Jesienna herbatka rozgrzewająca o smaku owoców leśnych – przepis

Długie wieczory zachęcają do zaszycia się z jesienną herbatką pod ciepłym kocem. Gorący napar to także dobry pomysł po długim spacerze w chłodny dzień albo jako przywitanie dla gości w swoim zaciszu domowym w sezonie zimowym. Jesienna herbatka rozgrzewająca o smaku owoców leśnych z tego przepisu zaskoczy Cię też swoim słodko-kwaśnym smakiem!

Jakie owoce leśne dodać do jesiennej herbaty?

Gotowe mieszanki jesiennych herbat składają się zazwyczaj z takich suszonych owoców, jak:

  • dzika róża,
  • malina, 
  • hibiskus,
  • czarny bez, 
  • jarzębina, 
  • aronia, 
  • jeżyna, 
  • czarne porzeczki,
  • rodzynki.

Jesienią herbatkę rozgrzewającą z takimi owocami możesz przygotować samodzielnie. Zdecyduj, czy wolisz wykorzystać świeże owoce, mrożone czy suszone. Wybierz borówki, jeżyny, aronie, żurawinę, maliny, a także truskawki.

W błyskawicznej wersji możesz bez problemu skorzystać z konfitury, gęstej i słodko-kwaśnej. Owoce leśne w każdej postaci będą świetnie wzbogacać smak gorącego naparu. Do tego podkreślą aromat czarnej herbaty.

Przepis na jesienną herbatkę rozgrzewającą

Poznaj mój sprawdzony sposób na przygotowanie jesiennej herbaty.

Będziesz potrzebować:

  • 300 ml wody
  • 1 torebka czarnej herbaty (może być też liściasta, jeśli lubisz)
  • szczypta cynamonu (jeśli nie lubisz, to pomiń)
  • garść owoców leśnych (mogą być suszone, świeże albo mrożone) albo 1 łyżka konfitury z owoców leśnych
  • pół łyżeczki syropu malinowego
  • opcjonalnie: cukier albo miód
  • do dekoracji: plasterek pomarańczy, kilka listków mięty albo gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Do naczynia wrzuć czarną herbatę, najlepiej dobrej jakości. Zalej ją wrzątkiem i zaparzaj przez kilka minut. 
  2. Do herbaty wsyp odrobinę cynamonu i zamieszaj. Najlepiej wykorzystać sproszkowaną korę cynamonowca cejlońskiego, który pochodzi z upraw ekologicznych i uznawany jest za najlepszy na świecie gatunek tej przyprawy. Warto wiedzieć, że cynamon ma właściwości rozgrzewające, a przy tym wykazuje działanie antynowotworowe oraz pozytywnie wpływa na problemy żołądkowe czy łagodzi objawy przeziębienia i grypy.
  3. Do zaparzonej herbaty dolej syrop malinowy. Wymieszaj. Najzdrowszy będzie taki bez cukru. Na rynku znajdziesz wiele produktów dosładzanych np. miodem, który jest o wiele zdrowszym słodzidłem niż cukier.
  4. Przygotuj kubek. Na dnie ułóż suszone lub świeże owoce leśne albo rozłóż równomiernie konfiturę. Korzystając z mrożonych owoców, pamiętaj, by podgrzać je w garnku, aby zachować wysoką temperaturę. Teraz zalej je przygotowaną herbatą i od razu podawaj, aby była gorąca.
  5. Udekoruj jesienną herbatkę rozgrzewającą pomarańczą, listkami mięty albo gałązką rozmarynu.

Jeśli masz ochotę na tzw. herbatkę z prądem, zamiast soku możesz dolać nalewkę lub likier o tym samym smaku. Pamiętaj, że alkohol może być szkodliwy i nie można go spożywać poniżej 18. roku życia.

Gotowe! Teraz wystarczy zatopić się w wygodnym fotelu wraz z kocem, wziąć do ręki ulubioną książkę lub włączyć serial i rozkoszować się gorącym naparem. Jesienna herbatka rozgrzewająca z owocami leśnymi najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie! A jeśli szukasz innych pomysłów, wykorzystania cytrusów, pysznych jabłek albo imbiru, to zobacz 9 przepisów na rozgrzewającą herbatę.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.