Jeśli szukasz informacji, jak zrobić wodę owsianą, prawdopodobnie chcesz włączyć do swojej diety zdrowy napój. Pity, szczególnie na czczo przed śniadaniem, pomaga zredukować wagę, obniżyć cholesterol czy wspomaga pracę układu krążeniowego. A to tylko niektóre z jego zalet! W tym tekście poznasz dwa przepisy na wodę owsianą.
Czym jest woda owsiana?
To nic innego jak napój, składający się z płatków owsianych (ale nie błyskawicznych) oraz wody. Niektórzy do jej przygotowywania stosują także mąkę owsianą. Wtedy napój jest nieco gęstszy. Doskonale smakuje do śniadania, kolacji oraz jako szybki napój w ciągu dnia.
Przepis na wodę owsianą
Oto proporcje oraz sposób przygotowania wody owsianej, która powstaje poprzez namaczanie, a następnie miksowanie składników.
Składniki
Do przygotowania napoju przygotuj:
- 0,5 szklanki płatków,
- 1,5 litra wody.
Uwaga!
Przepisy zakładają różne proporcje wody do płatków. Najczęściej występujące to 1:5 lub 1:8 (czyli jedna szklanka płatków na 5 lub 8 szklanek wody).
Możesz wykorzystać dodatki, by wzbogacić smak napoju np.:
- szczypta mielonego cynamonu (za jakościowo najlepszy uważa się cynamon cejloński),
- 1 łyżka ekstaktu z wanilii,
- 1 łyżka słodkiego dodatku np. miodu, syropu klonowego, daktylowego, stewii, ksylitolu*
- 1 łyżka masła orzechowego,
- szczypta soli.
*Jeśli zależy Ci na napoju, wspomagającym odchudzanie, unikaj cukru. Lepiej postawić np. na ksylitol lub stewię.
Przygotowanie
Jak zrobić wodę owsianą krok po kroku?
- Zalej płatki dwiema szklankami ciepłej wody i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (ok. 8 h).
- Namoczone płatki wlej do blendera i dolej resztę wody. Całość zmiksuj tak, aby płatki były mocno rozdrobnione.
- Przecedź napój przez sito lub gazę, by pozbyć się grudek.
- Jeśli chcesz, możesz teraz wodę owsianą dosłodzić lub wzbogacić jej smak innymi dodatkami.
- Przechowuj wodę owsianą w lodówce, w zamkniętym pojemniku, do 3 dni.
Jak zrobić wodę owsianą, gotując ją?
Oto sposób przygotowywania napoju, który zakłada gotowanie wody z płatkami.
Składniki
Wykorzystaj następujące proporcje:
- 1 szklanka płatków,
- 3 litry wody,
- ulubione dodatki.
Przygotowanie
- Wrzuć płatki do garnka, wlej do niego wodę, a następnie połącz składniki i ustaw garnek na palniku.
- Doprowadź wodę do wrzenia, mieszając ją co jakiś czas.
- Wyłącz palnik i odczekaj, aż woda ostygnie. Możesz również zastosować ulubione dodatki np. cynamon.
- Przecedź napój przez sito.
Dlaczego warto pić wodę owsianą?
Picie szklanki wody owsianej na czczo to świetny sposób na odchudzanie. Dlaczego? Napój ten zawiera błonnik beta-glukanowy. Przyspiesza metabolizm, ale pomaga także „wymieść” z organizmu toksyny. Poza tym woda owsiana jest syta, a pita w ciągu dnia, pozwala zaspokoić uczucie głodu, dzięki czemu znika ochota na słodkie przekąski. Do takiego napoju możesz przygotować sobie np. prostą sałatkę z buraków.
Taki napój nie tylko obniża poziom „złego”, ale także podnosi poziom „dobrego” cholesterolu. Ponadto pomaga wyregulować poziom cukru we krwi.
Napój ten przyczynia się także do wzmocnienia pracy układu nerwowego, niweluje uczucie przygnębienia i wystąpienie nerwicy ze względu na bogactwo witamin z grupy B i magnezu. Warto po niego sięgać także w razie niedoborów np. witamin z grupy B, fosforu, żelaza, wapnia.
Woda owsiana podawana z kostkami lodu jest także świetnym sposobem na ugaszenie pragnienia w upalny dzień. Pod nazwą „agua fresca de avena” piją ją w końcu Meksykanie, a oni muszą się znać na orzeźwiających napojach z racji upalnego klimatu!
Warto wiedzieć, że woda owsiana jest także wykorzystywana w kosmetologii i dermatologii. Polecana jest szczególnie osobom ze skórą atopową, ponieważ łagodzi uczucie swędzenia i nawilża. Można nią przemywać skórę, płukać włosy czy dodawać do kąpieli.