Kieszonki z ciasta francuskiego na 3 sposoby

Szukasz szybkiego przepisu na przekąskę? Kieszonki z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowałam też 3 farsze, które możesz wykorzystać w swoim przepisie.

Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego

Plusem przepisu na kieszonki z ciasta francuskiego jest banalnie proste przygotowanie i szybkie pieczenie. To idealne rozwiązanie, jeśli wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście albo nie masz pomysłu na kolację. Kieszonki z ciasta francuskiego sprawdzą się też jako przekąska do sałatki, a także dań na ciepło.

Jak przygotować kieszonki z ciasta francuskiego? Wystarczy podzielić blat na równe części, a konkretniej kwadraty. Do środka nałożyć farsz, najlepiej na sam środek, tak aby krawędzie były puste. Następnie, trzeba chwycić wszystkie końcówki (wierzchołki) ku górze i zwinąć je tak, aby zamknąć ciasto francuskie.

Pomysły na farsz do kieszonek znajdziesz poniżej.

Kieszonki z ciasta francuskiego z fetą, prosciutto i rukolą

Składniki:

  • 1 blat ciasta francuskiego,
  • garść rukoli,
  • 1 serek śmietankowy,
  • 1 opakowanie sera typu feta,
  • 5 plastrów prosciutto (albo innej, podobnej szynki),
  • 1 czerwona cebula,
  • opcjonalnie: papryka wędzona,
  • sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu winnego, pietruszka, czosnek, papryka słodka, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ser feta i cebulę podziel na drobne kostki, szynkę na mniejsze kawałki. Jeśli dodajesz paprykę wędzoną, też pokrój na drobniejsze kostki.
  2. Składniki na sos wymieszaj.
  3. Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałóż łyżeczkę serka śmietankowego, a następnie farsz i zawiń kieszonki według instrukcji powyżej.
  4. Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut do zarumienienia.

Ciasto francuskie z kurczakiem, pieczarkami i cebulą

Składniki:

  • 1 blat ciasta francuskiego,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego wymieszanego z ziołami prowansalskimi,
  • 5-6 pieczarek,
  • 300 g upieczonych filetów z kurczaka (w ulubionych ziołach, przez 40 minut w 180 stopniach z grzaniem góra i dół, potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut),
  • 1 cebula,
  • opcjonalnie: garść sera żółtego startego.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki pokrój drobno, tak samo jak cebulę. Całość podsmaż. Dodaj do tego upieczonego kurczaka i ser, wymieszać.
  2. Na każdą kieszonkę z ciasta francuskiego nałożyć odrobinę koncentratu pomidorowego z ziołami prowansalskimi (może być też sos pomidorowy), a na to farsz. Zwinąć według instrukcji na początku tego wpisu.
  3. Piec w 190 stopniach przez około 15-20 minut.

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 serek śmietankowy,
  • 6-7 plastrów szynki,
  • 1 cebula,
  • mix sałat (może być też sałata lodowa albo kapusta pekińska).

Przygotowanie:

  1. Szynkę i cebulę pokrój drobno.
  2. Na każdą kieszonkę z ciasta francuskiego nałóż najpierw serek śmietankowy, potem sałatę, szynkę i cebulę.
  3. Każdy kwadrat zawiń, według instrukcji podanej na początku tego wpisu.
  4. Piecz w 190 stopniach przez około 15-20 minut.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!