Awokado to owoc, który możesz wykorzystać podczas przygotowywania wielu posiłków – między innymi pasty na kanapki czy zdrowych koktajli. Aby jednak cieszyć się jego dobrym smakiem, musisz kupić egzemplarz o odpowiedniej świeżości i dojrzałości. Masz ochotę na awokado? Jakie wybrać – przeczytasz w poniższym artykule.
Jakie rodzaje awokado znajdziesz w sklepie?
W sprzedaży dostępne są głównie dwie odmiany awokado. Pierwsza z nich o nazwie Fuerte jest częściej spotykana w polskich sklepach. Cechuje się zieloną skórką, średnią wielością, kształtem zbliżonym do gruszki oraz zielono-żółtym, kremowym wnętrzem. Druga natomiast – czyli Hass – jest nieco mniejsza, posiada fioletowo-czarną skórkę, a jej miąższ ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Jest też zazwyczaj droższa od odmiany Fuerte.
Jaki kolor powinno mieć dobre awokado?
Planujesz przyrządzić danie z awokado? Jakie wybrać z uwagi na kolorystykę jego skórki? Odmiana Fuerte powinna być jednolicie zielona, pozbawiona ciemniejszych plamek – świadczących o zepsuciu owocu. Jeśli chcesz wykorzystać odmianę Hass, musisz wiedzieć, że dojrzewa ona dopiero w kilka dni po zerwaniu. Początkowo świeże awokado jest ciemnozielone, a po kilku dniach jego skórka zmienia kolor na fioletowo-czarny. To znak, że owoc dojrzał i jest gotowy do spożycia.
Jakie awokado wybrać? Miękkość a świeżość
Kolejnym ważnym kryterium podczas zakupu awokado jest jego miękkość. Można zauważyć, że owoce dostępne w sklepach są dość twarde. Zazwyczaj trzeba odczekać jeszcze około tygodnia, zanim owoc będzie odpowiednio dojrzały, a w konsekwencji – smaczny. W rzadkich przypadkach może jednak zdarzyć się, że nadal pozostanie on twardy, a środek zacznie się już psuć.
- Zatem jak wybrać awokado Fuerte? Owoc nie powinien być ani zbyt twardy, ani za bardzo miękki. Gdy go lekko naciśniesz, skórka powinna uginać się i szybko wracać do pierwotnego położenia. Dobre awokado Fuerte będzie jednolicie zielone, a zarazem lekko miękkie.
- A może chcesz kupić odmianę Hass? Z uwagi na jego grubszą skórkę, powinno ono być dość twarde w dotyku. W środku natomiast miąższ będzie miękki i smaczny. Uważaj! Awokado Hass wydaje się gąbczaste i puste w środku? To znak, że jest zepsute i lepiej poszukać innego owocu na półce.
Kolor awokado pod szypułką – na co zwrócić uwagę?
Dobrym sposobem na sprawdzenie świeżości awokado jest kontrola koloru pod szypułką. Wybierz owoc o odpowiedniej miękkości i kolorystyce, a następnie delikatnie usuń szypułkę. Dzięki temu będziesz mieć możliwość oceny wnętrza awokado bez jego rozcinania. Jeśli kolor będzie jasnożółty lub jasnozielony – to znak, że jest ono świeże. Jeżeli natomiast zauważysz ciemne plamki – będą oznaką zepsucia.
Pamiętaj! Jeśli trudno Ci oddzielić szypułkę, oznacza to, że owoc nie jest jeszcze dojrzały.
Zobacz też: Jak przechowywać sałatę w domu?
Kilka słów o przechowywaniu awokado
Zakup świeżego awokado to dopiero połowa sukcesu. Równie ważne jest jego właściwe przechowywanie, które pozwoli zachować walory owocu na dłużej. Jeśli planujesz zjeść na razie tylko połowę awokado, wybierz najpierw część bez pestki. Druga połówka z pestką będzie mniej narażona na zepsucie. Wartym uwagi sposobem jest także skropienie miąższu sokiem z cytryny, który pomoże wydłużyć jego świeżość.
Zakupione awokado jest dość miękkie? Najlepiej zjeść je jak najszybciej. Średnio miękki owoc możesz umieści na 2-3 dni na blacie – w tym czasie dojrzeje i będzie zdatny do spożycia. Opcjonalnie możesz także przechować go przez kilka dni w lodówce, aby możliwe było jego zjedzenie w późniejszym czasie. Pozostawienie go na dłużej w temperaturze pokojowej może skutkować szybkim zepsuciem awokado.