Żurek to nie odłączny element Wielkanocy, dlatego zajmuje główne miejsce na stole. Uważany jest również za wykwintną zupę i rarytas kulinarny. Nie da się również ukryć, że stał się jedną z ważnych tradycji wielkanocnych w Polsce. Żurek domowy w każdej rodzinie przyrządza się na własny sposób. Dodatkowo jest kwaśny, aromatyczny, rozgrzewa i zdecydowanie podkręca apetyt. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak zrobić żurek z kiełbasą białą i ziemniakami.
Jak zrobić żurek? Oto kilka porad!
Przepis na żurek z kiełbasą i ziemniakami dopieszczałam kilkakrotnie, żeby w końcu był lekko kwaśny, lekko słodki, sycący, gęsty oraz dobrze doprawiony. Oto garść porad, na które warto zwrócić uwagę podczas gotowania:
Aby żurek domowy był gęsty, wymieszaj zakwas przed wlaniem go do zupy.
Marchewka wprowadza lekkiej słodyczy do żurku z ziemniakami. Jednak jeśli dodasz jej więcej, może być już za słodki.
Żurek domowy jest mało kwaśny? Zamiast słodkiej śmietany, dodaj 12-18%.
Żurek można ugotować na innym mięsie, niekoniecznie kościach wędzonych (np. na żeberkach, szynce), jednak dają one świetny posmak. Poza tym nie są tak tłuste tak jak np. boczek. Ten dodaje się na koniec, podsmażony, a wytopiony tłuszcz zostaje na patelni. Dzięki temu żurek z kiełbasą i ziemniakami jest kwintesencją smaku samą w sobie, a nie tylko wodą z tłuszczem.
Do wywaru można dorzucić suszone grzyby, wcześniej namoczone w wodzie i podsmażone.
>> Zobacz też: Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek
Dlaczego i jak podaje się żurek domowy na Wielkanoc?
W Wielkanoc zdecydowanie nie brakuje smacznego jedzenia. Tradycją tych świąt jest niedzielne, uroczyste śniadanie, podczas którego spożywa się sobotnią święconkę. Jednak oprócz niej na polskich stołach króluje również żurek domowy.
Niegdyś chudy żurek spożywany był przez cały Wielki Post, ale bez białej kiełbasy oraz innych mięsnych dodatków. Dlatego kiedy pojawiał się z białą kiełbasą na wielkanocnym stole, oznaczał zakończenie okresu postu.
Obecnie jest to potrawa, która rozpoczyna śniadanie wielkanocne, dlatego serwowana jest zaraz po obrzędzie dzielenia się jajkiem. Chętnie zajadamy się żurem, który ma wyjątkowy smak oraz zapach. Jest to obowiązkowa pozycja znana od pokoleń.
Żur należy również do najstarszych potraw przyrządzanych na Śląsku. Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa „sauer”, która oznacza kwaśny, kiszony czy też zakwaszony. Słowo to zostało przyjęte w Polsce około XV wieku. Wówczas określano tak potrawy z zakwaszonej mąki.
Niektórzy podają zupę nie tylko z ziemniakami, ale także z jajkami ugotowanymi na twardo lub kromką świeżego chleba. Efektywnym sposobem może być serwowanie w chlebie, jednak takie przygotowanie może zajmować znacznie więcej czasu.
Niektórzy zastanawiają się, jak zrobić żurek, który będzie odpowiednio kwaśny i aromatyczny. Dlatego zdradzę wam swój przepis na żurek z ziemniakami, który jest niezwykle smaczny.
Przepis na żurek z kiełbasą i ziemniakami
Składniki:
- 500 g kości wędzonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 400 g ugotowanej lub sparzonej kiełbasy białej
- 200 g boczku wędzonego surowego
- 1 cebula
- 5-6 ziemniaków
- ok. 400 ml zakwasu na żurek
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki chrzanu tartego
- 100 g śmietany 30%
- sól i pieprz
- majeranek do smaku
Przygotowanie:
- Najlepiej wcześniej sparzyć lub ugotować kiełbasę białą, wtedy wystarczy ją tylko chwilę podsmażyć.
- Kości wędzone umieść w dużym garnku. Obierz marchewki i pietruszkę, dodaj do mięsa. Całość zalej wodą (około 2,5-3 litry), dopraw zielem angielskim oraz liściem laurowym, zagotuj.
- W tym czasie pokrój boczek w kostkę, tak samo zrób z cebulą. Podsmaż całość na patelni, najpierw możesz dodać boczek, aby wytopił się tłuszcz i na nim zeszklić cebulę. Kiedy lekko się zarumienią, dodaj do bulionu.
- Na tej samej patelni podsmaż kiełbasę białą pokrojoną w plasterki (najlepiej obraną). Dodaj do garnka.
- Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Przełóż do pozostałych składników, dopraw solą i pieprzem, gotuj dalej na średnim ogniu.
- Po 15-20 minutach, kiedy ziemniaki będą już miękkie, wlej zakwas na żurek. Dopraw zupę przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz majerankiem. Kiedy smak będzie już w porządku (słony i kwaśny), dodaj chrzan (jedną łyżeczkę). Posmakuj zupę, bo jeśli będzie mało ostra, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę. Na koniec wlej śmietanę słodką i zgotuj.
- Jeśli żurek jest zbyt rzadki, możesz zrobić zasmażkę. Czyli podsmażyć łyżkę masła na patelni, zasypać je łyżką mąki, a następnie całość dodać do zupy.
Podawaj żurek z jajkiem ugotowanym na twardo.