Jak gotować szparagi zielone i białe? 5 sposobów

Niedługo wiosna, a wraz z nią nadejdzie sezon na nowalijki takie jak na przykład szparagi. To pysze warzywo można przyrządzać na wiele sposobów, a jedną z częściej wybieranych metod jest gotowanie. Jak najlepiej to robić? Jak gotować szparagi zielone i białe, czym się to różni? Podpowiadam!

Jak ugotować szparagi?

Sezon na szparagi jest krótki, dlatego zawczasu warto wybrać przepisy, które tej wiosny wypróbujesz. Wiele z nich opiera się na szparagach gotowanych, zatem dobrze jest poznać najlepsze sposoby na taką obróbkę tego warzywa. Poniżej znajdziesz odpowiedź na pytanie, jak gotować szaragi, żeby nie były gorzkie. To wbrew pozorom łatwiejsze niż myślisz i jeśli nie lubisz surowych szparagów (ja na przykład uwielbiam je podjadać jako przekąskę lub świeży dodatek do dań), dobrze jest znać te sposoby. Zobacz, jak łatwo je przygotować.

Zanim ugotujesz szparagi…

Musisz je oczywiście odpowiednio przygotować. Dokładne umycie i osuszenie warzywa przed dalszą obróbką jest oczywiście podstawą. Jak gotować szparagi białe? Czy przygotowanie ich jest trudniejsze niż szparagów zielonych? Tak, z pewnością jest bardziej czasochłonne, gdyż białe szparagi mają włóknistą skórkę, zatem należy je obrać. Teoretycznie najlepiej to zrobić obieraczką do szparagów, jednak tradycyjna obieraczka do warzyw lub ostry nóż (tzw. jarzyniak) sprawdzą się równie dobrze. Białe szparagi obieramy od góry do dołu. Nie ma potrzeby odcinania główki, ale zdecydowanie warto usunąć suchą końcówkę każdego szparaga.

Przygotowanie zielonych szparagów jest łatwiejsze. Wystarczy je umyć i odciąć suchą końcówkę – nie ma potrzeby ich obierania. Jeśli zatem lubisz smak zarówno białych, jak i zielonych szparagów, to lepiej sięgać po te drugie, gdyż ich przygotowanie jest mniej czasochłonne.

Jak gotować szparagi zielone? Czy ich gotowanie wygląda tak samo, jak w przypadku białych szparagów? Poniżej znajdziesz szczegółową odpowiedź. 

Zobacz też: Jak przechowywać sałatę w domu?

Jaki wybrać garnek do gotowania szparagów?

Zastanawiasz się, jak gotować szparagi zielone w zwykłym garnku? Obawiasz się, że konieczny będzie zakup garnka przeznaczonego do gotowania szparagów? Mamy dla Ciebie dobrą informację, nie musisz go kupować. Oczywiście specjalny garnek jest bardzo wygodny, gdyż został zrobiony tak, by maksymalnie ułatwić gotowanie szparagów (jest wąski, wysoki i najczęściej też wyposażony w specjalne sitko, które ułatwia wyjęcie warzyw po ugotowaniu), jednak nie jest niezbędny!

Zatem jak gotować w zwykłym garnku  szparagi zielone i białe? Wystarczy, że do ich gotowania użyjesz wysokiego garnka o niedużej średnicy. Same szparagi należy ułożyć w nim na stojąco. Dobrym patentem jest też luźne obwiązanie szparagów sznurkiem wędliniarskim, dzięki czemu żaden z nich nie powinien się przewrócić w trakcie gotowania.

Dlaczego tak ważne jest gotowanie szparagów na stojąco? Powód jest prozaiczny – główki tych warzyw są delikatne, dlatego lepiej nie gotować ich w wodzie. Będą idealne, jeśli po prostu zmiękną pod wpływem pary. Dlatego zalewając wodą szparagi w garnku, pamiętaj, by poziom płynu znajdował się nieco poniżej główek. 

Co dodać do gotowania szparagów?

Chcesz dowiedzieć się, jak gotować szparagi, żeby nie były gorzkie? Mamy na to bardzo prosty patent, który sprawdza się za każdym razem! Tajemnica tkwi w dodatkach, które powinny trafić do wody z gotującymi się szparagami. Nie martw się, nie są to żadne wyszukane składniki, wszystkie masz z pewnością pod ręką. Zatem co dodać do gotowania szparagów, by nie były gorzkie?

