzywa pokrój w drobną kostkę.
  4. Składniki na zalewę połącz i wymieszaj.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry mięsa, warzywa, następnie znowu warzywa i mięso. Zalej wszystko sosem.
  6. Piecz przez 1,5 godziny.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!