Jak przechowywać jajka? Zrób to poprawnie!

Jak przechowywać jajka? Zrób to poprawnie!

Produkty świeże, jeżeli chodzi o ich przechowywanie, bywają niekiedy problematyczne. Większość z nas nieświadomie stwarza czasami zagrożenie dla własnego zdrowia, trzymając niektóre rodzaje żywności w nieodpowiednich warunkach. Jak przechowywać jajka? Sprawdź!

Gdzie przechowywać jajka?

Kupując jajka często widzimy, że są one w chłodniach – jednak w niektórych sklepach można je spotkać na zwykłym regale, czyli w nieco wyższej temperaturze. Który zatem z przedstawionych sposobów jest właściwy i jak przechowywać jajka, gdy już je kupimy?

Czy jajka przechowywać w lodówce? Zdecydowanie tak, ale wiele z nas automatycznie układa je w dedykowanej tacce na drzwiach. To oczywiście dobra opcja, ale czy najlepsza? Okazuje się, że niekoniecznie.

Jajka należą do produktów, które nieodpowiednio przechowywane szybko tracą swoją świeżość, dlatego najprzyjaźniejszym miejscem jest dla nich lodówka. Kiedy są one w temperaturze pokojowej, ich trwałość jest znacznie niższa. Jeśli już, można je wyciągnąć kilka godzin przed przygotowaniem albo zadbać o to, aby miejsce było suche, chłodne i ciemne.

No dobrze, ale jak przechowywać jajka w lodówce? Zaleca się trzymać je w dość niskiej temperaturze, jednak powinna być ona stała. Dość często sięgamy do lodówki, dlatego umieszczenie jajek na jej drzwiach nie będzie dobrym pomysłem, ze względu na ciągły dostęp ciepłego powietrza. Już tak niewielkie wahania mogą wpływać na ich świeżość, dlatego też znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przechowywanie ich w oryginalnym kartonowym opakowaniu na jednej z półek w lodówce.

Jak przechowywać jajka w lodówce?

Przechowywanie jajek w warunkach chłodniczych będzie dla nich bezpieczne, jednak warto zadbać również o pozostałe produkty znajdujące się obok nich w lodówce. Warto pamiętać, że na skorupkach jaj mogą znajdować się bakterie m. in. salmonelli, co stwarza bezpośrednie zagrożenie dla naszego zdrowia, jeśli nie będziemy przestrzegać kilku zasad.

Najważniejsze porady dotyczące przechowywania jajek w lodówce:

  • nie trzymaj je tuż obok produktów, które zaraz zostaną poddane obróbce cieplnej,
  • nie powinny być przechowywane obok otwartych produktów spożywczych,
  • najlepiej schować je w wytłaczance albo zamkniętym pojemniku,
  • przechowuj jajka z daleka od mocno aromatycznych produktów.

Jeżeli jednak zdarzy Ci się położyć jajka luzem albo w metalowej miseczce, warto później zadbać o higienę, a zarazem swoje zdrowie. Jajka najlepiej wyparzyć przed obróbką, szczególnie, jeśli przygotowuje się ciasta, sosy lub kremy na bazie surowych żółtek. Wtedy nie będą one miały styczności z wysoką temperaturą, która zabija niebezpieczne bakterie. Nie trzeba tego robić, kiedy wbija się je do masy, która później trafi do piekarnika, ale dla własnego spokoju, lepiej zapobiegać, niż leczyć. 

Uwaga! Mycie jajek pod bieżącą wodą nie jest dobrym pomysłem. Po pierwsze – jeśli na skorupkach są bakterie, szybko przedostaną się na blat, zlew, szmatkę czy gąbkę. Po drugie – woda nie jest aż tak gorąca, żeby idealnie wyparzyć jajka przed spożyciem.

>> Zobacz też: Segregacja śmieci w domu – praktyczny poradnik

Jednak za każdym razem trzeba pamiętać o… umyciu rąk! Salmonella jest groźną bakterią dla zdrowia i życia każdego z nas. Jeśli bakterie przeniosą się na Twoje dłonie, którymi później dotkniesz blatu, łyżki czy ręcznika, może przynieść to nieciekawe efekty. Zawsze dbaj o higienę w kuchni.  

Jak długo można przechowywać jajka?

Wiesz już, gdzie przechowywać jajka, jednak warto również wspomnieć o tym, jak długo pozostają one świeże. Otóż w lodówce mogą one spędzić nawet miesiąc czasu, jednak zdecydowanie warto spożyć je jak najszybciej, a najlepiej kierować się etykietą na opakowaniu. Ich świeżość będzie również zależała od warunków panujących w lodówce – optymalna temperatura to 4-5 stopni, dlatego też najlepszym miejscem na przechowywanie jajek będzie środkowa półka Twojej lodówki. Dzięki temu nie będziesz się spieszyć z ich szybkim zużyciem. 

Jeżeli jednak masz spore zapasy, możesz je również zamrozić. W tym celu wystarczy jedynie oddzielić żółtka od białek i umieścić je oddzielnie w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Jest to bezpieczny sposób, dzięki któremu nie musisz pozbywać się jajek, którym kończy się okres świeżości.

Jak długo można przechowywać jajka w zamrażalniku? Spokojnie możemy je zużyć aż w ciągu 6 miesięcy od dnia, w którym je zamroziliśmy. Warto jednak zapamiętać, by przed ich użyciem rozmrażać je stopniowo – najlepiej w lodówce, zdecydowanie unikając gwałtownych zmian temperatury. Nie wolno ich również zamrażać ponownie ani przechowywać zbyt długo w lodówce, gdyż może grozić to poważnym zatruciem.

O czym warto pamiętać przechowując jajka?

Wiedząc jak przechowywać jajka, warto wziąć sobie do serca kilka zasad, które nie tylko przedłużą ich świeżość, ale i pozwolą nam cieszyć się zdrowiem oraz ich wyjątkowym smakiem. Nie trzymaj ich przez długi czas w wysokiej temperaturze – sprzyja ona namnażaniu się bakterii na powierzchni skorupki, a także przyspiesza proces ich psucia. Nie spożywaj jajek, które po rozbiciu wydzielają nieprzyjemny zapach – może to oznaczać, że jajko jest już zepsute. Kupuj też u lokalnych i sprawdzonych dostawców.


Spodobało się? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
Piszę odkąd pamiętam. Na co dzień prowadzę firmę, w której zajmuję się treściami marketingowymi. Uwielbiam spędzać czas w domu, z kubkiem kawy i ulubionym serialem. Zamieszkałam sama w wieku 18 lat i od tamtego momentu wypracowałam sobie wiele nawyków, które pozwalają na proste i przyjemne prowadzenie domu. I dlatego powstała Rozdomowiona! W ramach relaksu zajmuję się też rękodziełem - tworzę obrazy z mchu, które możesz zobaczyć w moim sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top