Lubisz rozpoczynać dzień od kromki chleba z ulubionymi dodatkami? A może zajadasz się nim na kolację? Dziś poznasz świetną pastę, którą możesz posmarować pieczywo, tost czy ryżowy wafel. Taka kanapka z twarożkiem doda Ci energii, a do tego jest przepyszna!
Dlaczego warto jeść kanapki z twarożkiem?
Nie masz czasu na przygotowywanie czasochłonnych śniadań? Twoje dziecko nie akceptuje niczego innego rano niż pieczywo? Zrób tę pastę wieczorem, a rano przygotowywanie zdrowego posiłku będzie ekspresowe! Wystarczy tylko wybrać ulubione pieczywo, posmarować je i kanapka z twarożkiem będzie gotowa!
Twaróg to świetne źródło białka zwierzęcego, a dodatek szalotki czy szczypiorku znakomicie przełamuje jego delikatny smak. Pasta jest też pyszna niewątpliwe za sprawą dodatku także słonego sera sałatkowo-kanapkowego. Dla mnie te wszystkie składniki tworzą idealną kompozycję. Jeśli z kolei szukasz jakiejś przekąski na zimno, która dobrze sprawdzi się na stole o poranku, to zobacz ten przepis: Roladka z szynki z jajkiem i ogórkami.
Przepis na kanapkę z twarożkiem
Dowiedz się, jak przygotować pastę twarogową. Pamiętaj, że możesz przechowywać ją w zamkniętym pojemniku w lodówce i raczyć się kanapką z twarożkiem na śniadanie, lunch czy kolację. Smacznego!
Składniki:
- 400 g twarogu półtłustego
- 50 g sera sałatkowo-kanapkowego
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 2 szalotki
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ łyżeczki czarnuszki (można pominąć)
- sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Twaróg pokrusz do miski, dodaj pokrojony ser sałatkowo-kanapkowy oraz jogurt grecki.
- Rozgnieć widelcem i wymieszaj na jednolitą masę.
- Posiekaj szalotki i szczypiorek, dodaj do masy. Wsyp czarnuszki (opcjonalnie), dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, aby twarożek miał gładką konsystencję.
3 sposoby przygotowania kanapki z twarożkiem
Możesz przygotować kanapkę, podając ją z różnym rodzajem pieczywa. Takie urozmaicenie z pewnością przypadnie Ci do gustu! Także Twoja rodzina będzie zachwycona, a możliwość personalizacji to idealny sposób na zachęcenie dzieci do różnorodności w diecie.
- Pierwsza moja propozycja to chrupiące pieczywo tostowe. Najpierw podgrzej je w tosterze, aż się zarumieni, a następnie nałóż pastę twarogową.
- Twarożek możesz podać też na chrupkim pieczywie, które jest lekkostrawne i niskokaloryczne, a więc przypadnie do gustu osobom dbającym o linię.
- Znudziło Ci się pieczywo? W takim razie proponuję Ci posmarowanie pastą twarogową wafli ryżowych. Taka kanapka świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie!
A może chcesz przygotować coś na wynos? Zobacz 5 pomysłów na kreatywne kanapki do szkoły.