Kanapka z twarożkiem na 3 sposoby

Lubisz rozpoczynać dzień od kromki chleba z ulubionymi dodatkami? A może zajadasz się nim na kolację? Dziś poznasz świetną pastę, którą możesz posmarować pieczywo, tost czy ryżowy wafel. Taka kanapka z twarożkiem doda Ci energii, a do tego jest przepyszna!

Dlaczego warto jeść kanapki z twarożkiem?

Nie masz czasu na przygotowywanie czasochłonnych śniadań? Twoje dziecko nie akceptuje niczego innego rano niż pieczywo? Zrób tę pastę wieczorem, a rano przygotowywanie zdrowego posiłku będzie ekspresowe! Wystarczy tylko wybrać ulubione pieczywo, posmarować je i kanapka z twarożkiem będzie gotowa! 

Twaróg to świetne źródło białka zwierzęcego, a dodatek szalotki czy szczypiorku znakomicie przełamuje jego delikatny smak. Pasta jest też pyszna niewątpliwe za sprawą dodatku także słonego sera sałatkowo-kanapkowego. Dla mnie te wszystkie składniki tworzą idealną kompozycję. Jeśli z kolei szukasz jakiejś przekąski na zimno, która dobrze sprawdzi się na stole o poranku, to zobacz ten przepis: Roladka z szynki z jajkiem i ogórkami.

Przepis na kanapkę z twarożkiem

Dowiedz się, jak przygotować pastę twarogową. Pamiętaj, że możesz przechowywać ją w zamkniętym pojemniku w lodówce i raczyć się kanapką z twarożkiem na śniadanie, lunch czy kolację. Smacznego!

Składniki:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 50 g sera sałatkowo-kanapkowego
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 szalotki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ łyżeczki czarnuszki (można pominąć) 
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Twaróg pokrusz do miski, dodaj pokrojony ser sałatkowo-kanapkowy oraz jogurt grecki.
  2. Rozgnieć widelcem i wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Posiekaj szalotki i szczypiorek, dodaj do masy. Wsyp czarnuszki (opcjonalnie), dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, aby twarożek miał gładką konsystencję.

3 sposoby przygotowania kanapki z twarożkiem

Możesz przygotować kanapkę, podając ją z różnym rodzajem pieczywa. Takie urozmaicenie z pewnością przypadnie Ci do gustu! Także Twoja rodzina będzie zachwycona, a możliwość personalizacji to idealny sposób na zachęcenie dzieci do różnorodności w diecie. 

  • Pierwsza moja propozycja to chrupiące pieczywo tostowe. Najpierw podgrzej je w tosterze, aż się zarumieni, a następnie nałóż pastę twarogową. 
  • Twarożek możesz podać też na chrupkim pieczywie, które jest lekkostrawne i niskokaloryczne, a więc przypadnie do gustu osobom dbającym o linię.
  • Znudziło Ci się pieczywo? W takim razie proponuję Ci posmarowanie pastą twarogową wafli ryżowych. Taka kanapka świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie! 

A może chcesz przygotować coś na wynos? Zobacz 5 pomysłów na kreatywne kanapki do szkoły.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!