Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Z reguły robiłam to „na czuja”, ale okazało się, że miejsce konkretnego produktu ma znaczenie. Odpowiednio przechowywane jedzenie w lodówce jest niezwykle istotne, kiedy chcemy przedłużyć świeżość produktów i cieszyć się zdrowym jedzeniem. Wystarczy kilka trików. Trochę wiedzy. I można zapanować nad wszystkimi półkami w lodówce.

Co i gdzie, czyli jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Górna półka w lodówce

To zdecydowanie miejsce dla takich produktów jak: dżemy, powidła, jogurt lub kefir. Na górnej półce powinno znaleźć się także mleko w kartonie lub butelce. Można tam także przechowywać napoje, które nie mieszczą się na bocznych półkach.

Środkowa półka

Na środkowej półce układam głównie nabiał, w tym wędliny i ser, które zawsze po zakupach przekładam osobno do plastikowych lub szklanych pojemników.  Przechowuję tu również twarożki, serki i gotowe potrawy po ugotowaniu i ostudzeniu, np. naczynie żaroodporne z zapiekanką albo garnek z rosołem.

Najniższa półka

Najniżej, czyli najchłodniej. Tutaj powinno znaleźć się surowe mięso oraz ryby.

Szuflady dolne

W szufladach trzymamy warzywa i owoce, pamiętając o ich odpowiednim przechowywaniu. Ale o tym za chwilę.

Półki boczne

To miejsce na olej roślinny, własne przetwory, chrzan, ketchup oraz napoje.

Kilka trików na przechowywanie jedzenia w lodówce

Przechowywanie jedzenia w lodówce to nie tylko ich odpowiednie ustawienie według półek. Nie trzymaj w niej wszystkich warzyw i owoców, np. bananów, czosnku, ziemniaków czy jabłek. Sałata musi mieć dostęp do powietrza, inaczej jej spożywanie może być niebezpieczne, dlatego przed włożeniem jej do lodówki – pozbądź się folii. Podobnie możesz zrobić ze szczypiorkiem. Aby był dłużej świeży, owiń go ręcznikiem papierowym. Ręczniki też świetnie się sprawdzą jako ochrona przed zabrudzeniami, często wykładam je pod garnek albo owoce w szufladzie.

Trik!

Nie wiesz jak przechowywać produkty po zakupach? Zastanawiasz się, czy tuńczyk w zalewie powinien trafić do lodówki, a zamknięty majonez do szafy? Przypomnij sobie ich położenie w sklepie i zrób dokładnie tak samo. Po otwarciu postępuj zgodnie z etykietką.

Ziemniaki i żółta cebula uwielbiają ciemne pomieszczenia, na słońcu szybciej się popsują. Przed włożeniem owoców i warzyw do lodówki – nie myj ich! Woda przyciąga bakterie. Umyj je przed spożyciem. Brzydki zapach unosi się w Twojej lodówce? Przekrój cytrynę na pół i połóż ją na najwyższej półce.

Dokładnie sprawdzaj datę ważności produktów. Rób zakupy przemyślanie.

Trik!

Jesz często serki i gotowe twarożki? Ustawiaj je jeden za drugim. Sięgając je po kolei, będziesz automatycznie brać jako pierwszy ten z najkrótszą datą ważności.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

6 odpowiedzi

  1. Ostatnio czytałam, że owoców zwłaszcza tych tropikalnych (np. ananas) nie można przechowywać w lodówce. Szuflady z warzywami i owocami dodatkowo wykładam ręcznikiem papierowym, które regularnie wymieniam.

  2. Właśnie dałaś mi tym wpisem odpowiedź na nurtującą mnie od dawna kwestię :)
    Poza tym zawsze np.wykładam warzywa z torebki foliowej, ale sposób z ręcznikiem papierowym jest genialny, nareszcie polka nie będzie mi się brudzić :)

  3. Większość produktów przechowuję tak jak piszesz, ale trochę szkoda, że mleko lepiej trzymać na górnej półce;) Półka boczna to taka wygodna opcja;) Bardzo podoba mi się pomysł z ręcznikiem papierowym, też zacznę go w taki sposób wykorzystywać:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!