Do wody wsyp koniecznie sól, cukier i dodaj nieco masła – choć z tego ostatniego składnika możesz bez obaw zrezygnować, jednak zalecamy dodanie masła, gdyż nadaje szparagom bardzo ciekawy smak.

Białe czy zielone?

Jak gotować szparagi zielone? Czy wszystkie powyższe porady mają zastosowanie w przypadku tego warzywa? Tak, zdecydowanie zielone szparagi warto gotować na stojąco w wodzie, która sięga poniżej ich główek. Pamiętaj też koniecznie o dodatku soli, cukru i masła. Nie zapomnij przykryć garnka!

A jak gotować szparagi białe? Dokładnie tak samo! Jedyną różnicą jest proces przygotowania warzyw (białe szparagi obieramy, zielonych nie) oraz czas gotowania. Białe szparagi z uwagi na twardszą skórkę należy gotować nieco dłużej.

Przyjmuje się, że białe szparagi gotuje się zazwyczaj przez 15 minut na średniej mocy palnika, a zielone około 10 minut. Koniecznie jednak w czasie gotowania sprawdzaj miękkość warzywa, gdyż czas gotowania zależy w dużej mierze od grubości szparagów.

Ugotować w wodzie? A może na parze?

Powyżej zamieściliśmy sporo praktycznych rad odnośnie do gotowania szparagów w wodzie. Warto jednak wiedzieć, że to nie jedyny sposób na szybkie przygotowanie tego smacznego warzywa i dlatego poniżej znajdziesz kilka sposobów na to, jak gotować szparagi na parze.

  • Jeśli posiadasz specjalny garnek do gotowania na parze, to przygotowanie w nim szparagów jest banalnie proste. Oczywiście należy umyć warzywa, odciąć suche końcówki i w przypadku szparagów białych obrać z włóknistej skórki. Tak przygotowane układamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy przez około 10-15 minut (czas zależy od koloru i grubości szparagów).
  • Jak gotować szparagi na parze, jeśli nie posiadamy specjalnego garnka? Z powodzeniem możesz użyć tradycyjnego garnka. Wlej do niego wodę, przykryj gazą i obwiąż sznurkiem tak, by materiał znajdował się nad powierzchnią wody. Na gazie ułóż szparagi, a całość przykryj pokrywką, by wytwarzająca się para nie „uciekała” z garnka.

Z czym podawać szparagi?

Wiesz już, jak gotować szparagi na parze i w wodzie. Choć warzywo to jest pyszne i zawiera sporo cennych składników odżywczych, w wydaniu bez dodatków niestety nie wszystkim przypadnie do gustu. Jak zatem podawać szparagi? Czym je doprawić? Na sam już koniec, chcielibyśmy przedstawić Ci nasze sprawdzone sposoby:

  1. Szparagi lubą proste dodatki. Kilka kropel ulubionej oliwy lub dobrej jakości oleju oraz odrobina soli morskiej delikatnie podkreślą ich smak.
  2. Warzywa z wody lub gotowane na parze często podaje się z bułką tartą podsmażoną na maśle. Dodatek ten jest apetyczny, ale dominuje smakiem nad szparagami, zatem polecamy go głównie osobom, które dopiero przyzwyczajają do smaku tego warzywa.
  3. Sos beszamelowy – choć zazwyczaj dodajemy go do dań z makaronu, warto przygotować go jako dodatek do gotowanych szparagów. Do jego zrobienia potrzeba jedynie kilku prostych składników: mleka, mąki pszennej, masła, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. W naszej opinii sos beszamelowy komponuje się idealnie z gotowanymi szparagami. Koniecznie wypróbuj to połączenie!
  4. Jak już wspominaliśmy, szparagi smakują doskonale z prostymi dodatkami. Dlatego, jeśli nie lubisz mocnych akcentów takich jak sos beszamelowy czy bułka tarta, wypróbuj szparagi z dodatkiem świeżych ziół. Szczypiorek, pietruszka, koperek, bazylia – możliwości jest bardzo dużo. Wypróbuj różne opcje i znajdź swój ulubiony smak.
  5. Gotowane szparagi z sosem francuskim wyglądają niezwykle efektownie i są przepyszne. Ten dodatek szczególnie ciekawie komponuje się z zielonymi szparagami. Sos francuski przygotujesz w dosłownie kilka minut, a do jego zrobienia potrzebujesz tylko masła, mąki, mleka, dowolnego żółtego sera oraz soli i pieprzu.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!