Jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia zrobić?

Święta Bożego Narodzenia nie mogłyby odbyć się bez pysznych ciast. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, są jednym z najważniejszych elementów na wigilijnym stole. Zastanawiasz się, jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia zrobić? Weź pod uwagę zarówno tradycyjne i nowoczesne propozycje, jak i pomysły na rozpływające się w ustach ciasteczka.

Jak zaplanować ciasta na święta Bożego Narodzenia?

Chcąc upiec ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie, warto stworzyć odpowiedni plan działania. Część z nich wymaga bowiem wcześniejszego przygotowania, ograniczając przy tym ilość obowiązków bezpośrednio przed wigilią.

Na dwa tygodnie przed świętami możesz upiec pierniczki. Zamknięte w szczelnym słoiku lub puszce zdążą skruszeć, oczekując na udekorowanie lukrem. Jeżeli chcesz przyrządzić piernik staropolski dojrzewający, to także najlepszy czas na jego nastawienie. Aby ułatwić sobie pieczenie tuż przed Bożym Narodzeniem, możesz teraz przygotować i zamrozić masę na makowiec.

Przepis na pierniczki znajdziesz u mnie na blogu! Z niego możesz przygotować ciasteczka nawet miesiąc przed Wigilią.

Piernik staropolski warto zacząć przygotowywać nawet 6-8 tygodni przed świętami. To duże ułatwienie, bo nie trzeba go robić na bieżąco. Wystarczy w dniu podania albo jeden dzień wcześniej go polukrować. Przygotowanie piernika staropolskiego składa się z kilku etapów: 6-8 tygodni przed trzeba wyrobić ciasto, po tym czasie je upiec i dać jeszcze mu odpocząć przez 1-2 dni, a następnie połączyć z nadzieniem i zostawić na kolejne 3-4 dni. Dopiero wtedy się je dekoruje.

Cztery dni przed wigilią warto upiec kruche ciasteczka – korzenne i anyżowe, które po wystudzeniu przechowasz w puszce. Jeśli planujesz udekorować choinkę pierniczkami, przygotuj je właśnie teraz – muszą być bowiem twardsze niż te, które przyszykowałaś wcześniej do jedzenia.

Dwa – trzy dni przed świętami udekoruj pierniki lukrem oraz upiecz ciasta – makowiec, sernik czy piernik. Nie zapomnij o przechowywaniu ich w chłodnym miejscu, dzięki czemu pozostaną świeże przez dłuższy czas.

Sernik spokojnie może być podany po 3. dniu od upieczenia, w mojej rodzinie taki zdecydowanie bardziej smakuje niż świeży, tuż po zrobieniu :)

Zobacz też: Przepis na piernik w czekoladzie

Robisz coś z ciasta drożdżowego? Możesz je przygotować dzień wcześniej i na czas wyrośnięcia włożyć do lodówki na całą noc. Rano wystarczy je wyciągnąć i dać czas, aby zyskało temperaturę pokojową. Wtedy możesz przystąpić do robienia makowca czy też rogalików!

Jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia? Serniki niejedno mają imię!

Zastanawiasz się, jakie ciasta na święta powinny pojawić się na Twoim stole? Z pewnością nie może na nim zabraknąć popularnego sernika. Przepisy na takie ciasto potrafią znacząco się różnić, pozwalając Ci przyrządzić wersję doskonale dopasowaną do swoich wymagań. Jednym z najchętniej wybieranych rodzajów jest sernik wiedeński. Nie ma on kruchego spodu; jest natomiast pełen bakalii, a jego wierzch dekoruje polewa z czekolady. Alternatywę dla niego stanowi sernik krakowski, w którym pomiędzy górą i dołem z kruchego ciasta znajduje się masa serowa z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową.

Moim ulubieńcem już od kilku lat jest sernik na piernikowym spodzie. Wbrew pozorom wykonuje się go bardzo prosto, a tak jak wcześniej pisałam, może postać spokojnie 2-3 dni od momentu upieczenia do podania.

