Klopsy w sosie pomidorowym z piekarnika to łatwe i szybkie danie, które przygotujesz na codzienny obiad. Są o wiele zdrowsze i nie musisz stać nad patelnią. Najlepiej smakują w towarzystwie makaronu lub ryżu. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i podawać ulubione jedzenie w różnej formie, to koniecznie spróbuj ten przepis!
Klopsy mielone z piekarnika – dlaczego warto je przygotować?
Kotlety mielone w sosie pomidorowym to danie wręcz doskonałe. Nie tylko świetnie smakuje, ale również nie potrzebujesz zbyt wielu składników, aby je przygotować. Sos pomidorowy odgrywa dużą rolę w całym przepisie, dlatego warto przyrządzić go samemu przy użyciu przecieru i pomidorów z puszki.
Klopsy w sobie pomidorowym z piekarnika z pewnością ucieszą osoby zabiegane. Samo przygotowanie zajmie Ci zaledwie 15 minut, a pieczenie 50 minut. Kiedy klopsy będą piec się w piekarniku, Ty będziesz mieć czas dla siebie. Do podkręcenia smaku warto dodać odrobinę sera, który roztopi się na wierzchu.
>> Zobacz też: Klopsy w sosie pomidorowym, czyli spaghetti inaczej
Przepis na klopsy w sosie pomidorowym z piekarnika
Składniki:
Kotlety:
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie ser tarty,
- odrobina oleju do posmarowania naczynia.
Sos:
- 500 g przecieru pomidorowego,
- puszka pomidorów,
- bazylia, oregano, sól i pieprz,
- opcjonalnie 2 łyżki śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Mięso mielone połącz z jajkami, bułką tartą, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, uformuj z mięsa kulki i układaj jedna obok drugiej (tak, żeby się nie stykały).
- Przecier pomidorowy zagotuj z przyprawami i puszką pomidorów. Opcjonalnie dodaj na koniec śmietankę.
- Zalej kotlety sosem, posyp serem, piecz przez ok. 45 minut w 180 stopniach (góra i dół, bez przykrycia).