Jak zrobić dżem z winogron?

Marzy Ci się, by wykorzystać winogrona z przydomowego ogródka także zimą? Przygotuj się do zrobienia domowych przetworów. Dowiedz się, jak zrobić dżem z winogron. To wcale nie musi być takie trudne, jak myślisz!

Jakie akcesoria będą potrzebne, by zrobić dżem z winogron? 

Zanim przejdę do przepisów to zobacz, co powinieneś przygotować. Być może w kuchni brakuje kilku akcesoriów i warto wybrać się wcześniej do sklepu. 

Oprócz dużego garnka potrzebne będą oczywiście czyste słoiki wraz z zakrętkami. Przed umieszczeniem w szklanych naczyniach konfitury trzeba je uprzednio wyparzyć. Dobrze, by zakrętki do słoików na przetwory były nowe. W przypadku tych używanych zawsze istnieje ryzyko, że są one zniszczone, przez co przetwory mogą się psuć. 

Przydatne przy przygotowywaniu przetworów będą także lejki, dzięki którym słodkie przetwory trafią prosto do słoika. Z kolei na etykietach będzie można umieścić nazwę przetworu oraz datę jego przygotowania. Jeśli dbasz o walory estetyczne, bo np. chcesz podarować swój dżem z winogron najbliższym, zaopatrz się w kolorowe kapturki czy serwetki na słoiki.

Jeśli robisz często przetwory domowe to zobacz mój poradnik na temat tego, dlaczego dżem z truskawek ciemnieje?.

Jakie owoce wybierać na dżem z winogron?

Przejdźmy do konkretów. Jeśli w Twoim ogrodzie rosną odmiany winogron bezpestkowych, to przygotowywanie dżemu będzie znacznie prostsze – ominie Cię praca związana z ich usuwaniem. Wybieraj też takie odmiany podczas zakupów na targu. Jest ich wiele, jeśli chodzi o winogrona ciemne, czasem można spotkać także te jasne. Jeśli jednak nie uda Ci się kupić winogron bezpestkowych, nie martw się. Nawet jeśli pozbawianie owoców tych drobnych nasionek będzie dla Ciebie zbyt żmudne, dżem nie straci na smaku. Pamiętaj, by przed rozpoczęciem prac przebrać owoce i wybrać do przygotowywania przetworów tylko te dojrzałe, bez oznak uszkodzeń i zepsucia. 

Przepisy z innymi owocami

Oprócz dżemu z czystych winogron możesz zdecydować się na połączenie smaku tych słodkich owoców z innymi np.:

  • jabłkami, 
  • wiśniami,
  • bananami,
  • czarnymi porzeczkami, 
  • agrestem itd. 

Miłośnicy aromatycznych przypraw dodają do takich zestawów także cynamon, wanilię, imbir czy kardamon. Zobacz też mój przepis na powidła ze śliwek – gęste, słodkie i pyszne.

Jak zrobić dżem z winogron ciemnych i jasnych? Przepisy 

Pora na instrukcje, jak zrobić dżem z winogron krok po kroku. Zacznę od najbardziej tradycyjnego sposobu, ale przedstawię także inne przepisy na przygotowanie słodkich przetworów.

Klasyczny przepis

Tradycyjny dżem z winogron ma lekko cierpki smak. By go przygotować, potrzebne będą: 

  • ciemne winogrona: 3 kg,
  • cukier: 450 g,
  • sok z cytryny: 1/4 szklanki.

Przygotowanie

  1. Przebrane i umyte owoce przełóż do garnka. Zasyp je cukrem.
  2. Lekko rozgnieć owoce widelcem czy tłuczkiem.
  3. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min do czasu aż woda odparuje. 
  4. Przetrzyj mus z owoców przez sitko o drobnych oczkach. W ten sposób pozbędziesz się łatwo pestek oraz skórek.
  5. Ponownie zagotuj.
  6. Dodaj sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 min do czasu aż mus będzie gęsty. 
  7. Przelej dżem do słoików, zakręć i pasteryzuj ok. 15 min. 

winogrona dżem

Przepis na dżem z ciemnych winogron z jabłkami/pigwą

Jeśli pod dostatkiem masz także takich owoców, jak jabłka, możesz z powodzeniem połączyć je z winogronami podczas przygotowywania dżemu.

Oto proporcje:

  • ciemne winogrona: 2 kg,
  • owoce pigwy lub jabłka: 2 sztuki,
  • sok z 1 cytryny (ok. ¼ szklanki),
  • ¼ szklanki wody.

Przygotowanie

  1. Umyj i przebierz wszystkie owoce.
  2. Pigwę lub jabłka pokrój na małe cząstki (wraz ze skórką).
  3. Owoce włóż do garnka i zalej wodą. 
  4. Gotuj wszystko aż do otrzymania jednolitej masy. 
  5. Przetrzyj całość przez sito o drobnych oczkach. 
  6. Ponownie umieść mus w garnku i dodaj sok z cytryny
  7. Gotuj do momentu, aż całość zgęstnieje. 
  8. Dodaj cukier i gotuj wszystko jeszcze ok. 30 min.
  9. Przelej dżem do słoików, zakręć, pasteryzuj. 

Przepis na dżem z jasnych winogron z aromatycznym cynamonem

Pora na przepis dla miłośników cynamonu, którego zapach i smak kojarzy się z zimowymi wieczorami. Oto, jakie składniki będą potrzebne:

  • winogrona jasne: 1 kg,
  • cukier: 300 g,
  • sok i skórka starta z 1 cytryny,
  • cynamon: 1 łyżeczka.

Przygotowanie 

  1. Umyj winogrona, przebierz je, obierz ze skórek i usuń pestki.
  2. Umieść wszystko w dużym garnku.
  3. Dodaj cukier, sok, skórkę z cytryny, cynamon.
  4. Gotuj wszystko na małym ogniu przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając aż do momentu zgęstnienia dżemu. 
  5. Przelej mus do słoików, pasteryzuj. 

Taki dżem z winogron świetnie smakuje do jesiennej albo zimowej herbaty jako aromatyczny dodatek.

winogrona i herbata

Gotowe! Jak widzisz, winogrona są bardzo wdzięcznym owocem do przygotowywania domowych przetworów. Eksperymentuj, łącz smaki i ciesz się słodkim smakiem lata także zimą! 

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!