Godny polecenia jest sernik z rosą. Na kruchym spodzie należy ułożyć masę serową, a następnie udekorować górę bezową pianką, na powierzchni której podczas stygnięcia powinny pojawić się krople skarmelizowanego cukru. A może szukasz ciekawego połączenia sera i ciasta czekoladowego? Zdecyduj się na sernik Izaura, w którym znajduje się mocno czekoladowy spód oraz puszysty, serowy wierzch. Ciasto na Boże Narodzenie, które może zaskoczyć Twoich bliskich to także sernik z dodatkiem śmietany 30%, dzięki której jest bardziej puszysty.

Tradycyjne i nowoczesne ciasta na Boże Narodzenie

Jakie ciasta na święta bożego narodzenia warto upiec? Możesz zdecydować się zarówno na tradycyjne, jak i bardziej nowoczesne propozycje. Prócz wspomnianego wcześniej sernika, klasycznym wigilijnym ciastem jest piernik. Jeżeli nie zdążysz nastawić masy z odpowiednim wyprzedzeniem, możesz przygotować także wersję nie wymagającą długiego leżakowania. Tuż obok piernika, na świątecznym stole powinien znaleźć się makowiec. Może być to zawijana strucla makowa drożdżowa, jak również łatwiejszy do przyszykowania makowiec na kruchym cieście, pełen bakalii i polany słodkim lukrem. Podczas uroczystych spotkań nie może zabraknąć keksu. Obecne w nim suszone owoce i orzechy są bowiem symbolem szczęścia, dostatku i długowieczności – a więc tego, czego zazwyczaj życzysz swoim najbliższym. Kolejne propozycje na ciasta na Boże Narodzenie to tradycyjna szarlotka, rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym, strudel jabłkowy i brownie.

Od jakiegoś czasu robię też muffinki piernikowe. Przepis znajdziesz poniżej.

Jakie ciasta na święta wybrać, aby wprowadzić na stole nutę nowoczesności? Zdecyduj się na leśny mech – lekkie, zielone ciasto przekładane masą śmietankową i udekorowane świeżymi owocami – truskawkami, borówkami i granatem. Gości zaskoczysz, proponując im ciasto 3bit, czyli połączenie herbatników, masy budyniowej i kajmakowej oraz bitej śmietany. Możesz także przygotować ciasto marchewkowe z kremem, które będzie ciekawą alternatywą dla pozostałych, tradycyjnych wypieków.

Oto ciasta na Boże Narodzenie, które możesz upiec (podsumowanie):

  • piernik staropolski lub tradycyjny,
  • makowiec drożdżowy lub na kruchym cieście,
  • strucla makowa drożdżowa,
  • keks,
  • szarlotka,
  • rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym,
  • strudel jabłkowy,
  • brownie,
  • leśny mech,
  • 3bit,
  • ciasto marchewkowe z kremem.

Jakie ciasteczka na święta Bożego Narodzenia?

Zależy Ci na zachowaniu różnorodności na wigilijnym stole? Prócz tradycyjnych i nowoczesnych ciast, zaproponuj bliskim osobom także i mniejsze, słodkie przekąski. Jakie ciasteczka na święta Bożego Narodzenia warto naszykować? Z pewnością powinny być to klasyczne pierniczki, przyozdobione lukrem i kolorową posypką. Możesz również przygotować piernikowe bajaderki, które pozwolą Ci na wykorzystanie nadmiaru ciasta.

Zobacz mój przepis: Pierniczki – przepis na świąteczne pierniki

Ciekawą propozycją są maślane ciasteczka z kruszonym karmelem, migdałami i nutą pomarańczy – zaskakujące swoim nietuzinkowym połączeniem. Domownikom z pewnością przypadną do gustu także kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami, które są szybkie i tanie w przygotowaniu, a zarazem doskonale wpiszą się w podniosłą atmosferę świąt.

Ciężko jest znaleźć osobę, która nie lubi Bożego Narodzenia. Uroczysty nastrój, pyszne dania i radosne chwile w gronie najbliższych sprawiają, że wielu ludzi z niecierpliwością czeka na ten wyjątkowy czas. Aby jeszcze bardziej go uświetnić, zadbaj o odpowiednie menu. Powinny znaleźć się na nim nie tylko tradycyjne potrawy, ale także ciasta oraz ciastka na Boże Narodzenie. Podkreślą one charakter chwili oraz pozwolą Ci porozpieszczać członków rodziny i przyjaciół, pozostawiając na długo w ich pamięci spotkanie przy wigilijnym stole.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!