Szukasz szybkiego przepisu na przekąskę? Kieszonki z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowałam też 3 farsze, które możesz wykorzystać w swoim przepisie.
Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego
Plusem przepisu na kieszonki z ciasta francuskiego jest banalnie proste przygotowanie i szybkie pieczenie. To idealne rozwiązanie, jeśli wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście albo nie masz pomysłu na kolację. Kieszonki z ciasta francuskiego sprawdzą się też jako przekąska do sałatki, a także dań na ciepło.
Jak przygotować kieszonki z ciasta francuskiego? Wystarczy podzielić blat na równe części, a konkretniej kwadraty. Do środka nałożyć farsz, najlepiej na sam środek, tak aby krawędzie były puste. Następnie, trzeba chwycić wszystkie końcówki (wierzchołki) ku górze i zwinąć je tak, aby zamknąć ciasto francuskie.
Pomysły na farsz do kieszonek znajdziesz poniżej.
Kieszonki z ciasta francuskiego z fetą, prosciutto i rukolą
Składniki:
- 1 blat ciasta francuskiego,
- garść rukoli,
- 1 serek śmietankowy,
- 1 opakowanie sera typu feta,
- 5 plastrów prosciutto (albo innej, podobnej szynki),
- 1 czerwona cebula,
- opcjonalnie: papryka wędzona,
- sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu winnego, pietruszka, czosnek, papryka słodka, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ser feta i cebulę podziel na drobne kostki, szynkę na mniejsze kawałki. Jeśli dodajesz paprykę wędzoną, też pokrój na drobniejsze kostki.
- Składniki na sos wymieszaj.
- Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałóż łyżeczkę serka śmietankowego, a następnie farsz i zawiń kieszonki według instrukcji powyżej.
- Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut do zarumienienia.
Ciasto francuskie z kurczakiem, pieczarkami i cebulą
Składniki:
- 1 blat ciasta francuskiego,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego wymieszanego z ziołami prowansalskimi,
- 5-6 pieczarek,
- 300 g upieczonych filetów z kurczaka (w ulubionych ziołach, przez 40 minut w 180 stopniach z grzaniem góra i dół, potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut),
- 1 cebula,
- opcjonalnie: garść sera żółtego startego.
Przygotowanie:
- Pieczarki pokrój drobno, tak samo jak cebulę. Całość podsmaż. Dodaj do tego upieczonego kurczaka i ser, wymieszać.
- Na każdą kieszonkę z ciasta francuskiego nałożyć odrobinę koncentratu pomidorowego z ziołami prowansalskimi (może być też sos pomidorowy), a na to farsz. Zwinąć według instrukcji na początku tego wpisu.
- Piec w 190 stopniach przez około 15-20 minut.
Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 serek śmietankowy,
- 6-7 plastrów szynki,
- 1 cebula,
- mix sałat (może być też sałata lodowa albo kapusta pekińska).
Przygotowanie:
- Szynkę i cebulę pokrój drobno.
- Na każdą kieszonkę z ciasta francuskiego nałóż najpierw serek śmietankowy, potem sałatę, szynkę i cebulę.
- Każdy kwadrat zawiń, według instrukcji podanej na początku tego wpisu.
- Piecz w 190 stopniach przez około 15-20 minut.