Co dziś na obiad? Indyk w sosie śmietanowym z musztardą

Indyk w sosie śmietanowym z musztardą

Jeśli znudził Ci się kurczak to indyk jest świetną alternatywą. To delikatne mięso, które mi najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu. Sprawdź przepis na obiad – indyk w sosie śmietanowym z dodatkiem musztardy, który przygotowuje się szybko i sprawnie.

Indyk w sosie śmietanowym – przepis

Sam sos śmietanowy dodany do indyka też smakuje całkiem nieźle – delikatnie i kremowo, jednak kilka łyżek musztardy doda mu trochę charakteru. Przygotowuję ten obiad w mniej niż godzinę, dlatego to świetny pomysł na szybki i sprawny ciepły posiłek – czyli tak jak Rozdomowiona lubi najbardziej! :)

Składniki:

  • 500-600g. sznycli z indyka,
  • 200ml. śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej,
  • 1 cebula,
  • szklanka wody lub bulionu (możesz przygotować go z domowej kostki rosołowej),
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Na rozgrzaną, głęboką patelnię, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Po chwili dodajemy mięso i obsmażamy z jednej i z drugiej strony.
  3. Wlewamy bulion lub wodę. Na średnim ogniu podgrzewamy indyka ok. 10 minut.
  4. Łączymy śmietanę z musztardą, solimy i pieprzymy. Dorzucamy też pietruszkę i tymianek dla lepszego smaku. Ja użyłam świeżego tymianku, zrywając go prosto z gałązek w doniczce, ale suszony też będzie jak najbardziej ok.
  5. Dodajemy śmietanę z musztardą do indyka, mieszamy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut i gotowe!

Ja podałam indyka w sosie śmietanowym z ryżem, ale będzie świetnie się komponował z ziemniakami lub kopytkami.

Indyk w sosie śmietanowym może sprawdzić się także na ciepłą kolację albo uroczystość rodzinną. Sos będzie nieźle smakował ze świeżym pieczywem, a nie tylko ze standardowym ryżem czy ziemniakami.

Jeśli sos okaże się za gęsty – dodaj wody. Jeśli za rzadki – dodaj 1/4 szklanki wody z łyżką mąki. Stosuj ten trik do każdego sosu na bazie śmietany, u mnie się sprawdza :)

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

3 komentarzy

  1. Marta
    2018-07-06

    czekam na coś w wersji wege :)

    Odpowiedz
    1. Rozdomowiona
      2018-07-06

      Zapisuję na listę! :) U mnie problem jest taki, że mam uczulenie na prawie wszystkie owoce, zboża, orzechy i część warzyw. O innych rzeczach już nie wspomnę, ale trudno było się nauczyć gotować mając do dyspozycji właściwie kilka produktów na krzyż.

      Odpowiedz
      1. Marta
        2018-07-06

        oh nie, to ciężko rzeczywiście. szkoda, bo ta cała gama warzyw i owoców daje nam niezłe możliwości eksperymentowania! ale zdrowie najważniejsze :)

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top