Jakie patelnie na indukcję wybrać?

Gotowanie i smażenie na płycie indukcyjnej jest bardzo wygodne oraz znacznie skraca czas przyrządzania potraw. Jednak by móc w pełni korzystać z zalet tej kuchenki, konieczny jest zakup odpowiednich garnków i patelni. W tym artykule podpowiemy Ci, jakie patelnie na indukcję wybrać i które sprawdzają się najlepiej.

Najlepsza patelnia na indukcję, czyli jaka?

Jakie patelnie na indukcję warto wybrać? Wybór należy oczywiście na początku zawęzić do produktów oznaczonych na opakowaniu symbolem zwojnicy – takie patelnie działają na indukcji, gdyż mają ferromagnetyczne dno. Warto wiedzieć, że większość takich patelni można używać nie tylko na indukcji, ale też np. na kuchence elektrycznej czy gazowej. 

Czy rodzaj dna, to jedyna cecha, na którą powinniśmy zwrócić uwagę podczas zakupu patelni indukcyjnej? Zdecydowanie nie!

Wybierając patelnię na indukcję, ale też na inny typ kuchenki, weź pod uwagę:

  • Rozmiar – w sklepach znajdziesz różnych wielkości patelnie na indukcję. Średnicę patelni dobierz do rodzaju dań, jakie chcesz przygotowywać i liczby porcji, które zamierzasz smażyć jednocześnie. Możesz wybrać dużą patelnię na indukcję (średnica 26-30 cm), średnią (20-24 cm) lub małą (12-18).
  • Wysokość ścianek – niskie patelnie indukcyjne są idealne do smażenia naleśników czy placków, z kolei wysokie są bardziej uniwersalne i z powodzeniem możesz w nich dusić potrawy czy mieszać smażone dania.
  • Kształt – podstawą jest oczywiście okrągła patelnia indukcyjna. Jest ona bardzo uniwersalna. Jeśli jednak masz już taką podstawową wersję, to warto sięgnąć też po kwadratową grillową patelnię na indukcję, dzięki której liczba potraw możliwych do przygotowania w domu znacznie się zwiększy.
  • Grubość dna – grubsze dno, to większe bezpieczeństwo użytkowania patelni na indukcji. Najlepiej, by miało ono co najmniej 4 mm grubości i było całkowicie płaskie, dzięki czemu będzie dobrze przylegać do kuchenki i utrzymywać ciepło.
  • Rączka – warto kupić patelnię na indukcję z odpinaną lub żaroodporną rączką. To bardzo wygodne rozwiązanie, gdyż taką patelnię możesz też z powodzeniem użyć w piekarniku – nie ma konieczności przekładania podsmażonej potrawy do naczynia żaroodpornego, by dopiec je w piekarniku.
  • Materiał – na końcu bardzo ważna cecha. Jej omówienie jest szczególnie istotne, dlatego zajmiemy się nim w następnym akapicie.

Aby wiedzieć, jakie patelnie na indukcję warto wybrać, koniecznie weź pod uwagę wielkość pól na swojej płycie. Może okazać się, że wybrany model jest zbyt duży i grzanie nie będzie działać. Szczególnie jest to istotne, kiedy wybierasz zestaw patelni i nie są one indywidualnie dopasowane do Twoich potrzeb.

Na rynku jest wiele modeli, które różnią się od siebie głębokością i wielkością. Ja w swojej kuchni używam: jednej dużej patelni i jednej średniej. Przydaje mi się też głębokie naczynie a’la wok do gotowania potraw w sosie. Choć dla niektórych zbędna, dla mnie przydatna jest patelnia grillowa. Dodatkowo jedno niewielkie naczynie używam do zrobienia zasmażki czy podsmażenia cebuli. I to tyle! W planach mam jeszcze specjalną patelnię do placków/jajek sadzonych.

Zobacz też: Rodzaje kieliszków – jakie do czego są przeznaczone?

Jakie patelnie na indukcję warto kupić?

Jakie patelnie na indukcję są odpowiednie? Z jakiego materiału powinny być wykonane, by korzystanie z nich było komfortowe i bezpieczne? Patelnie indukcyjne muszą posiadać ferromagnetyczne dno, ale pozostała część może być wykonana z dowolnego materiału. Warto zwrócić uwagę na patelnie indukcyjne, które zostały wykonane z:

  • Stali nierdzewnej – w sklepach znajdziemy takie z powłoką nieprzywierającą oraz bez powłoki (do smażenia trzeba koniecznie użyć tłuszczu). Dopuszczalne jest mycie ich w zmywarce, a te bez powłoki można szorować nawet druciakiem, gdyż stal jest odporna na uszkodzenia mechaniczne.
  • Aluminium – lekkie, tanie i dobrze się rozgrzewają. Z uwagi na te zalety patelnie na indukcję wykonane z aluminium są wybierane szczególnie chętnie.
  • Żeliwa – najdroższe patelnie w naszym zestawieniu, jednak odpowiednio zadbane będą długowieczne. Nie należy myć ich w zmywarce, nie można też rozgrzanych schładzać zimną wodą. Żeliwne patelnie na indukcję nagrzewają się wyraźnie dłużej niż aluminiowe, ale też zdecydowanie dłużej utrzymują ciepło.

Pamiętaj, by kupując patelnię na indukcję kierować się nie tylko ceną, ale też cechami, które posiada. Porządna patelnia to zakup na lata, podczas gdy produkt niskiej jakości trzeba będzie wymieniać bardzo często i w efekcie może okazać się to droższym rozwiązaniem.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!