Jak zrobić syrop piernikowy do kawy? Domowy przepis

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez korzennego i aromatycznego smaku? Uwielbiasz smakowe kawy? Sprawdź, jak samodzielnie przygotować syrop piernikowy, który zmieni każdą filiżankę tego ciepłego i pobudzającego napoju w smaczną przygodę!

Syrop piernikowy do kawy – przepis

Najpierw spójrzmy na listę składników, które trzeba przygotować:

  • 500 ml wody
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 3 łyżki domowej przyprawy piernikowej

Ważne! Przygotowując domowy płyn o smaku korzennym, warto postawić na domową przyprawę do piernika przygotowaną samodzielnie. Mieszanki ze sklepów, zawierają bardzo często cukier oraz mąkę, a te składniki nie mają korzennego smaku. A przecież o taki Ci chodzi, jeśli przygotowujesz domowy syrop piernikowy, prawda? Domowa przyprawa do piernika to gwarancja pewnego składu. 

Zanim zaczniesz przygotowywanie domowego syropu piernikowego do kawy, upewnij się, że masz wszystko, co jest Ci potrzebne. Będzie to garnek z grubym dnem oraz łyżka. Wszystkie składniki będziesz podgrzewał, a odpowiednie naczynie sprawi, że syrop się nie przypali.

Przygotowywanie syropu piernikowego do kawy krok po kroku

Jak przygotować syrop piernikowy do kawy? Przepis jest prosty. 

  1. Wsyp do garnka wszystkie składniki. 
  2. Wodę wraz z cukrem i przyprawą do piernika podgrzewaj, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień i nadal podgrzewaj, mieszając. Wszystkie składniki powinny się połączyć, a płyn zgęstnieć. 
  4. Zakończ podgrzewanie, gdy zawartość garnka zacznie przypominać syrop klonowy.
  5. Odstaw płyn do ostudzenia. 

Z tak przygotowanym syropem przygotujesz pyszną domową kawę piernikową.

Jak przechowywać syrop piernikowy?

Wyparz szklane buteleczki lub słoiczki. Wystudzony syrop piernikowy wlewaj do tak przygotowanych naczyń. Jeśli przeszkadzają Ci nierozpuszczone w syropie cząstki przypraw, możesz przecedzić płyn przez sitko lub gazę. Syrop piernikowy przechowuj w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach w lodówce. 

Wskazówka! 

Gdyby okazało się, że zawartość słoiczka zaczęła się krystalizować, przed wlaniem syropu do kawy, podgrzej go. 

Dlaczego warto sięgnąć zimą po syrop piernikowy? 

Kawa z domowym syropem piernikowym może być atrakcyjną alternatywą dla słodkich, wysokokalorycznych deserów. Jeśli jesteś na diecie lub cenisz sobie zdrowy styl życia, jednak czasem walczysz z chęcią zjedzenia słodkiego batonika czy innej przekąski, przygotuj syrop piernikowy do kawy według przepisu podanego wyżej. 

Pamiętaj, że przyprawa piernikowa jest mieszaną, która niesamowicie rozgrzewa. Dzieje się tak za sprawą dodatku m.in. cynamonu, imbiru, goździków itd. Kawa z syropem przygotowanym na bazie takiej przyprawy jest więc świetnym wyborem w mroźny dzień. Nie pogardzą nią domownicy oraz Twoi goście, którzy za sprawą małej czarnej z korzenną nutą poczują się jak w najwyższej klasie kawiarni. 
Wreszcie syrop piernikowy do kawy czy herbaty to świetny pomysł, by poczuć klimat zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Czy znasz smak, który bardziej kojarzyłby się z tym okresem niż smak pierniczków?

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!