Kupując mięso, wiele osób umieszcza je w zamrażarce, by móc je dłużej przechowywać. W ten sposób można zrobić większe zapasy i nie trzeba kupować mięsa na bieżąco. Jednak zdarzają się takie sytuacje, kiedy musisz ugotować obiad, a zorientujesz się, że zapomniałaś je rozmrozić. Wyjęcie go z zamrażarki nie wystarczy, by móc przyrządzić posiłek. W tym artykule dowiesz się, ile zajmuje cały proces i jak skutecznie to zrobić. Podpowiemy Ci również, jak szybko rozmrozić mięso mielone oraz z kurczaka. Te sposoby z pewnością rozwiążą Twoje kuchenne problemy i sprawią, że rozmrażanie stanie się proste i szybkie.
Rozmrażanie mięsa za pomocą lodówki
Rozmrażanie mięsa w lodówce to jedna z najłatwiejszych i najbezpieczniejszych opcji. Niska temperatura chroni przed rozwijaniem się wszelkich mikroorganizmów oraz bakterii. Mięso po wyciągnięciu z zamrażarki należy włożyć do wygodnego, głębokiego naczynia, a następnie do lodówki.
Warto jednak pamiętać, że ta metoda nie jest błyskawiczna i będziesz potrzebować 24 godziny, zanim mięso dobrze się rozmrozi. Dlatego wykonaj tę czynność dzień wcześniej, by już na drugi dzień mieć gotowy produkt na obiad.
Jak szybko rozmrozić mięso? Za pomocą wody!
Niekiedy sytuacja wymaga od Ciebie szybkiego działania, a Ty nie wiesz, jak szybko rozmrozić mięso mielone lub jak szybko rozmrozić mięso z kurczaka. Z pewnością będzie potrzebna Ci do tego woda. Wyciągnięte mięso z zamrażarki należy włożyć do woreczka. Jednak musi być on szczelnie zamykany, dlatego idealnie sprawdzi się w tym przypadku woreczek strunowy. Pamiętaj, aby wybrać odpowiedni jego rozmiar, tak aby zmieściło się w nim mięso.
Zapakowany produkt włóż do głębokiego naczynia, może być to miska lub pojemny garnek. Zawartość należy zalać chłodną wodą (nie gorącą ani ciepłą!). Wodę powinno się wymieniać raz na 30 min. Zwróć szczególną uwagę na to, czy woreczek się nie rozszczelnił, ponieważ ciecz, która się dostanie do mięsa, spowoduje jego rozmoknięcie.
Jak sprawdzić, czy rozmrażanie mięsa dobiegło do końca i jest gotowe? Będzie wówczas miękkie i poczujesz, że się ugniata pod palcami. Możesz je wtedy wyciągnąć i zacząć przyrządzać na ciepło.
Rozmrażanie mięsa za pomocą mikrofalówki
Zdarza się, że niektórzy nie są zbyt cierpliwi i szukają innych metod, które podpowiedzą im jak szybko rozmrozić mięso mielone lub jak szybko rozmrozić kurczaka. Innym, również sprawdzonym sposobem może okazać się mikrofalówka. Tylko pod warunkiem, że posiadasz ją w swoim domu. Zamrożony produkt należy wyciągnąć z plastikowego opakowania i umieścić w naczyniu, które może być używane w mikrofalówce. Jeżeli nie masz mikrofalówki, to również świetnie sprawdzi się tutaj piekarnik z funkcją defrost. Aby zapobiec rozmnażaniu się bakterii po wykonaniu tej metody — upiecz je lub ugotuj zaraz po rozmrożeniu.
Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Rozmrażanie mięsa za pomocą piekarnika
W przypadku gdy nie masz mikrofalówki lub piekarnika z odpowiednią funkcją, możesz użyć piekarnika, który masz w domu. To Twoja odpowiedź na to jak szybko rozmrozić mięso. Jednak i w tym przypadku trzeba się trochę uzbroić w cierpliwość. Dlatego, że cały proces trwa 30 min. Dodatkowo musisz obserwować mięso, aby nie przypiekło się z wierzchu, a w środku nie pozostawało nadal zamrożone.
Zobacz też: Jak przechowywać sałatę w domu?
Temperaturę, jaką należy ustawić to 55–75 stopni, a nawet niższą. Co pewien czas warto obrobić jedzenie, które jest rozmrażane. Trzeba również wiedzieć, jak rozmrozić mięso w piekarniku prawidłowo. Oczywiście, powinno się je umieścić w specjalnym naczyniu żaroodpornym i wstawić je już do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Wówczas możesz mieć pewność, że produkt rozmrozi się w krótkim czasie. Aby zapewnić równomierne rozmrażanie, można użyć również folii aluminiowej. Po 30 minutach mięso już będzie gotowe do dalszego przyrządzania.
Obróbka cieplna a rozmrażanie mięsa
To rozwiązanie zdecydowanie jest dla tych, którzy nie lubią czekać. Rozmrażanie mięsa bez rozmrażania, a przy obróbce cieplnej jest możliwe. Jednak trzeba wiedzieć, że zajmie to dużo więcej czasu. Oczywiście nie każde mięso jest odpowiednie do tej metody. Jeżeli zastanawiasz się, jak szybko rozmrozić mięso mielone tym sposobem to niestety odpowiedź jest tylko jedna. Produktu mielonego nie można rozmrażać za pomocą obróbki cieplnej. Może się tylko przypiec z wierzchu, a w środku pozostać nadal bryłą lodu, która nie rozpadnie się na kawałki.
Obróbka cieplna na pewno sprawdzi się w przypadku piersi z kurczaka, którą można pokroić w drobne kostki i wrzucić na patelnie. Tak rozmrozisz również kiełbasę, udka, mięso wieprzowe oraz gulasz. Mięso, które wymaga wcześniejszego rozbijania tłuczkiem, niestety nie przygotujesz tym sposobem. Na patelni mrożonka powinna stopniowo się rozmrażać od zewnątrz i od środka. Może wypuszczać sporo wody, dlatego warto poczekać, aż odparuje, zanim doda się kolejne składniki.
Podczas mrożenia mięsa należy wiedzieć, jak prawidłowo je przechowywać oraz jak szybko rozmrozić mięso. Wówczas możesz mieć pewność, że Twoje produkty będą zdrowe i bezpieczne dla Ciebie i Twojej rodziny.
Najważniejszą zasadą jest, aby pamiętać, że rozmrożonego mięsa nie można zamrozić ponownie. Taki zabieg może grozić zatruciem salmonellą.
Każda metoda z pewnością pozwoli Ci rozmrozić produkt i przygotować ulubiony posiłek. Warto jednak starannie to wykonać, tak aby mięso nadawało się do spożycia i przede wszystkim nie zawierało szkodliwych bakterii. Pomimo tego, że są to szybkie sposoby, należy uzbroić się w cierpliwość i nie skracać tego czasu, który jest wymagany. Postępuj krok po kroku i uzyskaj świeże mięso z kurczaka, mielone i wiele innych.